Cum sa construiesti de la zero o pagina de Facebook care vinde

Din punctul de vedere al unei pagini de companie, a avea multe like-uri pe Facebook nu inseamna a vinde mai mult. Insa inseamna ca vei atrage si mai multe persoane care sa te urmareasca din simplul fapt ca ai o reputatie buna in aceasta retea de socializare.

De cativa ani de cand social media a prins atat de mult in Romania, am trecut cu totii prin mai multe stadii de invatare a retelei de socializare Facebook.

Mai intai am inteles de ce e bine ca o companie sa aiba pagina de Facebook (Facebook Page – aceasta este special dedicata pentru companii) si nu profil de Facebook (Facebook Profile – acesta este dedicat unor persoane reale).

Apoi am inceput sa ne promovam afacerea pe Facebook asa cum ne-am priceput mai bine:

  • unii au inceput sa creasca o comunitate de oameni  prin a oferi informatii relevante publicului lor,
  • altii au facut campanii de promovare pentru a strange mai multe like-uri,
  • altii au facut campanii pentru a atrage un anumit tip de public pe pagina lor,
  • altii au apelat la tot felul de siretlicuri pentru a atrage in mod abuziv un numar mare de like-uri intr-un timp scurt.

Indiferent cum a pornit fiecare, o parte din companii, in timp, si-au revizuit activitatea pe Facebook, au inteles cum functioneaza acesta mai eficient si au facut toate eforturile pentru a beneficia din plin de promovarea in acest mediu.

Astazi avem acces la informatie si, daca ne dorim, putem face totul ca la carte. Avem in piata de turism din Romania cateva companii care au crescut frumos in Facebook, si-au construit un anumit tip de public si nu au lasat nimic la voia intamplarii pe pagina lor. Si au succes, interactioneaza bine cu publicul lor si… vand si prin intermediul acestui canal de promovare!

Dar, pe langa acestea, avem si o multime de companii de turism care si-au facut o pagina de Facebook pentru ca asa au auzit ca e bine sau pentru ca asa are toata lumea, insa nu s-au ocupat de ea sau au postat cate ceva acolo cand si-au mai amintit.

Cand vrei sa ai succes intr-un mediu, te ocupi de tot ce tine de tine pentru a cunoaste acel mediu, a invata cum functioneaza, a testa ce functioneaza pentru tine si apoi te apuci sa faci si tu acele actiuni care ti se par cele mai potrivite pentru afacerea ta.

Lucrez ca si consultant de business si social media in turism de 3 ani de zile si, de-a lungul timpului, m-am intalnit cu o multime de provocari in ceea ce inseamna promovarea unui business in turism (agentie de turism, hotel, pensiune).

Una dintre cele mai recente provocari si totodata o provocare care se repeta din ce in ce mai mult  a fost sa raspund la intrebarea “Sunt companie noua in piata, vreau sa fiu activ in Facebook si nu stiu cum sa fac sa strang pe pagina de Facebook oameni care sa fie cu adevarat interesati de serviciile pe care le ofera compania mea“.

Daca si tu te afli in acest moment la acest pas in afacerea ta, daca te gandesti sa iti deschizi o afacere in turism in viitor sau daca pur si simplu acum vrei sa incepi sa promovezi serviciile companiei pe Facebook, citeste mai departe pentru ca vei gasi cateva recomandari pe care daca le vei face, vei avea o dezvoltare frumoasa in aceasta retea de socializare.

Cand creezi o pagina noua pe Facebook (in acest articol ma refer strict la o pagina de companie si nu la un profil personal) ai o ocazie unica: aceea de a o construi asa cum iti doresti, pornind de la tipul de continut pe care il creezi aici si terminand cu atragerea clientilor pe care ii doresti tu.

Cum sa creezi audienta unei pagini de Facebook

astfel incat fanii tai sa fie cei cu adevarat interesati de ceea ce ai tu de oferit

A fi nou intr-un domeniu nu inseamna a fi neexperimentat. Hai sa pornim la drum cu acest gand!

