Extrem de putin 🙂 Nu e raspunsul pe care cei care isi cauta un job in turism ar fi vrut sa-l auda de la mine, cu siguranta.
Dupa ce tu, cel care iti trimiti CV-ul, iti consumi energie, idei, timp si speranta punand pe hartie un rezumat al vietii tale profesionale si nu numai (din pacate uneori aflu despre copilaria ta), speri ca la final sa ai un CV bine pregatit, corect si atractiv. Te asiguri ca este profesionist si totusi iesit din comun si ca te va ajuta sa te diferentiezi in marea de CV-uri pe care, probabil orice angajator/ firma de recrutare o are.
Si totusi, eu personal la prima vedere nu aloc mai mult de 30 de secunde pentru CV-ul tau. Iti voi spune simplu de ce si apoi ce ar trebui sa faci sa ne castigi in 30 de secunde.
De ce nu citesc fiecare cuvant din CV ul tau, de ce nu ma uit la Hobbies?
Traveljob, Bestjobs, eJobs, MyJob si restul portalurilor au imbunatatit cu siguranta recrutarea. Sunt de parere ca in orice domeniu tehnologia e vitala, dar atentie trebuie folosita cu cap. Odata cu toate sursele de joburi actuale, fluxul de candidaturi primite fie de angajatorul direct, fie de RTT ca si firma de recrutare, a crescut enorm. Portalurile sunt o “inventie” grozava pentru candidati, o vizibilitate dorita, dar un adevarat “cosmar” pentru angajatorii care isi publica anunturile. Toata lumea aplica, fara niciun fel de strategie. Haotic si fara rezultat de cele mai multe ori. Pentru ca este atat de usor sa aplici, din nou, datorita tehnologiei, unii dintre candidati nici macar nu se mai obosesc sa se uite la cerintele postului sau la domeniul firmei la care aplica. Iar scrisorile de intentie? 🙂 Aceeasi pentru bucatar (Imi place restaurantul dvs si as vrea sa fac parte din echipa), pentru agent de turism (Imi place restaurantul dvs si as vrea sa fac parte din echipa), pentru patiser (Imi place restaurantul dvs si as vrea sa fac parte din echipa), pentru contabil (Imi place restaurantul dvs si as vrea sa fac parte din echipa) si pentru masinist (Imi place restaurantul dvs si as vrea sa fac parte din echipa).
Angajatorul sau recruiterul (vorbim aici de cei aflati la primele procese de recrutare) sunt incantati de numarul mare de aplicanti. Pentru ei este un success al proiectului de angajare. Insa, atunci cand incep sortarea CV urilor (screening) nu numai ca nu gasesc decat foarte putine candidaturi demne de luat in considerare, dar aceasta simpla activitate de sortare iti mananca timpul si energia, iar procesul de recrutare devine unul frustrant.
Ce ar trebui sa faci?
Sa aplici numai la anunturile de care esti intr-adevar interesat. Personalizeaza-ti CV-ul pentru jobul la care aplici. Evident, daca aplici la 100 de joburi intr-o zi, iti va fi mai greu sa o faci. Dar totusi? Chiar sunt 100 de joburi pe care le poti face?
Incearca sa iti dai seama ce asteptari are recruiterul sau angajatorul si subliniaza in CV-ul tau acele lucruri care ii vor demonstra ca esti persoana potrivita. (Se cauta un agent de ticketing? Subliniaza ca ai Amadeus basic, de exemplu si cursul IATA, pe langa anii de experienta. Daca se cauta un agent de turism intern de exemplu, lasa partea cu GDS-ul la final si subliniaza faptul ca tu cunosti Romania de la un capat la altul). Studiaza angajatorul (cand aplici, dar si cand mergi la interviu), si foloseste-te de informatia obtinuta in scrisoarea ta de intentie. (daca aplici de exemplu la o agentie de turism online, spune ca esti pasionat de internet, de tehnologie si ca nu iti scapa nicio noutate/ inovatie- daca este adevarat, bineinteles. Orice afirmatie te ridica sau te coboara la momentul interviului fata in fata).
