De la web design la pasiune: promovarea satului romanesc

DSC_7207

Oare ce legatura este intre web design, pasiune si satul romanesc?

La inceput de toamna, am fost voluntar in cadrul unui proiect derulat la nivelul judetului Cluj, iar astazi as dori sa impartasesc cu voi aceasta experienta. Ideea proiectului era sa promoveze satele din judet prin intermediul unui portal care are peste 75.000 de sustinatori online. Initiatorii proiectului au fost oamenii pasionati de la Cluj.com, alaturi de cei 200 de voluntari inscrisi sa faca parte din cel mai mare proiect de promovare si explorare a tuturor localitatilor din judetul Cluj: ,,Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș”.

DSCF5675

Prima data m-am intrebat si eu “Cine este Cluj.com?”, iar raspunsul lor a fost:

Cluj.com a fost la baza un proiect al unei firme de web design, care s-a dezvoltat si a ajuns in ultimul an, un proiect de sine statator.

Concret, la ora actuala e o echipa formata din cativa oameni pasionati de tot ce inseamna Cluj (de la evenimente si obiective turistice, pana la oamenii din oras). Si pentru ca ne-am dorit sa ne implicam tot mai mult in viata Clujului si am descoperit tot mai multi oameni cu preocupari similare (ex. Cluj Guided Tours sau cei de la Redescopera frumusetea Clujului), ne-am propus sa trecem dincolo de online si spațiu virtual, am pus si bazele unei asociatii, in cadrul careia ne dorim sa dezvoltam tocmai proiecte similare celui de fata.”

Primul pas fiind facut, urma sa facem partea de teren, sa cunoastem oamenii, sa vorbim cu preotii din sat, dascalii sau proprietari de pensiuni, toate contactele fiind deja stabilite de catre echipa de proiect. Dupa munca de teren, urma sa trimitem informatiile pentru a fi publicate pe site, fiecare comuna avand pagina ei. Momentan proiectul este in stadiul de prelucrare a informatiilor, urmand a fi publicate, iar din primavara se vor relua iesirile pe teren, intrucat se doreste o actualizare permanenta a informatiilor si o prezentare in timp real a ceea ce inseamna acces, cazare, mancare, agrement, evenimente locale, specifice fiecarei comune, sat sau catun.

De ce am apreciat ideea acestui proiect?

In primul rand pentru ca a fost si este unul deschis catre marele public: oricine doreste se poate implica, poate trimite informatii, fotografii, impresii de calatorie. Consider ca prin derularea acestui proiect, pana si initiatorii acestuia au avut foarte multe de invatat despre judetul Cluj si toate frumusetile sale. Pe de alta parte, tinand cont de popularitatea de care Cluj.com se bucura momentan si de faptul ca o data la doua luni echipa Cluj.com publica revista City Guide, in tiraj de 5000 buc/editie si distribuita gratuit. Mai pe scurt, am apreciat ca mi-au oferit posibilitatea de a-mi aduce o contributie cat de mica pentru promovarea satului romanesc, in acest caz a satului de munte din judetul Cluj.

De ce am ales ca impartasesc cu voi ideea acestui proiect?

In primul rand pentru ca am incredere in cititorii Turism Market, ca fiind intreprinzatori in turism, antreprenori, agentii de turism sau pur si simplu turisti, oameni care ar putea pune in practica aceasta idee la ei acasa, in judetul lor si astfel sa resuscitam satul romanesc.

In incheiere, va invit pe toti sa facem un pas spre a salva satele romanesti, identitatea poporului nostru si sa ne mandrim peste hotare ca, la origini, suntem fiii taranilor care ne-au adus libertatea!

Credit foto: arhiva personala Maria Cristina Mihut

Tags: agent de turismagentie de turismspecialisti in turism

2 Comentarii

  1. * broken link sub „portal” – primul paragraf, al doilea rând. (încerc doar să fiu de ajutor, nu comentam să mă aflu-n treabă)
    Toate cele bune!

Leave a Reply