Cel mai rau hotel din lume. Functioneaza publicitatea negativa?

Hans-Brinker-Sorry-for-being-Oct.-2011

Cele mai multe hoteluri, agentii de turism, destinatii, companii de transport si alte companii din industria turismului pun intotdeauna accentul pe punctele lor forte in strategiile de marketing pentru a atrage turistii. Dar poate avea succes o companie de promovare in care sa se scoata in evidenta aspectele negative ale serviciului?

Nu este placut atunci cand auzi vorbindu-se rau despre afacerea ta si produsul pe care il oferi, mai ales in era Internetului cand informatiile pot ajunge in cateva secunde la milioane de persoane.

 

Mai tineti minte topurile TripAdvisor cu cele mai murdare hoteluri din lume? Niciun hotel nu isi dorea sa apara in acest ranking. Hotelul Grand Resort Hotel din Tennessee, Statele Unitele ale Americii  a si dat in judecata TripAdvisor pentru ca a ocupat primul loc in acest top, in 2011. Hotelul a pierdut procesul in 2013. Dar, TripAdvisor a decis in 2012 sa renunte la aceste clasamente controversate.

Totusi exista un hotel care si-ar fi dorit sa ocupe primul loc in acest top. Acesta este hotelul Hans Brinker Budget Hotel din Amsterdam, care se promoveaza ca fiind cel mai murdar, cu cel mai prost customer service, etc.

Pe site-ul sau sunt publicate mai multe clipuri video cu astfel de mesaje. Dintre acestea iese in evidenta video-ul “Accidentally eco-friendly”, pe care il puteti viziona aici, in care este aratat receptionerul hotelului dormind, mancarea proasta oferita la micul dejun si se avertizeaza ca, chiar daca lasi prosoapele pe jos, acestea nu vor fi spalate. Cel mai probabil acestea sunt exagerari, altfel cineva ar fi facut reclamatie la autoritatile sanitare si hotelul ar fi fost inchis.

Aceasta strategie de “chiar daca se vorbeste rau despre tine, important este sa se vorbeasca” este des utilizata de actori, cantareti si alt tip de persoane cunoscute. Iar in industria turismului mai este cazul companiei Ryanair care a fost implicata in mai multe campanii polemice, cu rezultate nu tocmai bune. De altfel, in prezent, Ryanair incearca sa-si schimbe reputatia din companie care isi pedepseste clientii in cea de companie simpatica si prietenoasa. Dar campania acestui hotel merge mai departe.

M-am uitat si pe recenziile facute de utilizatorii TripAdvisor, iar parerile lor sunt impartite. Exista turisti care spun ca este un hotel perfect pentru studentii cu buget redus, iar la polul opus sunt cei care spun ca este cel mai prost hotel la care s-au cazat vreodata. Totusi se pare ca hotelul are succes. Cel mai probabil la aceasta contribuie si faptul ca este unul dintre cele mai ieftine hoteluri din oras.

De moment Hans Brinker Budget Hotel a reusit sa isi creasca vizibilitatea online si sa se vorbeasca despre el. Dar va reusi acesta sa creasca astfel numarul de clienti? Probabil ca va reusi sa atraga curiosi care vor dori sa verifice ca ce se prezinta in videouri este adevarat, mai ales din publicul sau tinta, tinerii cu un buget redus.

Voi ce credeti? Poti reusi prin publicitate negativa sa atragi clienti sau mai degraba pierzi clientii potentiali?

Tags: specialisti in turismVasilica Margalina

2 Comentarii

Leave a Reply