CV-ul tau ar trebui sa fie intr-un format clasic (.doc sau .pdf) pentru a fi sigur ca este la indemana oricui sa-l deschida. Cele mai bune cuvinte despre tine ar trebui sa le pui totusi in corpul mailului.
Obligatoriu: nu intelege gresit ce am spus mai sus vis a vis de diferentierea din marea de CV-uri: nu pune poze in costum de baie pentru niciun post din agentii de turism/ companii aeriene (nu generalizez pentru ca nu stiu cerintele din alte domenii 🙂 ), nu folosi culori vii pentru a sublinia aspecte pe care tu le consideri importante, nu trimite eseuri despre tine si viata ta odata cu CV-ul (din nou, valabil pentru turism), nu trimite copii dupa brevetul tau de turism sau diploma de la bacalaureat, nu aplica de pe adrese de email, cu nume bizare (ex : hotgirlie_18@yahoo).
Am observat un lucru pe care vreau sa-l impartasesc cu voi: oamenii buni din turism care au aplicat de-a lungul timpului la RTT au cele mai concise CV-uri: scurte si la obiect. E adevarat ca, uneori e de ajuns sa fi facut 5 ani ticketing la agentia … si inca 4 la agentia…. ca sa stii despre ce este vorba. Si sper sa nu tai aripile nimanui, dar pentru posturile cheie, mi-e de-ajuns sa citesc numele din CV 🙂 Ca sa ma cuceresti in 30 de secunde ar trebui sa citesc repede urmatoarele informatii: ce ai vandut? Cui ai vandut? Ce acreditari ai? Cat de des ai schimbat agentia?
PS: ca sa fiu corecta cu mine, cu cei care aplica la noi si cu cei care citesc acest articol: stau minute in sir la telefon, zilnic, cu oameni fara experienta in turism, care isi doresc sa se angajeze, pe care ii sfatuiesc, le dau sperante, solutii. Nu sunt doar in cautarea stelelor din agentiile de turism.
Asteptam in continuare cv-uri cat mai inspirate!
Credit foto: unsplash.com
Buna ziua,
Va citim si urmarim blogul de ceva timp, indeajuns de mult incat sa avem bucuria si convingerea ca blogul dumneavoastra merita pe deplin, sa fie premiat cu ”Premiul Most Wanted Blog” , datorita pasiunii, imaginatiei, talentului, originalitatii si creativitatii dumneavoastra, dar mai ales datorita valorii morale si educative pe care pagina dumneavoastra o promoveaza in blogosfera romaneasca! Va rugam sa ne anuntati daca acceptati premiul sau nu accesand acest link: Premiul MWB ! Puteti afla mai multe despre MWB, convingeti-va de seriozitatea si pasiunea noastra in a promova bloguri de calitate! Ati primit premiul MWB, pentru ca unul dintre autorii nostri v-a recomandat cu placere!
”MWB nu cauta faima,nu cauta cifre si nici statistici ,cauta valoarea,originalitatea ,talentul si pasiunea, iar asta face oricine accepta premiul MWB si mai ales cei ce aleg sa devina membrii sau autori ai echipei MWB, pentru ca dincolo de bloguri vorbeste viata!”
A picat destul de bine acest articol, in conditiile in care eu sunt in cautarea unui loc de munca.Multumim Oana pentru articol.Sunt informatii utile acolo, care nu seamana cu cele pe care le gasim pe google.
Dar ce ne facem atunci cand suntem specializati pe o anumita functie, dorim sa facem cu totul altceva, iar piata este sufocata de aceleasi posturi mereu.
Exemplu:am fost agent de vanzari, vreau sa devin redactor online, iar bestjobs, ejobs, etc sunt pline numai cu agenti vanzari, reprezentanti comerciali( care e acelasi lucru), php programmer…nici macar 5 aplicatii/zi nu poti depune pentru postul de redactor.
