Absolvent de facultate. Fara experienta. Caut job in turism

Absolvent de facultate. Fara experienta. Caut job in turism”

Suna cunoscut? Mie da! Primesc cel putin un email pe aceasta tema in fiecare saptamana.

Sunt foarte multi studenti in an terminal si absolventi de facultate care cauta job in turism (si stiu ca este valabil si in alte domenii, nu numai in turism). Si se pare ca marea problema este faptul ca peste tot se cere experienta. Si… cum sa ai experienta daca nu te angajeaza nimeni?

Ieri stateam de vorba cu cineva despre acest lucru. Imi spunea despre o proaspata absolventa de facultate care acum este la master si ca este foarte suparata pentru ca, desi a incercat sa se angajeze, nu a gasit pe nicaieri pentru ca toata lumea ii cere experienta.  Si ca daca nu isi gaseste job in Romania se gandeste sa plece in strainatate.

Inteleg cum e sa simti ca nu stii incotro vrei sa o apuci (si eu am fost in pozitia asta) si de cate ori primesc intrebari legate de acest subiect ma pun in locul absolventilor si ma intreb “ce pot face eu mai bine in situatia de fata?”

Oare plecatul in strainatate este solutia? Pentru unii da, insa pentru altii nu. Oare acolo nu se cere experienta? Ba da, se cere. Insa e posibil ca in functie de tara in care mergi sa existe programe de integrare a studentilor. Sau, daca mergi la studii in afara este posibil sa ti se arate o oportunitate de job si sa ramai acolo.

Totusi, in acest articol ma voi referi la ce poate face un student care se afla la finalul facultati sau un proaspat absolvent in Romania.

Am abordat acest subiect pentru ca stiu ca va veni in ajutorul studentilor in ultimul an si al absolvenilor. Ma voi referi la absolventi in general insa voi face tot posibilul sa dau exemple legate de turism pentru ca acestei industrii ne adresam noi pe TurismMarket.com

Ce vor sa spuna angajatorii cand cer “experienta” (ma refer in continuare la joburi entry level in turism):

  • cer sa ai o perioada minima lucrata (in functie de jobul pe care il doretsi experienta care se cere incepe cu 6 luni) – cat sa stii notiunile de baza din practica (de cele mai multe ori acestea sunt foarte diferite de ceea ce se invata in facultate) iar ei sa nu trebuiasca sa iti faca acel training de baza si sa poata porni de la specificul companiei lor. Practic vor sa construiasca “o cladire” cu tine insa isi doresc sa ai “fundatia” deja facuta 🙂
  • perioada minima lucrata nu trebuie sa coincida intotdeauna cu perioada de “angajare”(adica poti obtine acea experienta si altfel, nu numai fiind “angajat”)
  • perioada minima lucrata poate fi sub forma de angajare, internship (platit sau nu), perioada de practica, voluntariat – orice forma de experienta pe care o poti dovedi (cu acte sau trecand teste)
  • daca ai avut proiecte dezvoltate de tine (singur sau impreuna cu o echipa) in domeniu arati ca te-a preocupat aceasta tema si ca ai cautat sa fii creativ construind acel proiect
  • daca te-ai implicat pe perioada facultatii sau in afara ei in proiecte legate de turism
  • daca ai participat la conferinte sau evenimente din industrie (direct, printr-un discurs de exemplu, sau indirect, invatand sa faci ceva in cadrul evenimentului respectiv)
  • daca ai avut materiale publicate legate de turism

Bineinteles, toate acestea depind de angajator. Unii angajatori pot accepta ca perioada minima lucrata numai perioada de angajare anterioara insa sunt si angajatori care pun pret pe calitatea omului si cauta sa descopere oameni pasionati de turism, oameni care sa isi doreasca sa construiasca ceva in domeniul asta si care dovedesc asta implicanduse in diverse lucruri conexe cu turismul.

Conteaza enorm ca un student/absolvent sa se fi implicat in diferite proiecte in domeniu sau sa fi avut el proiecte personale in domeniul in care doreste sa se angajeze. Aceasta implicare (in orice forma a ei) arata interesul studentului/absolventului in domeniul respectiv si il incurajeaza si pe viitorul angajator sa investeasca in potentialul angajat.

Ce ar trebui sa ia in calcul un student/absolvent in vederea angajarii dupa terminarea facultatii:

  • in primul rand sa stie ce vrea; in facultate are timp sa descopere daca domeniul ales este cel in care doreste sa lucreze mai departe sau sa testeze si alte domenii
  • sa isi puna intrebari si sa caute raspunsuri (legate de ce va face pe viitor)
  • sa fie activ in proiecte legate de domeniul in care urmeaza sa lucreze
  • daca nu are proiecte initiate de facultate sa caute el sa creeze ceva
  • sa cunoasca oameni de turism (sau din industria in care va lucra) si sa stea pe langa acestia si sa afle ce face fiecare (il va ajuta sa descopere ce fel de job i se potriveste)
  • sa faca tot posibilul sa participe la orice fel de evenimente ii ies in cale (evenimente care au legatura cu domeniul respectiv) pentru a-si crea, in timp, o imagine de ansamblu legata de domeniu

