Era fast food-urilor incepe sa apuna usor, usor. Odata cu conceptele slow food, healthy food si cu cresterea interesului asupra unei vieti sanatoase, tot mai multi oameni au inceput sa-si indrepte atentia mai mult asupra calitatii mancarii si tot mai putin asupra cantitatii sau rapiditatii cu care poate fi procurata.
Asa au aparut tot mai multe restaurante cu specific strain: chinezesc, grecesc, italienesc si tot asa.
Dar oare o experienta la un restaurant italienesc in Romania nu difera de una la un restaurant, sa zicem, din Roma? Eu as zice ca difera, si inca foarte mult.
Turismul culinar prinde din ce in ce mai mult contur, pentru ca prin mancare ajungem sa cunoastem povestea unei destinatii: istoria, cultura, oamenii.
Bineinteles ca bucataria locala a avut mereu un loc important in majoritatea experientelor de calatorie, insa conceptul de a calatori special catre o destinatie pentru specificul culinar local este un trend relativ recent, dar cu o tendinta dominanta.
Raportul din 2013 al Mandala Research, American Culinary Traveler Report arata ca in SUA, procentajul turistilor din zona leisure care calatoresc pentru experiente culinare a crescut de la 40% la 51% intre 2006 si 2013.
In raport mai gasim si urmatoarele informatii:
- cheltuielile culinare in industria turistica au ajuns la 201 bilioane de dolari, aproape un sfert din veniturile acumulate din turism
- astfel, serviciile culinare reprezinta segmentul care aduce cele mai multe venituri
- 39 de milioane de turisti americani de leisure aleg o destinatie pe baza activitatilor culinare
Preferintele culinare pot reprezenta si o piedica in alegerea unei anumite destinatii. Sa spunem ca turistul este obisnuit cu comfortul unei bucatarii familiare si nu este foarte dispus sa incerce noi experiente culinare. Acest lucru il poate determina sa aleaga alta destinatie turistica. Acest caz este des intalnit in randul turistilor chinezi care prefera din aceasta cauza sa ramana in limitele teritoriale ale Asiei.
Pentru a diminua aceasta problema, tot mai multe hoteluri mari introduc meniuri cu specifice culinare diverse, turistii avand astfel de unde alege.
In ciuda piedicilor, este evident ca turismul culinar ocupa un loc foarte bun in preferintele turistilor din intreaga lume. In plus, prin turismul culinar pot fi promovate destinatii cu puternice traditii culinare, dar care poate nu dispun neaparat de obiective turistice impresionante.
Noutati despre acest subiect gasesti in articolul acesta si in noul raport creat de Skift, The rise of food tourism.
Sursa foto: unsplash.com