S-a demonstrat ca postand pe Facebook prea multe fotografii din vacanta s-ar putea sa ii afecteze negativ pe prietenii tai, si, simtindu-se intr-un fel agasati acestia ar putea alege sa iti dea ‘unfriend’ sau ‘block’.
Am aflat de curand de un studiu facut de CyberLink Corp in acest sens avand drept referinta utilizatorii Facebook din SUA.
CyberLink Corp sugereaza ca ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte sa umplem ‘News Feed-ul’ de poze din vacanta. Studiul arata ca prietenii din lista nu agreeaza acest lucru, iar 34% dintre respondenti au afirmat ca s-ar gandi chiar sa dea ‘unfriend’ persoanelor care ii agreseaza cu prea multe fotografii de vacanta.
Pentru a descoperi cat de esentiale au devenit smartphone-urile si tehnologia pentru vacanta americana, CyberLink a contractat compania de cercetare YouGov pentru a studia modul in care buna dispozitie din vacanta ne este afectata de raspunsurile pozitive primite pe platformele de socializare.
Rezultatele studiului au venit si sunt cat se poate de uimitoare, ti le prezint in randurile de mai jos:
Se pare ca Facebook ocupa locul fruntas intre platformele sociale cand vine vorba de partajarea instantaneelor din vacanta.
9 din 10 respondenti (90%) afirma ca folosesc Facebook-ul pentru a-si ‘share-ui’ fotografiile de vacanta, ceea ce este de 3 ori mai mult decat cei ce aleg Instagram-ul pentru asta (28%) si de 4 ori mai mult decat cei ce folosesc Twitter (18%). In Romania as spune ca si Instagram se bucura din ce in ce de mai multa popularitate, dar ca si americanii si noi ‘share-uim’ pe Facebook pozele din Instagram, Facebook ajungand astfel pe primul loc si pentru tara noastra dupa parerea mea.
Gasesti mai jos si alte constatari dobandite in urma studiului:
In ce situatie editeaza sau mai fac o fotografie inca o data utilizatorii de Facebook americani?
- Taie fotografiile folosind functia ‘crop’ pentru a ascunde parti ale corpului de care nu se simt incantati (26%)
- Taie fotografiile astfel incat sa fie ei in prim plan (25%)
- Adauga efecte de culoare sau filter (33%)
- Fac mai multe fotografii pana ajung sa le placa una (68%)
- Editeaza fotografiile pentru a-si masca unele defecte si pentru a se simti mai atragatori (13%)
Cat de repede posteaza utilizatorii de Facebook americani fotografiile de vacanta dupa ce s-au intors acasa?
- La 1-2 ore (11%)
- In mai putin de 5 minute (5%)
- In 60 de minute sau mai putin (22%)
Ce tipuri de fotografii obisnuiesc acestia sa faca in vacante?
- Fotografii in aeroport (15%)
- Fotografii in camera de hotel (29%)
- Fotografii ‘selfie’ cu ochelarii de soare (19%)
- Fotografii cu mancarea pe care o servesc (27%)
- Fotografii cu familia (75%)
- Fotografii cu un cocktail (17%)
- Fotografii cu vedere de la fereastra sau din balconul camerei de hotel (51%)
- Fotografii cu peisajul inconjurator (la piscina, la plaja, pe munte, etc.) (72%)
De ce posteaza utilizatorii de Facebook fotografii?
- Pentru a parea mai interesanti in ochii celorlalti (11%)
- Pentru activitatea in social media, de exemplu pentru a primi ‘like-uri’ pe Facebook (18%)
- Pentru a-i face pe prieteni, rude sau colegi de serviciu invidiosi (8%)
- Pentru a imortaliza momente din vacanta (54%)
- Pentru placerea de a impartasi fotografii cu ceilalti (64%)
- Pentru a demonstra abilitati fotografice (10%)
- Pentru a-i tine la curent pe membrii familiei cu momente din vacanta pe care o petrec (61%)
O intrebare pentru tine ar fi, desigur, cat de des postezi pe Facebook fotografii din vacanta?
Consider ca ar fi interesant sa se efectueze un astfel de studiu si in Romania. La noi pe langa postarea prea multor poze multe chiar din acelasi loc, dar alt cadru, a devenit o obisnuinta si abuzul de ‘check-in’. Romanii isi dau ‘check-in’ peste tot: in gara, in aeroport, la cafenea, la scoala, pe autostrada, in drum spre o anumita destinatie, la hotel si lista poate continua lejer randuri bune. Sa iti gasesti pagina de Facebook plina de astfel de lucruri zilnic poate deveni destul de agasant.
