Cum a fost la workshopul despre finantari nerambursabile in turism

Pe 18 octombrie dupa amiaza am avut placera de a organiza workshopul “Finantari nerambursabile in turism pentru 2017 – 2018” alaturi de Avisso, companie specializata in consultanta finantari nerambursabile si consultanta fiscala.

Ne-am bucurat de prezenta multor reprezentanti ai companiilor de turism dar si a unor oameni veniti din alte domenii cu intentia de a afla ce oportunitati de finantare exista in urmatoarea perioada in turism pentru deschiderea unei afaceri in acest domeniu in Romania.

Hai sa vedem, pe scurt, despre ce am vorbit la eveniment cu cei doi speakeri invitati, Andreea Carp si Mirabela Miron, reprezentanti ai companiei Avisso.

Andreea Carp ne-a introdus in “lumea oportunitatilor de finantare nerambursabila” si a vorbit despre 3 programe deschise in acest moment care se potrivesc cu industria de turism.

  1. Programul Operațional Regional 2014 – 2020
    Axa Prioritară 2.2 ITI – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor (1)
  2. Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020
    Submăsura 6.4 –  Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole (zona ITI – Delta Dunării și Național) – program despre care gasesti mai multe informatii aici.
  3. Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2020. Măsura II.2. – Investiții productive în acvacultură (1)

 

In afara de aceste programe deschise pentru investitii directe in turism atat in mediul urban cat si in mediul rural mai exista si alte finantari nerambursabile axate pe diferite directii dar care se pot implementa in companii de turism (cum sunt agentiile de turism de exemplu) si anume:

  • finantari din zona IT (o agentie de turism isi poate dezvolta o platforma online utilizand astfel de finantari nerambursabile)
  • programul Start-up Nation (care a avut o foarte mare deschidere in acest an si se preconizeaza ca se va relansa si in 2018), program potrivit pentru realizarea unui start-up.

Asa cum spunea si Andreea in cadrul prezentarii, orice companie poate ajunge sa acceseze finantari nerambursabile atat timp cat defineste clar ce vrea si discuta apoi cu un consultant specializat in finantari nerambursabile pentru a afla ce programe de finantare ii sunt potrivite. Pot exista finantari nerambursabile potrivite pentru un proiect de turism chiar daca nu scrie nicaieri ca este “pentru turism”. Exemplele sunt deja mai sus, finantarile din IT si programul Start-up Nation.

Mirabela Miron, cea de-a doua invitata a serii a vorbit despre cateva aspecte financiare pe care trebuie sa le ai in calcul in momentul in care accesezi finantari nerambursabile.

Fiecare program de finantare are regulile proprii si trebuie sa le cunosti inca de la inceput si sa le respecti nu numai pana la aprobarea proiectului ci mai ales in cadrul anilor de derulare si monitorizare a acestuia, pana la raportarea finala. Asta inseamna ca trebuie sa iti asumi responsabilitatea bunei desfasurari a proiectului pana la final, altfel vei fi nevoit sa returnezi suma finantata.

Cred ca cele mai importante aspecte ale discutiilor din aceasta seara cu care am ramas sunt:

  • atunci cand vrei sa accesezi finantari nerambursable este bine sa te consulti cu un om specializat, care face asta de ani de zile si care stie catre ce sa te sfatuiasca sa mergi dat fiind situatia data (fiecare program de finantare este diferit, are reguli proprii si se poate adapta anumitor tipuri de afaceri )
  • cand accesezi finantari nerambursabile trebuie sa ai rabdare (unele proiecte intra in implemenatre in acteva luni, insa la altele poate dura ani de zile)
  • cand intentionezi sa accesezi finantari nerambursabile trebuie sa fii pregatit financiar: adica sa ai deja o parte din bani (se pot obtine si imprumuturi din banca) cand depui dosarul proiectului.
  • cand te apuci de treaba sa iti asumi proiectul de la inceput si pana in ultima etapa, cea a raportarii finale. Pe tot parcurusl acesta este bine ca consultantul sa iti stea aproape pentru ca vei avea permanent nevoie de raportari periodice si, pe langa asta, oricand pot aparea modificari in regulile programului accesat iar consultantul va fi langa tine sa iti aduca la cunostinta despre acest lucru.

Intalnirea din aceasta seara pot spune ca a deschis usi, a dat idei, a generat intrebari multe si discutii ulterioare personalizate. Sa avem cat mai multe investitii in turism, zic! 🙂

Daca ai in vedere sa accesezi finantari nerambursabile in turism pe viitor poti lua legatura cu Mirabela Miron (Iasi) sau cu Gabriel Grigorescu (Bucuresti) pentru o discutie personalizata despre proiectul tau. Datele lor de contact le gasesti mai jos:

Gabriel Grigorescu – Managing Partner AVISSO, gabriel.grigorescu@avisso.eu, 0744  300 975

Mirabela Miron – Presedinte AVISSO, mirabela.miron@avisso.eu, 0731 166 499

Gasesti in albumul de pe pagina noastra de Facebook mai multe fotografii de la workshopul despre finantari nerambursabile. Acestea au fost realizate de catre Calin Stan, fotograf profesionist care ne este alaturi la toate evenimentele pe care le organizam si caruia ii multumim pe aceasta cale.

Tags : eveniment turism marketfinantari nerambursabile in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response