Pe langa toate acestea ar fi bine ca inainte/in timpul facultatii studentul respectiv sa isi faca o lista in care sa scrie:

  • ce l-a facut sa urmeze acea facultate (motivatia)
  • ce si-a dorit sa obtina de la facultate (ce asteptari are)
  • ce dorinte de viitor are (cum se asteapta sa il ajute in viitor facultatea)

Va fi foarte interesant ca la finalul facultatii sa evalueze ceea ce a obtinut in urma facultatii si sa compare cu lista asta pe care a facut-o initial (asteptari vs rezultate)

Poate ca aceasta “practica” suna spusa ca din carti insa intotdeauna este bine sa stii ce asteptari ai si, la final, dupa ce ai realizat lucrul propus, sa stai sa te gandesti la rezultate si sa le masori. Apoi, pe viitor vei stii unde sa schimbi cate ceva si iti va fi mult mai clar ce urmeaza.

Personal, fac aceasta lista periodic, in functie de ce proiecte noi am si ce fac pentru acestea. In fiecare caz in parte imi fac o lista cu asteptari apoi lista cu rezultate. Si de fiecare data listele acestea sunt foarte valoroase pentru ca ma ajuta sa salvez timp si sa elimin din programul meu acele lucruri care nu imi aduc rezultatele pe care le doresc. Ma ajuta sa fiu eficienta si sa nu pierd timpul.

La final am o singura intrebare pentru studenti/absolventii de facultate care sunt la inceput de drum si isi cauta un job in domeniul turismului: “ce anume te diferentiaza de  colegii tai si care este motivul pentru care te-as angaja chiar astazi?

Daca poti raspunde la aceasta intrebare insemna ca stii cu ce esti TU special si stii sa si transmiti asta. Noteaza raspunsul in CV-ul tau si evidentiaza acolo acele lucruri care fac diferenta intre tine si ceilalti 1000 de absolventi ai aceleiasi facultati.

Credit foto: unsplash.com

Tags : cariera in turismCarmina Nitescujob in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

6 Comments

  1. Draga Carmina, asta cu experienta este o “salvare” a angajatorului in fata unui student plin de el, care crede ca le stie pe toate si crede ca este foarte, foarte bun, chiar exceptional. Dar nu stie distanta de la Bucuresti la Sighisoara, de capitalele unor tari, ce sa mai vorbim. Cand, vine sa se angajeze o studenta, cu unghii super-lungi (care de fapt par a fi singura ei grija), ca te intrebi cum va putea raspunde la e-mail-uri, plina de ea si suficienta ce ii poti spune? Ca nu se potriveste? Nuuuuuu….. ii spui frumos ca nu are experienta.
    Asa ca, studenti….pe vremea mea, pentru un ban in plus, munceam la Mc, la ziare, traduceam diverse, tehnoredactam, unii chiar ospatari sau deschideau usile prin hoteluri. In agentie nu te angajeaza nimeni pentru ca vrei sa faci un ban in plus pentru oja sau tigari. Aici trebuie sa demonstrezi ca vrei sa inveti, sa ai pasiune, sa vrei sa misti lucruri, sa schimbi ceva. Nici un angajator, fiind el director al unei agentii sau alt domeniu nu angajeaza studenti care vor doar sa castige un ban. Vor oameni pe care se pot baza, nu trebuie experienta….asta e doar o scuza.
    Imi pare rau, caut sa angajez, part-time, sau full time, dar pana acum, nu m-a convins nici un student. Poate nu caut unde trebuie, dar in afara de ASE si Universitate, unde as mai putea gasi? Fara fitze si unghii lungi si eventual sa stie ce este Salajul?
    Seara buna Carmina, sper sa nu te fi dezamagit!

    1. Draga angajatorule

      In primul rand, multumesc pentru feedback, este binevenit.

      Ai dreptate, pot fi multi studenti precum cei descrisi de tine in randurile de mai sus. E drept ca unii habar nu au pe ce lume se afla si vor un job doar “ca sa faca un ban” sau cer salarii mari bazandu-se pe faptul ca “au diploma de master”.

      Nu se intampla asta numai in turism ci si in alte industrii, nu e nimic nou in asta.

      Ce facem totusi cu cei care sunt pasionati de acest domeniu, isi doresc o sansa si sunt dispusi sa munceasca si sa invete?

      Eu cunosc cativa astfel de studenti/absolventi(e drept, i-am gasit-sau mai bine spus, m-au gasit ei pe mine- printre multi altii care cautau “doar un job”). Sunt oameni aflati la inceput de drum care pur si simplu cauta sa invete. Si sunt dezamagiti de faptul ca nu au o sansa.

      Incearca ei cat incearca apoi se reorienteaza catre alt domeniu (care de multe ori este si mai banos si ofera si oportunitati de cariera mult mai tentante decat in turism- ma refer aici la oportunitati tentante inca din primii ani de lucru, nu dupa mai multi ani- pentru ca si in turism avem pozitii tentante insa acestea vin cu timpul si cu experienta acumulata).

      In al doilea rand, mi-ar fi placut sa stiu cu cine stau de vorba. Eu sunt transparenta cand vorbesc si ma semnez cu numele meu 🙂

Leave a Response