#ClujX 2015 sau CJX inseamna 3 tari, 6 orase si aproximativ 4500 de km parcursi in intervalul 29 iunie – 18 iulie 2015 de o gasca de bloggeri. Scopul lor: promovarea Clujului ca si destinatie turistica, actuala Capitala Culturala a Tineretului (2015) si posibila Capitala Cultural Europeana in 2021.
CJX a ajuns astazi la ca de-a doua editie, prima avand loc in 2014 cand au fost vizitate 16 orase in 16 tari, parcurgandu-se astfel aproximativ 10 000 Km.
Ce inseamna CJX ca si proiect?
- un proiect implicat in cautarea Capitalelor Culturale Europene si de Tineret
- un blog colectiv ce contine materiale despre know-how-ul Capitalelor Culturale Europene (cum s-au promovat,
- cum si ce au implementat, care a fost avantajul in castigarea titlului s.a.m.d.)
- un blog colectiv ce contine materiale despre cum s-a implicat comunitatea online in sustinerea orasului pentru titlul de Capitala Culturala Europeana / Youth Capital
- un proiect unic de travel: transport, cazare, peripetii etc – tips & tricks, jurnal
- prezentarea bucatariei locale in comparaie cu bucataria romaneasca
- prezentarea zonei turistice a orasului
CJX este lansat si sustinut de Gabriel Aldea si Dan Ciulea pe care ii felicit pe aceasta cale si pe care abia astept sa ii urmaresc incepand de astazi in aventura #ClujX 2015.
Anul acesta se vor strabate numai 3 tari si 6 orase (Varna, Istanbul, Thesalonikki, Kalamata, Tripoli, Plovdiv) insa despre toate acestea il las in continuare sa povesteasca pe Gabriel Aldea, pe care l-am prins zilele trecute pe ultima suta de metri inainte de plecare.
Despre Gabriel iti spun doar atat:
- blogger din 2007 pe Psaico.Info
- conectat si implicat in evenimentele din Cluj, prin Cluj.Life
- PR Manager pentru Club Midi, Mioritmic, S*NOVA si Alandala Events
- Pasionat de fotografie, calatorii si comunicare
Carmina: Buna Gabriel, in primul rand multumesc pentru timpul acordat. Stiu ca sunteti pe ultima suta de metri inainte de plecare 🙂
Gabriel: Buna, Carmina. Asa este, suntem gata de drum iar marti vom pleca spre Varna, prima noastra destinatie. Ne asteapta un traseu de ~4500km, iar intoarcerea acasa este programata pentru 18 iulie.
Carmina: CJX a ajuns la cea de-a doua editie. Povesteste-mi putin despre concept, te rog. Cum a fost editia de anul trecut si ce asteptari ai de la editia aceasta?
Gabriel: Ideea proiectului CJX a aparut in vara anului 2013, in urma unei discutii cu Dan Ciulea. Pe atunci nu stiam ce nume sa-i dam, insa porneam de la ideea ca vrem sa ne implicam ca bloggeri in sustinerea orasului si a candidaturii pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii. Dupa discutii cu echipa responsabila de candidatura Clujului la acest titlu, am reusit sa inteleg mai bine potentialul proiectului si cum ne putem implica, mai mult decat sa dam un “like & share” pe facebook.
Anul trecut am avut prima editie, iar in cazul in care Clujul va castiga titlul de Capitala Culturala Europeana, planuim sa avem cate o editie anuala pana in anul 2021.
In 2014 am strabatut 16 tari in 36 de zile, vizitand foste, actuale si viitoare Capitala Culturale Europene. Am avut intalniri cu membri oficiali ai echipelor care s-au ocupat de candidatura si implementarea proiectului si am aflat din experienta lor cum poate orasul nostru sa se pregateasca mai bine pentru acest titlu.
Pentru #clujx 2015 avem in plan sa ajungem in 6 orase din 3 tari. Anul acesta vizitam Istanbul si Plovdiv, foste si viitoare Capitale Culturale Europene, insa si foste si viitoare Capitale de Tineret. Cluj-Napoca este anul acesta Capitala Tineretului si vrem sa facem o comparatie cu Salonic si Varna. Pe langa acestea, vom face cunostinta cu orasele din Grecia candidate pentru acelasi an ca si noi, respective Kalamata si Tripoli.