Tu ce parere ai?
Credit foto: unsplash.com
O traducere foarte buna a articolului de pe insidefacebook. Frumos ca ati pus sursa (link catre articolul original pe Leon) 🙂 ….Ce pot spune? calitatea materialelor originale de pe turismmarket este in continua crestere. As fi curios sa vad studiul original. Ar fi interesant de vazut esantionul si apoi numarul mediu de prieteni ai repondentilor si daca exista diferente de comportament intre cei cu sub 150-200 prieteni si cei cu peste 700-800.
Leon, materialele de pe Turism Market chiar sunt originale. Da, e posibil ca in unele articole sa avem ca puncte de inspiratie alte articole de pe siteurile pe care le urmarim insa mereu dam sursa lor.
Colega noastra Veronica este la primul ei articol(si totodata abia intrata in industria turismului) si propun sa ii oferim putina ingaduinta in legatura cu procentul aportului personal in articole. Am toata increderea ca lucrul acesta se va imbunatati de la un articol la altul.
De acord Carmina. Tocmai pentru ca este la primul articol, aceste practici de traducere mot-a-mot, fara a indica sursa, trebuie sanctionate. Daca procentul aportului personal depasea 0%, poate nu as fi comentat (desigur, trecand peste cele 2 intrebari de final, pe care nu le-as cataloga ca aport personal). Mult succes si cat mai putine preluari integrale!
Buna Veronica, cred ca te grabesti cu presupunerile care vizeaza fotografiile de vacanta postate pe facebook si ,,unfriend-ul" capatat de la prieteni. Inainte de toate trebuie sa stii ca vacantele si facebook-ul sunt chestii total diferite. O vacanta isi doreste fiecare. Ca si o masina, o prietena draguta sau altceva. De ce as bloca pe cineva care pune poze pe PAGINA PERSONALA cu locurile frumoase in care a fost si s-a simtit bine? O experienta placuta ma poate tenta si pe mine si e mai bine cand cineva imi poate spune o parere despre un loc in care n-am fost. De multe ori, o poza reusita nu inseamna neaparat si o vacanta la fel. Daca ma intrebi pe mine, prefer de mii de ori prieteni care pun poze cu ei insisi decat profile de pisici, flori sau alte nenorociri abstracte. Nu suport oamenii ascunsi sau extrem de discreti cu vietile lor si nu am nevoie de americani ca sa-mi spuna mie ca exact astia ascunsi sunt cei mai periculosi si cei cu care de regula nu se poate socializa. Sa nu uiti ca Facebook e inainte de toate o platforma de socializare. Postarea de fotografii personale face parte din acest fenomen iar insasi ideea de profil si de pagina personala presupune orice aduce o dovada in plus despre identitatea respectivului, despre pasiunile lui sau despre caracterul si educatia lui. Daca ma intereseaza persoana ta si nu vad poze pe pagina ta s-ar putea sa nu-ti dau ,,add" deci …pana la ,,block" si ,,unfriend" e cale lunga si exact pozele astea ne despart de oamenii pe care i-am vrea langa noi 😀 Ti-am scris pentru ca articolul tau face referire strict la fotografia de vacanta si nu la fotografia idioata, proasta, irelevanta sau furata de pe net. Si eu vad mare diferenta intre fotografii, mai ales ca sunt pasionat de asa ceva si numai eu am peste 1000 de poze postate pe pagina mea si ghici ce? Nu mi-am luat niciun block sau unfriend 😀
Buna ziua, este de la sine inteles ca este placut sa vedem pe Facebook poze ale prietenilor prin locurile unde au fost in vacanta, poze cu ei insisi decat poze cu diverse alte lucruri. In articol faceam referire strict la postarea prea multor poze din vacanta, nu stiu daca ati observat, dar unii utilizatori de Facebook tind sa faca abuz de postari si mai ales de check-in-uri din diverse locuri, iar acest lucru poate deveni destul de agasant.
Asa este, Facebook este o platforma de socializare in primul rand, dar eu tin la ideea de a posta responsabil pe Facebook, poate 2, 3, 10 chiar mai multe poze reusite dintr-o vacanta frumoasa, dar nu 100 de poze din fiecare minut al unei zile. Ar trebui sa tinem mai mult la calitate decat la cantitate.
Inca ceva, studiul este facut pe zona Statelor Unite, dar mie mi se pare ca problema este din ce in ce mai intalnita si la noi la romani.