Daca ti-as spune ca de astazi ma dedic total dezvoltarii personale prin calatorii si experiente la ce te-ai gandi?
Ce invatam la scoala? Teorie. Practica facem mai putin. Apoi cand ne trezim in mijlocul unei companii la care lucram incepem sa ne dam seama ca lucrurile stau cu totul altfel. Aproape nimic nu seamana cu ce am invatat noi la scoala. Si o luam de la zero din nou, invatam ceea ce se practica in domeniul respectiv.
In plus, terminam o scoala iar la sfarsitul ei constatam ca stim lucruri…mecanice. Daca ar fi sa ne observam singuri si sa ne dam seama cat de mult ne-am dezvoltat pe parcursul anilor petrecuti in scoala am fi dezamagiti.
Dar, pe langa scoala, ce optiuni de dezvoltare avem? As putea spune ca sunt multe optiuni….mai ales in afara scolii.
Numai ca sunt inca destul de putine persoane care sunt interesate cu adevarat de dezvoltarea intelectuala a copilului lor in afara scolii. Ce-i drept, asa am fost obisnuiti ani la randul. Sa mergem la scoala, sa invatam si sa avem numai 10 pe linie. In special la materiile importante precum matematica.
Iti suna cunoscut?
Cine mai pune accent pe materiile creative cum ar fi orele de desen, muzica, sport? Din pacate prea putine persoane.
Am observat insa in ultimul timp o preocupare destul de mare spre dezvoltare personala atat in randul parintilor cu copii cat si in cazul tinerilor. Ma bucur sa observ asta si ceea ce este cel mai bine este faptul ca astazi avem optiuni daca vrem sa invatam ceva nou.
Ce optiuni avem?
- sa invatam o limba straina
- sa invatam un sport nou (inveti sa schiezi, sa faci snowboard, surf, sa joci fotbal sau baschet)
- sa invatam un dans nou
- sa invatam sa cantam la un instrument
- sa invatam sa pictam sau sa sculptam
- sa facem putina actorie sau improvizatie
- sa invatam sa gatim
- sa invatam sa facem bijuterii handmade
- sa invatam sa comunicam mai bine si sa vorbim in public
Lista este destul de lunga si este valabila pentru orice categorie de varsta. Lucru care ma face sa sper ca putem sa ne cream singuri o viata fericita si implinita.
A invata prin joc este mult mai natural iar noi sunt mai atrasi instinctiv de acest lucru (atat noi cat si copiii nostri).
Cum ar fi daca toate aceste “cursuri alternative” (sport, dans, actorie. limbi straine, etc) ar fi implementate in programa scolara? S-ar schimba ceva?
Pana sa gasesc un raspuns la aceasta intrebare am gasit o alta solutie.
Cu siguranta ai auzit de cursurile de vara sau de taberele de limbi straine. Sunt cele mai intalnite la noi.
Pe langa aceste tabere de limbi straine exista multe alte tabere la care inveti diverse lucruri: sa practici un sport, sa faci actorie, sa inveti un dans. Eu cred ca este o sansa reala pentru a ne educa copiii mai bine, pentru a le deschide mintea si pentru a-si descoperi ei insisi talentele.
De-a lungul timpului am fost invatati ce “trebuie” sa facem si nu ce “ne dorim, ce ne place” sa facem. Este o greseala mare pentru ca in viata ai nevoie sa faci ceea ce te imolineste pentru a fi implinit.
Ai fost pasionat de chitara cand erai mic? Ai invatat sa canti, iti doreai sa fii pe scena in fata a mii de oameni care sa te aplaude. Asta era visul tau in copilarie sau in adolescenta. Apoi….a venit vremea “sa-ti alegi o cariera”, sa mergi la facultate si sa ai o meserie “serioasa”. Si ai ajuns sa faci o facultate care ti-a taiat aripile, care te-a inchistat mai mult intr-o viata pe care nu ti-o doreai. Pentru ca asa “trebuia”.
E timpul sa deschidem ochii cu totii si sa cautam optiunile pe care le avem.
Lucram in turism si avem ocazia sa oferim clientilor nostri programe dedicate dezvoltarii copiiilor lor. In lume exista multe tabere internationale la care poti merge pe perioada verii de exemplu.
Aceste tabere pot fi dedicate limbilor straine, sportului sau altor activitati, in functie de preferinta si talentul copilului tau. Mai mult chiar, exista scoli in strainatate care ofera grile complete de cursuri dedicate anumitor aptitudini.
