3 frici pe care trebuie sa le depasesti pentru a porni in antreprenoriat

Sunt antreprenor. Si, daca ma gandesc bine, am fost intotdeauna intr-o forma sau alta.

Cariera mi-am inceput-o cu o provocare: am avut ocazia de a lansa si de a dezvolta o agentie de turism. A fost cea mai frumoasa perioada pe care mi-o amintesc (a durat aproape 4 ani). Se intampla in 2006 cand abia terminasem facultatea. Visam sa construiesc ceva frumos pe atunci si dupa o luna intreaga in care am mers la interviuri aproape zilnic, am gasit “acel ceva” care mi se potrivea.

Era un job si nu era “un job”. Era o provocare pe care am acceptat-o inca din prima secunda cand a fost rostita. Si nu-mi venea sa cred ca mi se intampla mie!

Pentru aproape 4 ani de zile am crescut alaturi de compania mea de turism. Cu pasi mici, dar siguri. Apoi a fost timpul sa invat alte lectii si sa merg mai departe. Iar cand am mers mai departe am zis ca trebuie sa am “ceva al meu” asa ca am inceput sa am proiecte personale pe care le-am dezvoltat in paralel cu joburile pe care le-am avut.

Tocmai din acest motiv spun ca am fost intotdeauna antreprenor, intr-o forma sau alta.

Astazi sunt un antreprenor educat care stie ce face, ce pasi a facut pentru a ajunge aici si  ce va face in continuare. Sunt linistita si implinita in aceasta pozitie si stiu ca sunt multe persoane ca si tine care cauta sa “scape” de rutina unui job, de lucrurile care nu il reprezinta si sa faca ceva pentru ei, pe cont propriu.

Si pentru ca in drumul meu in antreprenoriat m-am intalnit cu o multime de provocari, suisuri si coborasuri si…momente de “frica”(o sa vezi mai jos ce e cu aceasta “frica”), in cele ce urmeaza vreau sa iti povestesc despre cele 3 frici pe care trebuie sa le depasesti atunci cand vrei sa pornesti in business pe cont propriu (in antreprenoriat). Eu le-am aflat treptat, in timp. Nu mi le-a spus nimeni si chiar daca mi le spunea, probabil nu le-as fi luat in serios pana nu le incercam pe pielea mea.

Poate ai sa te intrebi de ce iti scriu despre asta daca oricum ma gandesc … ca n-o sa citesti. Ei bine, le las aici in ideea ca la un moment dat, dupa ce vei incerca o multime de lucruri si vei afla singur raspunsurile, vei reveni aici sa recitesti.

Deci, cele 3 frici de care trebuie sa scapi pentru a intra in antreprenoriat sunt:

  • Frica de esec

Nu esti primul si nici ultimul care o da in bara. Stiu sigur ca ai s-o faci.

Si eu am facut-o. Si toti antreprenorii din jurul meu (mai mici sau mai mari). Daca te uiti in lume exista o multime de oameni de succes care la inceputul carierei lor au avut cateva esecuri mai mult sau mai putin rasunatoare.

Si daca ai un esec ce se intampla? Pai..inveti ca acea cale nu e cea potrivita. Si  incerci altceva. Si tot asa, pana cand gasesti calea potrivita.

Am un citat preferat in legatura cu esecul:
I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.” Michael Jordan

Poate ca nu esti Michael Jordan insa stiu sigur ca daca ai rabdare si gresesti suficient de mult, vei avea succes.

Nu esti primul care greseste, insa poti fi primul care gaseste solutia. Asa ca incepe sa faci cu pasiune ceea ce iti place, accepta faptul ca la inceput vei gresi, greseste si invata din asta iar in timp vei deveni un expert in domeniul tau de activitate.

Lasa frica deoparte ca ea nu face decat sa te tina pe loc si sa iti aduca dezamagire si remuscari pentru ca “nu faci ceea ce iti doresti”.

  • Frica de Succes

Nu stiai ca exista acest concept? Oare cum e sa-ti fie frica de succes?

Eu am ras cand am auzit asta prima data, acum mai multi ani. Nici nu mai stiu unde am auzit asta insa in mintea mea a fost un singur gand: “Cum sa imi fie frica de succes? Oare cuiva i-ar putea fi FRICA de SUCCES? E absurd!”

Analizand situatia mi-am dat seama ca da, poate exista si o astfel de frica. Este mai degraba o frica legata cu faptul ca “nu meriti un lucru”.

