Agentia de turism de la concurenta la colaborare

In ultimii ani am fost martorii unor schimbari majore in turism in Romania.

Ce-i drept, criza si-a spus cuvantul iar acum parca niciun an nu seamna cu altul din punct de vedere turistic.

Ce s-a schimbat? Piata s-a schimbat, clientii nostri dar si noi, cei ce lucram in acest domeniu. Cu totii ne-am adaptat noilor conditii. Turistii nostri incearca sa gaseasca oferte cat mai pe placul si pe bugetul lor, iar noi, cei ce lucram in turism cautam sa le oferim cele mai bune oferte care sa intruneasca o mare parte din criteriile lor de selectie.

Lucrez in turism din 2006 si pot spune ca nu a fost un an la fel cu altul. Turismul este un domeniu dinamic si poate de aceea mi-a placut atat de mult: sunt foarte multe lucruri pe care trebuie sa le faci si sa le inveti iar pregatirea permanenta este cel mai bun profesor in drumul tau catre o cariera de succes.

Schimbarea a fost si va fi intotdeauna o mare oportunitate de crestere. Companiile care si-au dorit schimbare in activitatea lor au crescut in timp ce companiile care nu au dorit sa faca loc noutatilor in jurul lor, au stagnat.

In ultimii ani am observat ca pe piata au aparut din ce in ce mai multe retele de agentii de turism (gasesti mai multe detalii in articolul “Retele de agentii de turism sau agentii de turism individuale?“) si imi este din ce in ce mai clar ca aliantele in turism sunt de dorit in orice piata. Avem multe exemple peste hotare insa avem si in Romania (marile retele de de agentii de turism: TUI Travel Center, Happy Tour Group, Paralela 45 si cea mai noua retea Christian Group). Sunt convinsa ca vor mai urma si alte aliante de genul acesta pe piata turistica din Romania.

Sa fie oare colaborarea intre agentii raspunsul la intrebarea “cum putem deveni mai buni si mai puternici in domeniul nostru de activitate?”

Atat concurenta cat si colaborarea isi au rostul lor, in orice piata:

  • Concurenta este buna pentru ca daca nu ai concurenti nu vei stii niciodata cat de bun esti. Abia atunci cand ai termen de comparatie iti poti da seama de performanta pe care o poti face (totodata ai ocazia de a deveni mai bun atunci cand intri in competitie).
  • Colaborarea: atunci cand se unesc 2 sau mai multe companii, fiecare cu experienta sa, acestea se completeaza reciproc iar rezultatele pot fi peste asteptari.

Pentru a dezbate pe tema concurentei si a colaborarii in turism te invit la un eveniment pe care il organizez impreuna cu Asociatia Tourism Experts Network (Asociatia TEN): Workshopul “Agentia de turism: de la concurenta la colaborare”.

Workshopul va avea loc miercuri, 24.10.2012, incepand cu ora 18:30 la Cafeneaua Van Gogh, Str. Smardan nr.9, etaj 1, Sala Regent, Bucuresti (in Centrul Vechi, langa Hotel Rembrandt).

De ce sa vii la workshop? Iata cateva din temele pe care le vom dezbate:

  • ce inseamna sa fii agentie independenta
  • importanta pregatirii consultantului de turism
  • de la “cea mai buna oferta” la fidelizarea clientilor
  • razboiul reducerilor in conditiile pietei de turism actuale
  • concurenta vs colaborare intre agentiile de turism
  • dezvoltarea unor noi aliante in turism

Participarea la workshop este GRATUITA insa trebuie sa te inscrii pana pe 22.10.2012 pentru ca locurile sunt limitate.

Daca vrei sa vii la workshop este suficient sa imi trimiti un e-mail pe adresa carmina@turismmarket.com (in e-mail trebuie sa imi spui numele, numarul de telefon la care te pot gasi si daca vii singur sau insotit). Vei primi un e-mail de confirmare din partea mea apoi…ne vedem la workshop!

Gasesti mai multe detalii despre ce se va intampla la workshop pe site-ul Asociatiei TEN si pe evenimentul de pe Facebook.

Turism Market este membru al Asociatiei TEN si garantez pe aceasta cale calitatea si complexitatea informatiilor oferite la workshop.

Credit foto: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescucompanii de turismeveniment turism marketmarketing si comunicare in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

3 Comments

  1. Foarte util acest workshop, ideea este excelenta, felicitari! Ce pacat ca nu am cum sa ajung in Bucuresti, va sugerez o reeditare, sau editia nr 2 a acestei teme, in perioada cand va fi Targul de Turism, cu siguranta s-ar inscrie mai multi reprezentati ai agentiilor din tara. Oricum, mult succes!

Leave a Response