Pana ajungem sa avem si noi in Romania un sistem de invatamant “creativ” ca sa ii spun asa, ma bucur ca exista optiuni in alte tari.
Sunt curioasa daca tu stiai de astfel de programe si daca ai oferit clientilor tai optiuni de cursuri si tabere educationale pana acum.
Crezi ca ar fi util sa avem in agentiile de turism astfel de produse?
A oferi clientilor tai optiuni de dezvoltare personala prin calatorii si experiente este un lucru de viitor. De ce? Pentru ca noi toti ne dorim sa fim mai buni in ceea ce facem si vrem sa avem o viata implinita indiferent ce inseamna acest lucru pentru fiecare dintre noi.
Vreau sa fac un studiu mai amplu asupra optiunilor pe care le avem pentru a face turism educational insa am nevoie de ajutorul tau.
Te rog sa imi spui daca ai fi interesat de existenta acestor tipuri de pachete turistice.
Tu ti-ai trimite copilul intr-o tabara de vara in care sa invete actorie de exemplu?
Ce ai spune daca ai recomanda astfel de tabere clientilor tai fideli pe care ii cunosti deja si stii ca au copii? Cum ar reactiona acestia cand le-ai oferi “o altfel de vacanta” copiiilor lor?
Credit foto: unsplash.com
Carmina, mi se pare o idee foarte buna tursimul educational si mi-as trimite cu siguranta copilul in tabere educationale de invatare de limbi straine, sporturi, actorie ori pictura, de exemplu.
Cred ca este o idee foarte buna pentru dezvoltarea copiilor nostrii sa ii mai scatem din cand in cand din tiparele lumii in care traiesc. De asemenea mi se pare o idee buna ca parintii sa calatoreasca in marile orase ale Europei (si nu numai) cu copii ajunsi deja la varsta scolara, de exemplu, pentru a le oferi astfel posibilitatea unei dezvoltari personale superioare, dar fiind caracterul educativ a unei asemenea vizite (muzee, diverse alte obiective turistice, etc…). Cred ca ar fi interesant ca agentiile de turism sa lanseze oferte in acest sens…acum exista pentru parcuri tematice, precum Eurodisney, dar ar trebui extinsa lista.
Mersi, Lucian, pentru feedback.
Sunt deja in piata din Romania agentii care ofera astfel de pachete de turism educational, insa nu sunt suficient de multe din cate stiu eu.
Despre acest lucru spuneam si eu…ca nu sunt suficient de multe si nu sunt promovate…
Am avut cateva experiente personale foarte interesante in legatura cu astfel de excursii…cred ca voi povesti despre acest lucru la un moment dat pe blog.
Daca am avut norocul sa calatoresc prima data in Occident la 13 ani, am invatat foarte multe lucruri acolo, istoria si geografia aplicate live, mod de viata, etc…
Stimata d-soara Carmina Nitescu,
pe vremea cand se facea turism…educational in Romania, se pare ca nu prea erati….nascuta.
Parinti d-voastra va pot confirma. E drept pe atunci erau la putere comunistii aia nenorociti care au supt sangele poporului. E surprinzator ca acelasi tip de turism, see you aceleasi….optiuni enumerate de d-voastra pare mai interesant si ar putea vea succes acum in asa zisa democratie.
Era un banc pe vremuri…..,, bine , bine , a-ti impuscat calaretul , dar….cu calul ce a-ti avut!"
Adica mai pe scurt, nu trebuie sa (re)inventam turismul, in general, sau cel educational….. in particular.
Ar mai fi multe de spus…….
Am o doleanta,……mai documentati-va. Turismul e un domeniu pretentios, printre altele, presupune o enorma documentare, ca sa fie credibil si atractiv.
Mihai, eu n-am negat faptul ca ar fi existat turism educational in Romania.
Am spus doar ca nu este atat de comun si ca ar merita sa fie mult mai cunoscut.
Faptul ca a existat in trecut nu poate fi decat un plus pentru ceea ce se poate oferi astazi.
Exista multe programe de training care mai de care mai variate si merita sa fie aduse in atentia publicului.
Stimate domnule Copetchi se pare ca evolutia de la comunism la democratie nu va inclus si pe dumneavoastra. Nimeni nu incearca sa reinventeze turismul ci din contra, sa-l dezvolte. Reactiile dvs imi dau de inteles ca va aflati intr-o zona de confort care nu face bine nimanui, nici macar dvs. In rest, va sfatuiesc sa ramaneti conectat la Turism Market pentru ca in mod cert va poate readuce pe drumul turismului modern.
