Scrisoarea unui revanzator pentru touroperatorul lui

In cei 10 ani de cand lucrez si imi castig existenta din industria turismului, am lucrat si de partea Touroperatorului si de partea Revanzatorului si stiu foarte bine care sunt asteptarile fiecaruia. Partea trista este ca orice disfunctionalitate  afecteaza in mod direct turistul iar asta nu face altceva decat sa il impinga pe acesta catre self booking prin sistemele de rezervari de tip Booking.com.

Am intrebat zilele trecute o colega din randul agentiilor revanzatoare despre asteptarile pe care le are de la un touroperator pentru ca acesta sa poata fi considerat, in opinia ei, profi.

Nu mare mi-a fost mirarea sa primesc un raspuns sub forma unei scrisori pe care, daca imi permiteti, o sa o impartasesc cu voi, mai ales ca putem invata multe lucruri din ea.

Asadar, enjoy 🙂

“Ne aflam la inceput de an si dupa cum ne-am obisnuit, urmeaza o perioada destul de plina de prezentari, workshopuri etc in care marii touroperatori se vor bate in afirmatii de genul noi suntem cei mai buni, noi suntem cei mai mari, noi suntem cei mai cei dar cand efectul unei prezentari minunate in care totul pare roz si ne simtim inconjurati de profesionalism trece si revenim la birou, ne izbeste realitatea zilnica. O realitate din care, de cele mai multe ori, din pacate, numai profesionism nu reflecta. Vestea buna insa, este ca din aceasta realitate, rezulta niste asteptari pe care le pun mai jos, dupa cum urmeaza:

  • promptitudine in solutionarea eventualelor probleme deoarece turistii au nevoie de prezenta reprezentantului in momentul in care il solicita nu dupa 2 zile cand acesta se intoarce din nu stiu ce excursie si cand deja jumatate din vacanta lor este compromisa
  • respect deoarece chiar daca nu facem parte din “cea mai cea echipa”  inainte de toate suntem colegi si oameni si asteptam sa fim tratati ca atare. Daca doriti sa fiti respectati invatati sa faceti la randul vostru acelasi lucru. Niciodata o atitudine de superioritate fata de alta persoana nu poate avea un rezultat pozitiv.
  • eficienta –stim ca aveti “n” chestii de facut pentru ca si noi avem la fel si pe langa asta mai stam si cu clientul in fata. Stim ca majoritatea aveti salarii mici deoarece nu pierdeti nicio ocazie sa va plangeti de asta, stim ca este fluctuatie mare de personal, dar daca va sunam sau va trimitem email o facem pentru ca avem nevoie de ajutor in acel moment, pentru ca avem nelamuriri sau pentru ca avem nevoie de documente atunci, fara sa trebuiasca sa dam 20 de telefoane si efectiv sa ne rugam sa emiteti documentele de calatorie …
  • flexibilitate deoarece cererea nu o facem noi ci piata si prin urmare mai apar si solicitari mai iesite din tipare cu care, daca venim la voi, cel mai des primim raspuns in secunda doi, asta in cazul in care primim un raspuns, ca nu se poate. Stiu e mult mai comod asa.
  • sanse egale, da sanse. Sansa de a merge in info-uri si de a cunoaste destinatiile, sansa de a ne perfectiona si in felul acesta de a creste vanzarile si spun asta pentru ca in ultimul timp daca esti la inceput de drum, daca nu ai avut vanzari de zeci de mii de euro si daca nu esti prieten cu cine trebuie, risti sa vezi destinatiile doar in poze sau in cel mai bun caz pe banii tai si atunci cum sa evoluezi, cum sa te ridici daca din start pleci cu un handicap si esti privat de anumite posibilitati de dezvoltare.
  • si nu in ultimul rand profesionalism deoarece suntem constienti ca probleme mai apar insa felul cum este prezentata situatia si atitudinea fac diferenta

Si acum dupa toate acestea nu putem sa nu realizam ca de fapt o cifra de afaceri mare nu te face automat si cel mai bun si ca nu e nimeni in masura sa se autodenumeasca cel mai tare, pentru ca profesionalismul se arata prin fapte…..nu se striga .”

Observ din cele spuse mai sus, faptul ca asteptarile sunt de natura operationala iar vestea buna este ca acestea sunt rezolvabile daca cei responsabili au ochi sa le vada  🙂

Sa fim inspirati!

Credit foto: unsplash.com

Tags : agent de turismagentie de turismblog de turismconsultanta in turismmadalin mancilaspecialisti in turism
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

2 Comments

  1. chiar a avut drepatate, mi-ar place sa stiu ( in particular ) cine e revanzatorul si cine e touroperatorul

  2. Cred ca s-a uitat ceva : FAIR PLAY-UL, care la unii tour-operatori lipseste. Chestiune concreta : ajut tour-operatorul sa se ridice, sa devina mare, dupa care vede faptul ca acelasi nume apare pe rezervare 2-3 ani la rind, si fie tour-operatorul fie clientul vine unul care celalalt. Nu ar fi asta o problema asa mare, daca tour-operatorular fi FAIR PLAY si nu ar vinde sub tarful de revinzator. Si am doua exemple.

Leave a Response