Multumesc pentru aprecieri, Iuliana. Din fericire pentru mine si pentru viata mea linistita sunt specializata in recrutarea pentru agentiile de turism. Nu pot/ nu vreau sa dau sfaturi si nu pot / nu vreau sa-mi exprim parerea despre niciun alt domeniu.
Cred ca este general valabila insa urmatoarea concluzie: nu este INCA cel mai bun moment sa schimbi macazul vis a vis domeniul de activitate. Nu numai in turism, multi antreprenori s-au reangajat, multe afaceri au dat faliment, iar angajatii au nevoie de locuri noi de munca, piata s-a sedimentat pentru fiecare domeniu in parte. De unde rezulta ca oferta este mica, iar cererea de locuri de munca este mare. Schimbandu-ti domeniul, esti doar entry level, cu sanse mai mici de angajare si poate nu in cele mai bune conditii, mai ales materiale. Mi-ar fi teama sa ma angajez la o firma care ma ia fresh pentru un salariu bun, sincer. E simplu: un agent de turism care a”trudit” 3 ani intr-o agentie de turism care a dat faliment are de 30 de ori mai multe sanse sa fie angajat decat o persoana cu motivatie, dar fara specializare.
Sigur colegii mei “bloggeri” adevarati ti-ar putea spune sa incerci sa te afirmi altfel, ca sa accezi la postul de redactor online, sa iti creezi un portofoliu etc. Insa, asa cum spuneam nu vreau insa sa vorbesc decat despre ceea ce stiu.
PS: nu cred ca ne putem specializa pe “o functie”, iar piata nu se sufoca de anumite posturi din anumite domenii. Portalurile de joburi, probabil ca da, dar recrutare nu inseamna nici pe departe ejobs, bestjobs.
buna ziua.
mi-a placut articolul. am depus si eu cateva CV-uri in viata…dar nu asta e scopul vizitei mele pe blog.
de fapt azi am planificat si vreau sa-mi vizitez toti confratii intru premiu MWB 🙂 pentru a vedea despre ce e vorba in blogurile respective 🙂
succes !
salut! foarte util articolul tau, vine ca cateva sfaturi relevante si ofera in insight despre ceea ce parere au angajatorii cand ne vad CV-urile.
o intrebare ma macina: cum e cu cei care aplica pentru joburi entry-level, care au studii se specialitate dar nu au experienta in domeniu?
multumesc:)
Draga Alexandra, citeste te rog comentariile mele de la articolul Cifre privind miscarea pietei muncii in turism, de pe acest blog. Raspunsurile erau adresate Cameliei, insa sunt universal valabile.
Este mai putin probabil ca, pentru un post punctual, intr-o agentie clasica de turism, conducerea acelei agentii sa apeleze la o firma de recrutare, careia sa ii palteasca taxa de recrutare. Studentii sau cei entry level sunt usor de gasit. Usor de gasit ca si cantitate, pentru ca daca iti doresti si calitate si sa-ti “rascumperi” investitia in timp, atunci trebuie sa ai fler, sa fii un fin psiholog si un bun recruiter. Altfel, pierzi timp si resurse materiale.
RTT a derulat cateva proiecte de amploare pentru care am avut nevoie de “incepatori”. Am intervievat 20 de studenti/ entry level ca sa putem alege unul (cam asta a fost media). De pregatirea lor ne-am ocupat fie tot noi, fie direct angajatorul. Si in acest moment avem in derulare un astfel de proiect.
Ce vreau insa sa spun este ca nu, RTT nu cheama la interviuri pe cei entry level decat daca avem in derulare un proiect pentru ei. Altfel, doar le pastram CV ul in baza pentru oportunitati viitoare.
Pentru cei fara experienta relevanta, dar motivati sa invete si sa munceasca din greu:
http://www.traveljob.ro/my_job_details/48585/Call_center_agent.html