Cum sa ne crestem vanzarile? Prin relatii personale + 5 tips & tricks

Prin optimism & incredere.

Si relatii personale + 5 tips & tricks.

Noi cei ce citim acest blog suntem pasionati de turism. Si majoritatea dintre noi suntem implicati, sub o forma sau alta, in turism. Fie ca lucram in agentii de turism, in hoteluri sau in firme de transport sau de agreement, fie ca suntem angajati, manageri, sau proprietari de afaceri, antreprenori, freelanceri sau consultanti, multi dintre noi lucram in turism sau in domenii conexe.

Si, fara exceptiile care confirma regula, nu trecem prin cea mai buna perioada in industria noastra.

Suntem cu totii constienti ca vremurile si stilul de a face business si a vinde dinainte de 2009 nu se vor mai intoarce (prea curand).

Toamna face parte din ceea ce numim cu resemnare extrasezon iar sezonul de iarna parca nu mai are efervescenta si entuziasmul de alta data.
Dincolo de sezonalitate si mai presus de criza, avem sansa sa lucram intr-un domeniu in care ne implicam si din pasiune. S-o recunoastem, ne place ceea ce facem. Ne bucuram sa calatorim, sa cunoastem destinatii noi si oameni deosebiti.

La fel de adevarat este ca nu e usor. Si nu e intotdeauna placut si fara stress. Ba dimpotriva! Insa daca reusim sa ne pastram optimismul si zambetul pe buze, vom avea sansa sa ne imbunatatim atat viata personala, cat si pe cea a colegilor, a partenerilor si a clientilor nostri.

Studii statistice si medicale dovedesc ca cei care muncesc cu placere, au si o productivitate mai mare in ceea ce fac si o viata personala mai implinita.

NU e vorba doar de ideea ca daca faci ceva cu placere nu vei fi nevoit sa ‚muncesti’ niciodata. Dincolo de metafore si motivare personala, angajatii multumiti au rezultate mai bune. Un agent de vanzari optimist si vesel are vanzari cu pana la 50% mai mari decat colegii sai.

Si optimismul si increderea (in echipa ta, in produsele si serviciile promovate, in viitor) trebuie sa porneasca de la varf. Fiindca liderii optimisti si entuziasti inspira si molipsesc intreaga echipa cu atitudinea lor.

Putem spune ca, pana la urma, pentru a fii fericiti, e nevoie sa fim fericiti…

In Romania, din pacate, multi oameni se duc la „scarbici” in loc de „servici”. Si ducem lipsa de optimism si fericire la locul de munca. Fie pentru ca nu facem ceea ce ne place sau cum ne place, fie pentru ca nu suntem multumiti de salariu sau de rezultatele financiare, fie pentru ca suntem nesiguri si stresati de ceea ce ne-ar putea aduce viitorul.

Insa nu e de ajuns si nu e ok sa asteptam sa avem succes pentru a fi fericiti. Sa asteptam o promovare sau o vanzare buna, pentru a fi fericiti.

Optimismul, increderea si fericirea (sau macar implinirea) preced succesul. Si il atrag.

Nu trebuie sa asteptam sa ne realizam obiectivele pentru a ne bucura. Trebuie sa ne bucuram de ceea ce facem pentru a ne atinge obiectivele. Si atunci vom avea sansa sa le atingem mai repede.

Sa nu uitam ca lucram intr-un domeniu in care planuim calatorii si vacante. Pentru noi si mai ales pentru clientii nostri.

Atunci cand planuim o vacanta, pentru noi, anticiparea si nerabdarea ne face mai fericiti. Si mai optimisti. Ar trebui sa folosim acest entuziasm al planificarii vacantelor si calatoriilor si in planificarea ofertelor pentru turistii nostri.

Si, pentru a ne creste vanzarile, este esential sa avem o relatie personala cat mai directa si mai stransa cu clientii nostri.

E important sa intelegem ce isi doresc cu adevarat acestia. Ce experiente de calatorie au mai avut, ce asteptari au. Si ce isi doresc si ce ar avea nevoie de la noi.

E important sa intelegem si cum suntem perceputi de clienti. Sa le dovedim ca nu suntem numai veseli si optimisti ci si niste profesionisti de neinlocuit. Sa le castigam nu doar increderea ci si, pe cat posibil, prietenia.

Intr-adevar, o astfel de abordare e posibila mai ales in afecerile relativ mici. Insa nu intotdeauna mai mare inseamna si mai bine…

Legatura directa si personala cu clientul ne ofera noua, agentilor si consultantilor de turism, sansa sa cream o conexiune speciala cu turistii nostri. Avem oportunitatea de a construi relatii de durata, demonstrand ca nu suntem numai niste specialisti in turism ci suntem consultantii personali care intelegem cu adevarat ce isi doresc turistii nostri. Suntem profesionisti si suntem oameni – ne pasa cu adevarat de experientele si parerea clientilor nostri, si de ei la modul personal.

Clientii nostri trebuie sa aiba siguranta ca noi, agentii lor de turism, ne vom ocupa in mod special, dedicat si personalizat de cerintele lor. Un astfel de tratament si astfel de servicii nu vor primi niciodata pe Booking.com sau Expedia.com.

