Cum a fost la “Crearea comunitatii si Turismul de nisa”

Miercuri, 26 noiembrie, a avut loc ultimul eveniment Turism Market din 2014, al saptelea din acest an si al 15-lea pe care il organizam in baza acestui proiect din 2011 incoace.

Este vorba despre “Crearea Comunitatii si Turismul de nisa“, eveniment in care am avut 2 teme principale de discutie si revin cu acest articol pentru a face un rezumat a ceea ce s-a discutat.

In prima parte, Daniel ZarnescuConstruimImperii.ro a vorbit despre antreprenoriat, marketing si comunitate.

A inceput prin a spune cateva premise de la care putem porni cu totii la drum.

Daniel Zarnescu 3

Apoi a facut o trecere in revista legata de ce inseamna Antrepenoriatul. A enumerat:

  • etape
  • tipuri de antreprenori, roluri si abilitati
  • valori ale companiei
  • tipuri de greseli
  • plafonari

Harta pe care a prezentat-o, cuprinzand 3 stagii generale in care se poate afla o companie, mi s-a parut un punct foarte important al prezentarii. Astfel, a facut o scurta caracterizare a 3 tipuri de companii in functie de momentul in care se afla: Start, Grow, Strategize.

Daniel Zarnescu 4

Apoi a trecut la partea de Marketing in care a dat o definitie tare interesanta si adevarata omului de marketing. L-a numit “vindecator de suflete” 🙂 pentru faptul ca oamenii iau decizii la nivel emotional si atunci cand mesajul ajunge la el si il atinge “in suflet”, ia decizia de cumparare.

Interesant a fost faptul ca a spus si cum NU se face marketing pentru ca astazi, in piata, se fac tot felul de confuzii. Astfel, urmatoarele actiuni NU sunt de marketing: recomandarile, speranta, agresivitatea, oferta de pret – cuponiada, SPAM-ul.

In cea de-a treia parte a prezentarii a ajuns la a face legatura intre marketing si Comunitate. A vorbit despe ce inseamna o comunitate si cum poti ajunge la ea cu serviciile tale. Astfel, sistemul de vanzari ar trebui sa arate ca cel de mai jos. Un sistem in care pornesti de la cateva intrebari pentru a defini comunitatea careia te adresezi si pentru a stabili clar cine este clientul tau, ce nevoi are si ce solutie ii poti oferi tu.

Daniel Zarnescu 2

In partea a doua a evenimentului, Carmina Nitescu (subsemnata care scrie acest articol 🙂 ) a venit cu cateva exemple concrete de comunitati (nise) pe care noi, cei care lucram in turism, le putem aborda.

Astfel, in prima parte a prezentarii a vorbit despre ce inseaman turismul de nisa si care este legatura acestuia cu comunitatile.

Turismul de nisa a pornit de la faptul ca din ce in ce mai multe persoane calatoresc in functie de hobbyurile pe care le au si in functie de activitatile de grup e care le au. Astfel, este in natura umana ca o persoana sa apartina de un grup sau altul si sa se bucure de diferite experiente impreuna cu ceilalti membrii ai grupului.

Iar orice grup de oameni = comunitate. Iar comunitatile au diferite nevoie pe care o companie de turism le poate satisface (ex: organizare eveniemnte, deplasari in tara sau in strainatate, cazare, catering, activitati)

nise turism

Personal, apartin de mai multe comunitati (le descriu mai jos, poate te ajuta sa definesti si tu comunitatile de care apartii):

  • fotografie: sunt pasionata de asta, merg la tot felul de workshopuri de fotografie, prezentari, cunosc oameni noi cu aceleaso pasiuni ca si mine si organizez, din cand in cand, evenimente de fotografie (turul #CalatorInBucuresti, taberele de fotografie #FotoExpeditia in Muntii Trascau, #FotoExpeditia 1 Mai in Bulgaria)
  • antreprenori: de 1 an si jumatate lucrez pe cont propriu si construiesc un business in turism asa cum inca nu mai exista in Romania. Nu am facut acest lucru brusc ci i-am urmarit pe altii cum au facut, am inceput si eu sa fac ceva activ cand inca aveam un job, iar in momentul in care am simtit ca e timpul sa ma desprind de acel job si sa fiu pe cont propriu, am facut-o. Am ajuns aici in urma faptului ca m-a interesat domeniul antreprenoriatului, am facut mai multe cursuri de business, cursuri de NLP si coaching si intr-un final mi-am definit cine sunt si ce imi doresc sa fac cu adevarat. Am cunsocut pe parcurs o multime de antreprenori (mai mici sau mai mari) si, crede-ma… sunt peste tot! Si au o multime de activitati pe care le fac impreuna, ca si comunitate.
  • coaching: in 2013 am urmat un curs de coaching si de aici am inceput sa cunosc si alte persoane cu aceeasi pasiune, am participat la diverse workshopuri, am inceput sa fiu client de coaching in mod regulat, am inceput sa tin si eu sedinte de life coaching si business coaching, am inceput sa folosesc metode de coaching pe care le-am intergat in serviciile de consultanta de business pe care le ofer companiilor de turism
  • public speaking: din 2010 am inceput drumul dezvoltarii personale cu participare ala Toastmasters Bucuresti, club de public speaking si de leadership. A trecut ceva timp de atunci, astazi nu mai sunt la fel de activa in aceasta comunitate dar am ramas “practicant” si, din cand in cand, particip la diferite evenimente ale comunitatii
  • actorie si improvizatie: tot in 2010 mi-am indeplinit un vis: am facut 2 cursuri de actorie si improvizatie in urma carora m-am descoperit pe mine, am cunoscut o multime de oameni, am inceput sa merg la diferite spectacole, am avut si eu un spectacol iar astazi merg in continuare la astfel de evenimente.