Stimate Dle Copetchi, nu prea inteleg ce vreti sa spuneti. Poate explicati mai pe larg.
Pregatirea unei oferte turistice de calitate se bazeaza pe situatia de fapt si pe tendintele pietii, deci pe prezent si viitor. Trecutul nu are ce cauta.
In Slovacia exista o firma care organizeaza vacante “de sindicat” pentru nostalgici ai sistemului comunist, cu desteptare colectiva, exercitii de grup in curte, mancare la cantina si uniforme comuniste. Evident fara telefon mobil sau internet, iar la radio si TV au reluari ale emisiunilor din anii 60-80. Nu mai tin minte ce-au spus ca fac la orele de sedinta de partid ca cele vechi n-ar fi legale. La asta va refereati?
1. Cred ca domnul Mihai Copetchi nu a jignit pe nimeni.
2. Carmina cred ca prima oara trebuia sa raspunzi cu domnule Mihai..
nu asa “Mihai, eu n-am negat faptul ca”
Petre, nu stiu daca ai observat insa abordarea mea a fost mereu deschisa si de aceea vorbesc cu "tu". Apreciez oamenii deschisi care inteleg lucrul acesta
Carmina , este o idee foarte buna si cu siguranta ar fi o “zona ” cu potential.Deasemenea turismul educational ar prinde bine si pt oameni trecuti de varsta copilarie, gen d-ul Mihai Copetchi care chiar daca exista pe vremea domniei sale nu s-a prea “documentat”.
Este numai o parere de a mea.
Da, Stefan,stiu ca este o idee buna. Poate asa ajutam si pe partea de educatie dar si pe cea de imbogatire a tipurilor de pachete turistice.
Exista turism educational pentru toate varstele, asa cum am specificat in articol. Am dat exemplul legat de copii pentru ca este comun si multa lume se regaseste in acest exemplu.
Bună seara, eu personal cred în turismul educaţional, dar problema apare când “tovarăşele” educatoare la care apelezi să organizezi o excursie î-ţi cer de la obraz parte din câştig … astfel pentru o excursie cu autocarul de o zi la Mănăstirea Cernica a trebuit să plătească părinţii 100 de lei pentru un copil (specific DOAR transport cu autocarul!!!). Poate acest fel de turism pentru copii ar trebui subvenţionat şi obligatoriu fără intermedierea educatoarelor dornice de rotunjire a salariului.!?
Turismul pentru copii este tot o afacere. Daca Ministerul Educatiei nu vrea sa se implice, se poate organiza si particular.
Pe vremea comunistilor scoala avea monopol in organizarea excursiilor scolare si profita de el din plin. Acum insa nu vad un motiv pentru ca acest monopol sa continue. O excursie este o incursiune in istorie, geografie, geologie si cultura. Nu este un medicament cu prescriptie! Poate fi organizata foarte bine si de o agentie turistica sau de o companie de training. Cu un profesor de istorie si poate cativa elevi mai mari, se poate organiza o excursie interscolara, de-abia e mai sigur ca va avea loc.
Dincolo de ce ai enumerat tu, eu abia astept sa intre asta mica la scoala si sa invatam calatorind. A citit Amintiri din copilarie, hop pe urmele lui Ion Creanga. A aflat la istorie de Primul Razboi Mondial, hop la Mausolee. Si asa mai departe.
Iar daca ar fi pachete tematice, de weekend, am fi abonati 🙂
Ce copii, as pleca eu! 🙂
In Praga, unde locuiesc, exista deja o oferta destul de mare de pachete turistice pentru copii si adulti. De multe ori au un caracter sezonier, fiind rezultatul cooperarii dintre diverse scoli sau centre de pregatire, si agentiile turistice. De exemplu, scolile de limbi straine au vacante de studiu pentru elevi, scolile de dans au “vacante dansante” si asta de ani de zile.
Taberele tematice pentru copii erau bine dezvoltate aici din vremea comunismului, acum exista si tabere internationale ca rezultat al cooperarii dintre scoli din toata Europa.
Dupa cum este scris articolul, adica focusat pe copii si studenti/proaspat absolventi, ceea ce voi scrie acum s-ar putea sa nu va placa, dar eu tot il scriu fiindca este adevarat. Segmentul de maxima crestere pentru acest gen de servicii in Europa este cel al adultilor si seniorilor. Va place, nu va place, asta e.