Speram sa descoperim oameni interesanti, cu care sa colaboram pe viitor, de la care sa invatam cum sa ne pregatim candidatura si proiectul cat mai bine.
Carmina: Spune-mi te rog scopul si obiectivele proiectului mai detaliat
Gabriel: Un astfel de proiect este foarte mare si greu de inteles, pe limbajul tuturor. Noi, cetatenii orasului vom beneficia de acest titlu, iar pentru a-l intelege mai bine am decis sa incercam sa aflam singuri, iar apoi sa comunicam mai departe, obiectiv. Pe de alta parte, putem oferi sfaturi si idei echipei responsabile de candidatura, sa ne implicam activ si sa demonstram ca orasul isi doreste asta. Un aspect important de care tine cont juriul este legat de dorinta si implicarea cetatenilor, altfel degeaba isi doreste un grup de oameni si Primaria.
Prin calatoria noastra dorim sa ne promovam orasul si tara la nivel european si sa luam legatura cu oameni care au experienta in astfel de proiecte si ne pot ajuta cu sfaturi si idei. La randul nostru, prin articolele publicate pe cjx.ro le vom promova orasele si vom oferi sfaturi cititorilor nostri care planuiesc un city-break in perioada urmatoare.
Carmina: Inteleg ca CJX are ca scop promovarea orasului Cluj in vederea alegerii acestuia ca si Capitala Cultural Europeana in 2021 si nu numai. S-au mai facut astfel de actiuni legate de Cluj? Cu ce se diferentiaza CJX?
Gabriel: Da, motivele principale sunt promovarea orasului si implicarea in sustinerea candidaturii pentru acest titlu. Din cate stim, nu s-au mai facut astfel de proiecte, nu doar la nivel de Cluj, ci la nivel European.
Am intalnit anul trecut un blogger din Pecs, oras din Ungaria ce a beneficiat de titlul ECOC in 2010, care planuia sa calatoreasca de la Mons la Plzen pe bicicleta, impreuna cu fiul sau. Mons si Plzen sunt anul acesta Capitale Culturale Europene. A prezentat proiectul celor doua orase, de la care a cerut ajutor in realizarea traseului, iar luna aceasta a reusit.
Spre deosebire, finantarea proiectului nostru este asigurata prin sponsorizari.
Carmina: Noi cei care ramanem in Romania vom fi cu ochii pe voi si pe experienele de calatorie pe care le veti intalni. Veti transmite live? Unde va putem urmari?
Gabriel: Vom fi activi pe facebook, vom posta articole zilnice pe site, iar pe Instagram puteti urmari hashtag-ul #clujx. Anul acesta vom pune mai mult accent pe continutul video, vrem sa postam zilnic un rezumat si un scurt preview, vom avea cate un episode pentru fiecare oras si vom incerca sa transmitem si live.
De asemenea, pozitia noastra va putea fi urmarita in timp real pe harta.
Carmina: Pe 29 iunie se da startul asa ca inchei aici cu intrebarile nu inainte de a te intreba daca vrei sa adaugi ceva la cele de mai sus.
Gabriel: Pe 29 iunie plecam din Cluj catre Bucuresti, urmand ca a doua zi sa trecem granita la Bulgari. Pana in 7 iulie, pe traseu voi fi impreuna cu Teodora de la Teo’s Kitchen si cu Anne Marie de la Vlogul de Marti, urmand ca apoi sa preia stafeta Dan Ciulea.
Carmina: Multumesc pentru interviu si drum bun. Va asteptam inapoi si, la intoarcere, te vom ruga sa ne povestesti intr-un interviu mai amplu despre rezultatele calatoriei.
Gabriel: Multumesc si eu. Asteptam sa interactionam pe facebook sau prin sistemul de comentarii de pe site, cu idei si sfaturi pentru traseul nostru.
Eu una abia astept sa urmaresc traseul si sa aflu noutati despre aventurile din CJX, ceea ce te invit si pe tine sa faci. Avem o tara frumoasa si ma bucur de fiecare data cand gasesc oameni creativi si cu initiativa care fac proiecte ca acesta. Mai multe informatii despre proiect gasesti pe site-ul oficial: www.CJX.ro
Sa le uram drum bun si cat mai multe povesti de spus la intoarcere!