If you ask a CEO “What does your HR leader do?” he or she is likely to say: “You got me. I just know I need to have one.”
Am citit de curand un articol foarte interesant: “What every CEO needs to know about HR”.
Voi prelua cateva idei care pot deveni sursa de inspiratie pentru agentiile care vor sa se dezvolte pe partea de resurse umane.
In afara de: pastrarea evidentei angajatilor, eliberarea de adeverinte pentru acestia, recrutare, poate chiar si pregatirea noilor angajati, un Director de Resurse Umane ar trebui sa aiba in fisa postului diverse alte atributii. Nu multe agentii din Romania au department de resurse umane si extrem de putine isi permit sa aloce o persoana pentru sarcinile care urmeaza. Majoritatea au externalizare de payroll si … atat. Insa, asa cum spuneam inca de la bun inceput, menirea articolului meu este sa ii inspire, chiar partial, pe cei care isi doresc sa isi creasca nivelul resurselor umane.
• in colaborarea cu celelalte departamente, directorul HR trebuie sa participe la comunicarea si crearea imaginii companiei. (vezi si articolul “Cat de usor gasesti angajatul de care ai nevoie“) Imaginea companiei si omogenitatea prezentarii ei este extrem de importanta inainte de a crea nevoie de angajare chiar.
• Directorul HR trebuie sa fie un soi de “head hunter” care sa urmareasca si sa cunoasca talentele din piata si sa vorbeasca oriunde impecabil despre compania lui.
• Sa fie capabil sa personalizeze munca lui in folosul companiei pentru care lucreaza. Schemele invatate si aplicate in alte agentii nu functioneaza in toate! Un exemplu rapid: o schema de incentivare pentru agenti (nu in orice agentie plata unui procent din comisionul generat este” benefica” si pentru angajator, asa cum este pentru angajat)
• Trebuie sa isi poata construi o relatie puternica si personala (nu dusa la extrem!) cu angajatii, in asa fel incat sa fie mereu cu un pas inaintea demisiilor (sa le cunoasca din timp nemultumirile care ar putea duce la destramarea echipei). Nu sunt suficiente chestionare anuale, pe ale caror raspunsuri nu te poti baza.
• Confidentialitatea si diplomatia trebuie sa joace roluri importante. Confidentialitatea informatiilor primate de la angajat, nu trebuie insa sa impiedice directorul HR sa actioneze si sa transmita intr-un mod diplomat informatia superiorului sau superiorilor care pot face o schimbare.
• Preferata mea: sa inlocuiasca frica cu increderea cu fiecare ocazie, in politicile interne, in sesiunile de pregatire, in practicile managementului si in conversatiile directe.
Inchei cu: If your HR chief isn’t the advocate for people and evangelist for your culture, that’s a bad sign.
Credit foto: unsplash.com