Am inteles ca in Romania exista o discriminare a adultilor si mai ales a celor peste 50 de ani in sensul ca acestia nu sunt considerati posibili clienti pentru educatie, fiind buni doar sa dispara din peisaj, daca se poate inainte sa ajunga la pensie. In strainatate insa se stie de multi ani ca dupa 40 de ani exista dorinta de a schimba cariera, sau de a se relaxa intr-un an sabatic, iar pentru pensionari dorinta de a se recalifica pentru a continua sa lucreze cu jumatate de norma sau doar de a se dedica unui hobby. Asa ca turismul educational se axeaza si pe aceste grupe de varsta.
Ocazional organizez tururi in Praga si pentru turisti romani, dar marturisesc ca sunt dezamagita de lipsa de interes a acestora fata de istoria si spiritul locurilor pe care le viziteaza. Se intereseaza exclusiv de parcare/mancare ieftina / suveniruri ieftine, eventual de unde pot lua un “status symbol” cu care sa se laude la intoarcerea acasa, si atat. Asa ca voi urmari cu interes dezvoltarea efortului Dvs de a prezenta turism educational. Va doresc succes!
Nu este comun pentru ca turismul numai este ceva…..comun. Acum e minus, asta-i mai grav. si nici un training nu-l poate….plusa.
Si inca ceva….intre training si turism specializat ( educational, care se adreseaza unui grup tinta extrem de mare, faliat pe grupe de varsta, nivel de pregatire, optiuni, etc) , este o mare diferenta.
Chestiunea-i mai ampla, iar training-urile nu acopera asa ceva, sunt mai de….fite.
Turismul educational sau educatie prin turism, cred, inseamna mult mai mult.
Nu mai amestecati sau suprapuneti notiunile si faptele.
Cu prietenie si……ceva in plus.
Experienta.
Nu stiu ce experienta aveti Dvs Dle Copetchi, mai ales cand puneti in fata insultele pentru autoarea noastra. Anii 60-80 nu sunt considerati o experienta relevanta in momentul de fata, ca sa fie clar. Ca sa nu mai spun ca va contraziceti singur. “Turismul educational sau educatia prin turism, cred, inseamna mult mai mult”. Credeti sau stiti? Si pe ce baze?
Turismul despre care se discuta poate fi oricat de specializat sau de general vrea agentia sa ofere. In cazul in care coopereaza cu o institutie educationala, poate fi mai specializat. Uneori nici nu este necesar. Ca sa dau un exemplu pe intelesul tuturor, poti face un curs de bucatarie greceasca oriunde, dar daca scoala ofera in plus o excursie in Grecia care include cazarea intr-o familie greaca care sa demonstreze cum gatesc acasa si un numar de ore de “ucenicie” intr-o taverna greceasca sub indrumarea unui bucatar local, vor exista sigur doritori. Si nu e nimic “de fite” la asta. Implica insa o cooperare intre agentia de turism si scoala, pentru sinergia competentelor.
Dvs abordati problema in stilul comunist, adica macroeconomic, cu “documentatie ampla” si teoria despicat firul in patru. Este exact opusul.
Domnule Copetchi,
La Spiru Haret University sper ca santeti orice altceva decat profesor de gramatica limbii romane ! Democratia asta…
Stimate d-le….Cutu.
Era vorba despre altceva in propozitie! Limitati-va la profilul d-voastra.
Chiar daca si dumneata esti format in democratia aia…..in care toti isi dau see you parerea in de toate.
La F.M.F. – Iasi,….,,.unde sunteti orice altceva", mai nou se preda si gramatica.
In aceeasi democratie pe care o anatemizati am avut si un ginecolog….ministru la agricultura!
Reactia d-voastra nu ma mira! Precis nu va mai satisface mediul ,, unde sunteti orice altceva" si din plictiseala, deh, ca oricine….isi the see you parerea. Democratia aasta….
1. Cred ca domnul Mihai Copetchi nu a jignit pe nimeni.
2. Carmina cred ca prima oara trebuia sa raspunzi cu domnule Mihai..
nu asa “Mihai, eu n-am negat faptul ca”
pentru tabere de echitatie, limba engleza, tenis, inot, actorie si pictura va stam la dispozitie la http://www.mesteceni.ro, pensiune de 5 stele in jud Alba, grupuri de 5-15 copii, 10-15 ani.