Spre finalul articolului meu, iata un alt secret pe care cei mai buni agenti si consultanti de turism il stiu:

Finalizarea unei rezervari, facturarea unui client si incasarea – altfel spus: Incheierea unei vanzari, nu este decat inceputul!

Inceputul unei relatii cu un client care iti poate aduce urmatoatrea vanzare. Fie pentru ca va mai cumpara el insusi servicii de la tine, fie pentru ca te va recomanda altcuiva.

Asa cum am promis inca din titlu, voi incheia cu 5 sfaturi (tips & tricks) pentru a ne creste vanzarile:

  • 1. Fa tot ceea ce poti si cat de bine poti.

Da, lucrul bine facut conteaza. Si e asteptat ca o normalitate de catre clientii nostri. Trebuie sa dovedim ca suntem competenti. Ba mai mult: ca suntem specialisti de neinlocuit. Si o data ce am castigat increderea unui client, depinde de noi sa nu o pierdem niciodata.

  • 2. Cunoaste-ti cat mai bine clientul

Intelegerea si cunoasterea nevoilor, stilului si asteptarilor clientului poate deveni esentiala. Afla cand si cum calatoreste el. Ce fel de vacante prefera. In ce hoteluri alege sa stea. Cand e ziua lui, cand si ce aniverseaza cu placere an de an. Asa vei stii cand si cum sa-l abordezi.

  • 3. Depaseste-i asteptarile

Dupa cum spuneam mai sus, nu e deajuns sa iti faci treaba bine. Dar e necesar. Nu si suficient. Ca sa castigi un client si sa il determini sa te recomande mai departe, este important sa ii depasesti asteptarile. Sa il surprinzi. Placut.
De aceea le oferim clientilor nostri numarul nostru personal de mobil. De aceea suntem disponibili 24 de ore din 24 pentru acestia. De aceea o problema intampinata de ei in calatoria lor se transforma intr-o oportunitate de a le dovedi cat suntem de utili si de profesionisti. Si cum implicarea noastra le rezolva orice problema. Chiar sau mai ales pe cele neasteptate.

  • 4. Recunoaste greselile sau problemele aparute si rezolva-le rapid.

Nici un agent de turism nu este perfect. Lumea este mare si legile lui Murphy functioneaza cand iti doresti mai putin. Daca ceva rau se poate intampla, la un moment dat… se va intampla. Asadar, fii pregatit pentru asta. Recunoaste-ti greseala daca e a ta si concentreaza-te pe solutii. Rapide. Pragmatice. Reale. Scuzele sincere pot face minuni, dar recompensele, bonusurile si upgrade-urile oferite in compensatie te vor ajuta sa dovedesti nu doar ca iti pasa ci si ca poti sa faci lucrurile sa se intample si vacantele sa fie… de vis.

  • 5. Follow up! Comunica cu turistii dupa ce s-au intors din vacanta

Putini agenti si-au facut un obicei din a discuta cu fiecare turist care s-a intors din vacanta. Insa asa poti afla mai multe despre destinatie, dar mai ales despre client. Despre cum s-a simtit. Ce i-a placut si ce nu. Ce si-ar dori de la urmatoarea vacanta. Si iata de ce acesta emomentul cel mai bun de a planui o urmatoare calatorie.

NU suntem doar intermediari de rezervari si agenti de turism care ofera cotatii de pret. Suntem consultanti de turism, specialisti care gasesc cele mai bune si potrivite solutii si care construiesc si mentin relatii speciale cu fiecare client multumit.

Si pentru ca tot am vorbit despre vanzari in acest articol, vei avea ocazia sa afli mai multe la evenimentul “Crearea comunitatii si turismul de nisa” care are loc pe 26 noiembrie, incepand cu ora 18:30 la Hotel Europa Royale Bucharest.

In cadrul evenimentului il avem ca spekaer pe Daniel Zarnescu de la ConstruimImperii.ro – este unul dintre cei mai buni oameni de vanzari din Romania si va vorbi despre “Marketing Strategic – cum sa construiesti o COMUNITATE, sa creezi RELATIE cu ea si sa VINZI“. Au mai ramas doar 5 locuri disponibile si daca te inscrii astazi prinzi oferta de pret redusa (de maine oferta de pret redus expira si se va achita tariful integral).

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismCristian Francuspecialisti in turismvanzari si customer service in turism
Cristian Francu

The author Cristian Francu

Cristian C. Francu a lucrat și lucrează în industria ospitalității – are experiență practică în turism și evenimente, precum și în consultanță, training, coaching și resurse umane. În ultimii 15 ani a deținut și condus o Agenție de Turism & Evenimente și a oferit servicii de consultanță, training & turism clienților din mai multe industrii & sectoare de activitate. Se prezintă ca și Arhitect de Poduri între Oameni, Idei și Destinații de Vis. A fost și va rămâne și un Arhitect de Soluții, precum și un Alchimist care transformă dificultățile în oportunități și visele în realitate.

Leave a Response