Accentul in cautari se pune pe doua categorii de agenti: consultantul de turism care poate gestiona fara ajutorul altor departamente un anumit portofoliu de clienti si agentii de ticketing cu experienta.
Apreciez si felicit deschiderea a doua noi agentii de turism ( numele lor nu este relevant in cadrul acestui subiect).
Cu siguranta ca sunt multe altele deschise in ultima perioada (are cineva cifre?), insa eu am semnalat deschiderea lor prin prisma angajarilor pe care au dorit sa le faca. RTT le-a introdus in portofoliul sau dupa discutii amanuntite si sesiuni de consultanta cu patronii agentiilor cu pricina: am identificat strategie, simt al afacerii si al responsabilitatii in piata, motivatie, surse si resurse. Avand incredere in sansele lor de reusita si fiind convinsi ca vom auzi in contexte pozitive numele lor si peste doi ani, am inceput procesul de recrutare. Una dintre ele a optat pentru angajarea a doi agenti de turism ( totusi si cu notiuni basic de ticketing) si un agent de ticketing. Cea de-a doua a solicitat din start consultanti de turism capabili sa isi faca singuri itinerariile si emiterile in Amadeus, dar si pachetele exotice din Dertour.
Asta si pentru ca au plecat la drum cu un singur agent, pentru inceput.
Spuneam ca se cauta agenti de ticketing, neaparat cu experienta de minim 2 ani, as face eu o medie. Bineinteles, ca nu perioada efectiva este importanta, cat volumele de bilete rezervate si emise. In acest moment este considerat bun, un agent care are o medie de 200 de bilete de avion emise pe luna. Acest volum permite de fapt agentului de ticketing sa se fi lovit de situatii care mai de care mai speciale si sa aiba solutii spontane. Am avut surpriza ca un agent cu 7 ani experienta in Amadeus, in agentii cu renume, deci se presupune ca si cu volume, nu stia sa decodifice un aeroport sau sa introduca un meniu vegetarian si nici la help nu se gandea ca varianta ajutatoare.
Aveam zilele trecute o discutie cu un candidat, foarte placuta discutia de altfel, in care ea imi spunea ca simte valuri de cereri cand de agenti de ticketing pe Amadeus, cand pe Worldspan si ma ruga pe mine sa o “luminez”: care sunt mai doriti si ce e mai bine sa stii? Evident ca nu pot eu sa trag o concluzie pentru care sa-mi asum si responsabilitatea. Nu avem acces la toate posturile din tara, nici pe portalurile de joburi nu sunt toate. Pot insa sa spun ca cerintele agentiilor mici si medii depind de miscarile agentiilor mari. Daca politicile de incetivare ale GDS urilor prezente pe piata se modifica si se produc schimbari majore la nivelul utilizatorilor cu cele mai mari volume, atunci si subagentii vor suporta aceleasi schimbari: daca nu sunt acreditat IATA si emit de o buna bucata de vreme biletele printr-o punte cu o agentie IATA cu anumit GDS, iar agentia mea IATA schimba furnizorul, atunci ma voi gandi de 2 ori daca sa schimb agentia IATA sau sa imi trimit agentul la cursuri. Am prins trecerea a cel putin 3 agentii mari IATA de la un GDS la celalalt, iar aceste miscari au avut influenta asupra pietei de recrutare.
Ce mai e nou? Am aflat toamna aceasta despre niste nivele salariale iesite din comun pentru piata muncii in turismul romanesc. Felicitari celor care le au, desi nu toti le merita. Si revin aici la o discutie pe care am deschis-o si intr-un articol anterior despre criza middle managementului in agentiile de turism din Romania. Mi-au spus-o clientii mei straini care au nevoie de middle management si nu-l gasesc aici, mi-au spus-o manageri si patroni de succes din Romania si am observat-o si noi, nereusind sa ocupam pozitii de middle managemnt deschise de cateva luni.
Am reluat un proces de angajare masiv pentru un wholesaler international cu centru operational in Romania, deci cel putin RTT este din nou in cautare de oameni cu minima experienta in turism sau HORECA, dar cu un excelent nivel al limbii engleze si al unei a doua limbi straine de circulatie internationala.
Si la capitolul inedit, suntem in cautare de vorbitori de limba japoneza.
In provincie, retelele de agentii si nu numai cauta sa angajeze. Sunt cautati agenti buni in: Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi (mereu :)), Bacau, Vaslui, Galati, Targoviste, Sibiu, Constanta, Oradea – aceste orase sunt fie de la clientii din portofoliul nostru, fie din anunturile vazute de noi pe portalurile de joburi.
Va doresc o toamna frumoasa, pana nu vine iarna.
Credit foto: unsplash.com
Oana, ce se-ntampla pe marketing (online si traditional), comunicare, PR? Domeniile astea nu sunt interesante pentru agentii sau prefera sa-si recrutze oamenii intern? Ar fi interesanta o extensie a articolului si pe subiectul asta
Se pare ca nu sunt de interes:)
Noi nu avem decat sporadic astfel de cerinte. Cred ca externalizarea este foarte buna pentru agentiile medii, iar cele mari, care nu fac marketing dupa ureche, se pare ca se descurca foarte bine cu ce au in curte.
Externalizarea nu iti ofera o continuitate a activitatii de mkt si iti rezolva problema comunicarii doar pe termen scurt.
Exact, externalizarea est mai mult pe comunicare si nu e o solutie pe termen lung. Ina mbele cazuri (mk si comm) treaba agentiei e una, iar treaba departamentului de mk a alta. Niciodata agentia de publicitate nu-i face strategia de mk lui Coca Cola. Pastrand proportiile, treaba se face la fel in toate industriile. strategia pe P-uri se cam face intern, nu externalizat… Dar probabil mai avem drum lung pana sa recrtutam profesionist si oameni de marcomm