Cu aceste exemple vreau ca tu sa te gandesti din ce comunitate faci parte (poate fi una sau mai multe- cert este ca FACI PARTE din cel putin una) si sa afli apoi daca tu, cu serviciile companiei de turism pe care o reprezinti, poti oferi anumite produse bine definite acelei comunitati (si astfel sa incepi sa faci turism de nisa).

Au urmat apoi mai multe exemple de comunitati si modelitati in care companiile de turism (agentii de turism si hotelieri) au reusit sa cunoasca nevoia clientilor – reprezentanti ai unor comunitati si sa ofere servicii dedicate acestora. Dintre exemplele date la eveniment, amintesc aici unul singur: Instagram Hotel din Australia.

Alaturi de exemplele mele, am avut 2 invitati, reprezentanti ai unor comunitati care au venit sa vorbeasca despre comunitatea pe care o reprezinta si despre ce fel de servicii au nevoie de la companiile de turism.

Dragos Roua, antreprenor, alergator la maratoane,  profesor de tango, reprezentant Connect Hub.

Dragos a vorbit despre comunitatea oamenilor de tango din Romania. Am aflat astfel ca exista o intreaga “lume” a oamenilor de tango in Romania care calatoresc pentru a participa la diferite festivaluri si concursuri de tango. In cazul lor, pasiunea pentru dansul de tango este atat de mare incat ei “trebuie sa ajunga neaparat” la aceste evenimente internationale (de obicei merg in… Argentina!) Totodata comunitatea de tango s-a dezvoltat destul de mult in ultimii ani, in Romania existand scoli de tango in foarte multe orase, acestea tinand cursuri in mod regulat si organizand diferite concursuri si evenimente.

Dragos ne-a spus exact ce anume au nevoie dansatorii de tango de la companiile de turism si a spus ca ar fi minunat sa existe o companie de turism care sa ofere servicii dedicate acestei comunitati. Si cred ca nu este doar parerea lui.

Florin Tabirca– Presendinte Toastmasters Bucuresti

Florin a venit sa vorbeasca despre Toastmasters Bucuresti, clubul de public speaking de care aminteam si eu mai sus. Fata de perioad ain care am facut si eu parte  din acest club, acesta a crescut foarte mult! Daca in 2010-2012 exitau cam 4-5 cluburi in Romania, acum exista 14 iar pana in vara 2015 vor fi 18. In preznet comunitatea Toastmasters Romania are 400 de membrii iar numarul lor creste de la an la an.

Astazi au 2 conferinte internationale la care participa, au evenimente pe care le organizeaza in diferite orase din tara si fac si concursuri. Florin a spus ca lor le-ar fi mult mai usor daca ar avea o agentie de turism aproape, o agentie are sa le cunoasca nevoile si sa ii ajute in organizarea de astfel de evenimente si in deplasarile e care le au in tara sau in strainatate. A dat un exemplu foarte concret, ultima conferinta de la Frankfurt la care a participat impreuna cu  alti 9 colegi si la care au participat organizandu-si singur transportul si cazarea, insa nealegand cele mai confortabile variante.

Dupa toate aceste prezentari si discutii despre comunitati, Turism Market a facut un anunt legat de ce planuri are pentru anul 2015. Este vorba despre nivelul urmator la care va trece, crearea Comunitatii “Specialisti in turism“.

Datele finale inca nu sunt gata, primele informatii fiind oferite in cadrul acestui eveniment, participantii avand deja ocazia sa se inscrie.

Iti las si tie aici cateva informatii, urmand ca detaliile sa le afli undeva la inceputul anului viitor.

Acestea fiind spuse, cum ti se pare ideea comunitatii de mai jos? (lasa un comentariu la acest articol sau scrie-mi pe adresa carmina@turismmarket.com daca esti interesat sa faci parte dintr-o astfel de comunitate si ce asteptari ai de la ea)

comunitatea Specialisti in turism

Evenimentul “Crearea comunitatii si turismul de nisa” a fost organizat de Turism Market impreuna cu ConstruimImperii.ro, cu sprijinul Hotel Europa Royale Bucharest. Multumim pe acasta cale tuturor celor implicati!

Fotografiile de la eveniment le gasesti aici si au fost realizate cu ajutorul Magdei Zatari de la CreativeWork.ro. Multumim, Magda!

Tags : Carmina Nitescueveniment turism marketspecialisti in turismturism de nisa
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response