Concluzii dupa MAREA finala

euro-2012

Asa cum am spus si in articolul precedent, marea finala Europa League, a reprezentat un adevarat test pentru Bucuresti din foarte multe puncte de vedere. Daca din punct de vedere organizatoric nu imi faceam foarte multe griji, pentru ca asa cum am spus, noi romanii suntem talentati in a impresiona atunci cand este cazul si stim foarte bine sa ne mobilizam cand avem un interes sau altul:), ma gandeam cu groaza doar la o reactie mai putin civilizata a suporterilor spanioli sau, in mod special, alor nostri.Nu a fost cazul se pare, asa ca, gradul de civilizatie care a inconjurat acest meci, a fost unul extrem de ridicam si consider ca ar trebui sa felicitam organizatorii, primaria dar si bucurestenii.

S-a vorbit foarte mult despre faptul ca un asemenea eveniment va pune Bucurestiul pe harta oraselor de vizitat din Europa. Daca gandim pragmatic, vom spune ca de fapt spaniolii sositi cu atat de mare entuziasm in capitala, au venit 100% pentru meci si in nici un caz pentru Bucuresti. De acord, insa buna organizare si buna dispozitie a oaspetilor nostri, civilizatia de care au dat dovada bucurestenii, preturile mici, sarbatoarea in sine, au adus un mare plus orasului nostru in ochii viitorilor turisti spanioli, sau haideti sa le spunem, adevaratilor turisti spanioli, care vor petrece mai mult de 24 de ore in Bucuresti si in Romania.

Haideti sa vedem cu a aratat din punct de vedere financiar prezenta celor aproximativ 25 mii de spanioli. In poza de mai jos a celor de la Ziarul Financiar, putem observa foarte simplu, cam cum a aratat “factura: spaniolilor.

Un total simplu ne arata ca in aprox 3 zile, au intrat in Bucuresti 9 milioane EUR din turism. Nu-i asa ca parca acum privim cu ochi mai buni deszvoltarea turismului autohton vazand cam ce fel de potential are?

E adevarat, o finala de acest gen sau un eveniment de o asemenea anvergura se intampla rar insa s anu uitam ca si dupa ce Sibiul a fost declarata Capitala Culturala Europeana si s-a umplut de turisti care au lasat bani grei in tara, nu s-au dezvoltat strategii de marketing  ( evenimente, concerte, etc ) care sa incurajeze traficul turistilor straini.

Nu as vrea sa intram intr-o analiza in care parerile ar fi cu siguranta impartite, insa ceea ce stim cu totii este ca doar cu un brand nu se face primavara.

In concluzie as vrea sa spun doar ca sunt mandru de cum a fost organizata aceasta finala incepand de pe strada si pana pe stadion, sunt mandru ca noi ca natie am demosntrat ca atunci cand vrem e poate, sunt mandru ca Romania a demonstrat ca nu este oaia neagra a Europei.

Madalin Mancila

autor Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com
Tags: agentii de turismanalizaBucurestieuropa leaguemadalin mancilamarea finalamarketingRomaniaspecialisti in turismturism marketziarul financiar

9 Comentarii

 1. Eu nu pricepe 🙂
  Pai cum media de cazare in Bucuresti e mai nou 120 euro/noapte? si mai ales grupuri/prin agentie cu rezervari facute din timp? Au stat toti la Radisson?
  Al doilea punct, cel cu transportul/transferul. Daca impartim 1 mil la 10 000 rezulta 100 euro/cap de spaniol transportat adica cam 4500 de euro per autocar inchiriat. Ceea ce iarasi e cam mult (daca nu am gresit la calcul).
  La vizitatori (presupunem ca sunt si din Romania) iarasi mi se pare cam umflata suma de 150 euro/persoana.

 2. Marius, cand se intampla astfel de evenimente, cazarea poate depasi cu mult 120 EUR/noapte:)

  In mare, cred ca aceste calcule sunt destul de aproape de adevar.

 3. as completa cu cateva insight-uri pe care nu stiu daca le-au surprins presarii:
  1. ca la orice terasa/resto din centrul vechi se putea plati in eur, la cursul de 1 eur= 5 ron
  2. ca pentru o cursa cu taxiul de la aeroport in centru se cereau 10 eur, iar la jumatatea drumului se preciza “de persoana”
  una peste alta, probabil au iesit cele aprox 9 mil.

  intrebarea mea e unde se regasesc cursele de taxi din interiorul buc: la transferuri sau la alte cheltuieli?

 4. @ Marius / Eu stiu un hotel care are pret cazare booking 50-60 Euro si au vandut si cu 140 Euro camera.

  Cheltuielile alea de 150 E/vizita mi se par exagerate, poate undeva la 20-30 Euro + ce au mai facut fetitzele…

  1. @Steff Atentie la modul cum sunt exprimate sumele. In articolul din ZF suma este de 120 euro media/persoana. Cum majoritatea au stat in camere duble asta inseamna ca MEDIA a fost de 240 euro/camera. Ceea ce, inca o data, e cam mult dupa parerea mea…

 5. Pingback: Madalin Mancila |

Leave a Reply