Cand creezi o pagina de Facebook pentru o companie de turism ai in minte in primul rand faptul ca tu creezi o identitate aici. Cea a companiei. Si, in acest caz, ai nevoie ca identinatea nou creata pe Facebook sa se potriveasca cu identitatea reala a companiei si sa respecte aceeasi linie pe care a avut-o pana in prezent si pe alte canale de promovare.

Identitatea unei companii trebuie sa fie bine definita la nivel de management al companiei pentru ca apoi sa fie transmisa corespunzator pe toate mediile in care compania este prezenta.

Cand creezi o pagina noua de Facebook cel mai la indemana iti este ca la inceput sa iti anunti clientii existenti si colaboratorii de existenta acesteia. Apoi, in functie de tipul de servicii pe care il oferi si de tipul de clienti (fani) pe care vrei sa ii atragi, incepi sa umpli pagina cu continut. Si ai o strategie bine pusa la punct cand faci asta.

Este bine de stiut (si de notat) ca o pagina de Facebook nu poate creste prea mult organic, adica “de la sine”, ci aceasta trebuie ajutata prin Facebook Ads, adica prin postari platite sau “postari sponsorizate” (“sponsored posts”) cum mai sunt denumite.

O pagina creste destul de incet organic. Daca nu cumva ai vreo idee foarte creativa legata de cum sa abordezi piata intr-un mod cat mai inedit (cum a fost aceasta pagina – nu are legatura cu domeniul turismului – la inceputul acestui an) si totusi vrei ca intr-un timp relativ scurt, de 1-2 luni, sa creezi o comunitate de oameni interesati de serviciile companiei pe care o reprezinti, solutia cea mai palpabila este sa investesti in Facebook Ads.

Cand investesti in Facebook Ads pentru crearea unei comunitati trebuie sa stii:

  • ce obiectiv ai: acela de a crea o comunitate relevanta de oameni pentru businessul tau
  • ce fel de oameni cauti (profilul clientului): care sunt interesele lor, ce comportament au, de unde sunt acesti oameni, cu ce se diferentiaza acestia (abordezi oare o nisa de oameni pasionati de ceva anume?)
  • ce fel de continut este relevant pentru acesti oameni pentru a te asigura ca oferi acest continut

Daca compania pe care o reprezinti se adreseaza mai multor profiluri de client, ai nevoie sa iei fiecare profil de client deoparte si sa creezi continut special pentru acesta. Apoi sa alternezi continutul astfel incat intr-o perioada data, fiecare profil de client sa aiba postari dedicate, atat in cazul postarilor obisnuite cat si in cazul postarilor sponsorizate.

O comunitate o creezi prin doua actiuni principale (bineinteles, la acestea se vor mai adauga si altele in timp):

  • prin crearea de continut relevant pentru publicul tau, continut care sa fie shareuit pe pagina de Facebook in mod planificat si constant
  • prin atragerea constanta pentru o perioada limitata in timp de oameni cu anumite interese si comportamente (prin Facebook Ads)

Nu poti crea o comunitate bine inchegata numai prin Facebooks Ads pentru simplul motiv ca degeaba atragi tu acei oameni daca nu le oferi continut constant pentru interesele lor. Practic, in momentul in care tu incepi sa atragi pe pagina de Facebook oameni relevanti pentru tine, abia atunci incepe munca cea mai grea: intretinerea comunitatii prin crearea de continut.

Despre cum creezi continut relevant pentru clientii tai pe Facebook vom discuta la cursul “Facebook for Tourism” care are loc in perioada 3 – 4 februarie 2018. Daca vrei sa iti asiguri locul in sala de curs inscrie-te chiar acum. Avem numai 15 locuri in total, dintre care s-au ocupat aproape jumatate pana in acest moment.

Ai 3 motive principale pentru a veni la curs:

  • Facebook for Tourism este un curs intensiv dedicat celor cu o experienta redusa in Facebook si celor fara experienta
  • Facebook for Tourism este un curs nisat, adaptat la industria turismului (vom avea exemple concrete si campanii realizate in turism)
  • Afli cum poti promova serviciile companiei si cum poti vinde pe Facebook

Detaliile cursului le gasesti aici.

O zi inspirata sa ai!

Credit foto: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescufacebook for tourismsocial media in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response