Acele persoane cu o stima de sine scazuta, persoane care cauta validare la toti cei din jur (desi rareori recunosc asta) si vor sa se asigure prin ochii, cuvintele si reactiile celorlalti ca fac bine ceea ce fac, sunt acele persoane predispuse acestui tip de frica.

Aceste persoane sunt aparent sigure pe ele, vorbesc clar despre ce vor sa faca si analizeaza acel lucru pe care si-l doresc chiar si ani de zile. Iar in timpul asta se pregatesc si studiaza indeaproape obiectivul respectiv insa foarte rar ajung sa faca ceva activ in legatura cu visul lor.

Daca te numeri si tu printre persoanele acelea carora le este frica de succes este posibil sa te ajute urmatoarea intrebare: “care este cel mai rau lucru care mi se poate intampla daca am succes in ce imi propun?“

Gandeste-te la asta si scrie undeva raspunsul. Este posibil sa nu gasesti un raspuns imediat iar aceasta intrebare sa iti rasune in minte foarte des (iar daca se intampla asta inseamna este un semn ca ai si tu aceasta frica). Asta inseamna ca tu in subconstientul tau cauti raspunsul si il vei gasi pentru ca nu vei avea pace pana nu faci asta.

Cred in ceva foarte tare: in faptul ca toate lucrurile pe care le avem in jurul nostru sau care “ni se intampla”, le meritam.

Si stii de ce? Am un prieten care are o vorba “traieste-ti viata sau te traieste ea pe tine“. Si mare dreptate are! Pentru ca meritam lucrurile pe care le obtinem singuri si totodata meritam si lucrurile care “ni se intampla”.

Atunci cand suntem stapani pe viata noastra si luam decizii, obtinem ceea ce ne dorim (sau, mai intai gresim, invatam, apoi obtinem). Atunci cand simtim ca lucrurile “ni se intampla” sau ca am ajuns in acel punct din  “cauza” cuiva, adica atunci cand avem o “sursa exterioara noua” pentru care apar sau dispar lucrurile din viata noastra, inseamna ca nu avem control asupra vietii noastre.

Asa ca daca vrei sa ai o viata implinita incepe sa iei deciziile pentru tine. Si vei avea succes, iar acel “succes” nu va mai parea infricosator

  •  Frica de a “nu avea control asupra lucrurilor care se vor intampla”

Daca ai trecut de primele 2 frici, cea de-a treia ti se va parea si mai ciudata.

Dar se intampla in special in cazul celor carora le place sa aiba controlul asupra lucrurilor. Eu ma numar printre acesti oameni. Mi-a fost cel mai greu sa trec de aceasta frica.

Atunci cand pornesti pe o cale mai putin batatorita (asa cum este antreprenoriatul) este normal sa iti fie teama. Nu multi oameni ajung aici, nu? Insa daca iei lucrurile pas cu pas, lucrurile nu mai arata asa de rau.

Astfel, poate ca atunci cand vrei sa devii antreprenor si ai o idee, te apuci de planificat. Insa poti planifica numai pana la un punct si apoi nu mai stii incotro sa o iei.

Este un lucru normal si ce trebuie sa stii in acest caz este ca atunci cand vei ajunge cu adevarat in acel punct in care ACUM nu stii ce o sa faci, abia atunci O SA AFLI ce e de facut. Deci nu este nevoie sa ajungi la un BLOCAJ atunci cand planifici ceva si la un moment dat nu mai stii incotro sa o iei.

Odata ce incepi sa faci un lucru ai cunostinte limitate. Dar pe masura ce faci acel lucru inveti, te perfectionezi si astfel vei stii cum sa reactionezi in acele cazuri in care, cu putin timp in urma, nu stiai ce sa faci. Asta inseamna sa inveti sa fii flexibil si sa te adaptezi la lucrurile care iti ies in cale. Este important sa stii care este scopul tau principal si sa faci tot posibilul sa ajungi acolo, chiar daca se schimba caile pe care faci asta.

La final iti las un singur gand despre curaj. Nu imi amintesc cine a zis asta, insa am retinut ideea “Courage means you’re afraid but you’ll do it anyway.”

Asa ca spor la luat decizii si la a te adapta!

Sursa foto: unsplash.com

Tags : antreprenoriat in turismCarmina Nitescuconsultanta in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response