Turisfera-“stațiune-școală” pentru pregătirea personalului din turism

Problema lipsei personalului calificat din turism nu este nouă. Ne plângem de ea de ani de zile și, cu toate acestea, an de an suntem puși în situația de a face tot felul de compromisuri sau de a căuta forță de muncă din afară.

Oare nu avem școli suficiente? Sau suficient de specializate? Oare cei care termină niște școli de specializare în turism emigrează cu toții sau se hotărăsc să profeseze în alt domeniu…mai bănos?

Lucrez în turism din 2006 și nu pot să nu observ lipsa din ce în ce mai acută a personalului pe de o parte în agenții de turism, dar parcă și mai pregnantă în cazul unităților de cazare. Sau poate e “de vină” sezonalitatea anumitor unități de cazare de la noi care crează an de an un necesar mai mare de oameni calificați însă numai în anumite perioade ale anului (ex. hotelurile de pe litoral).

De curând am participat la o dezbatere a acestui subiect în cadrul unei conferințe (HORA România). Discuția a fost foarte interesantă și a abordat învățămantul dual – adică acel tip de învățământ susținut de agenții economici la care viitori absolvenți vor lucra (conform legii, învățământul dual se ralizeaza în baza unui contract de muncă).

Totodată, în cadrul conferinței a fost și o discuție în care speakerii au fost rugați să spună în ce procent de la 0 la 100 susțin cele 4 direcții pentru a rezolva problema lipsei forței de muncă în industria ospitalității (procentajul total al fiecăruia trebuia să ajungă la 100%):

  • investiția în educație
  • creșterea profitabilității
  • atragerea diasporei în România
  • importul de forță de muncă.

Rezultatele au fost următoarele: Importul de forță de muncă a fost pe ultimul loc, fiecare speaker mizând pe el între 5 și 10%. Majoritatea s-au dus spre educație (60-80%), diaspora și profitabilitatea având o notă aproximativă de 10-20% în fiecare caz în parte.

Ei bine, într-adevăr, educația de specialitate este foarte importantă însă în România avem încă puține locuri în care ne putem specializa oamenii în turism. Despre asta vreau să îți vorbesc în articolul de astăzi și despre o posibilă soluție.

La finalul lunii martie am aflat de un proiect promițător. Se numește “Turisfera” și dorește să devină un centru de training și formare a tinerilor în industria de turism, domeniile de activitate HORECA și activități specifice ale agențiilor de turism.

Pentru că subiectul “educație în turism” este mereu în atenția mea am căutat să aflu mai multe detalii despre acesta atât din ce resurse online am găsit cât și direct de la fondatorii proiectului, adică Inomar Cluster din Constanța.

Practic, Turisfera este un complex-școală (sau “stațiune-școală”) organizat pe principiile școlilor de arte și meserii în care accentul e pus pe formarea deprinderilor predominant practice dar și teoretice, în vederea dobândirii calificării efective în meserii solicitate în turism și domenii auxiliare.

„TURISFERA inseamnă, practic, un complex-scoală care funcționează ca o mini-stațiune în care regăsim toate meseriile lanțului de valoare al turismului: lăcătuși, instalatori, cameriste, grădinari, ospătari etc. Ideea inovativă de bază este că noi vrem să oferim spații de cazare, avem în vedere un internat cu 2.000 de locuri care să fie dedicat pentru tinerii care locuiesc în zone aflate la distanță, în afara orașului Constanța (având în vedere că sediul clusterului inițiator al proiectului este în Constanța se doreste construirea noii stațiuni-școală în zona Dobrogei), și care doresc să învețe o meserie specifică turismului.“ spune Stănică Enache, managerul Clusterului Inomar.

“În acest complex cursanții vor avea casă, masă și ceva bani, cu condiția să învețe o meserie și s-o practice bine. Viziunea este spre un proiect de anvergură națională și regională care să atragă treptat studenți din toată România, și apoi Moldova și Bulgaria. Se dorește ca Turisfera să fie o rețea de centre și operatori care adopta aceleași principii de excelență operațională și calitate a serviciilor. Turisfera va școlariza și va da sectorului privat și public o medie de 1000 de absolvenți de școală de meserii pe promoție. Putem fi cel mai mare furnizor de “meseriași” iar acest lucru se va vedea în calitatea serviciilor generate, scăderea ratei șomajului și multe altele. Totodată, vom recruta și un număr de tineri cu probleme sau situații materiale limitate din zone rurale, cărora le vom da o meserie în funcție de aptitudinile și dorințele lor, setând astfel un exemplu și un trend că România poate fi furnizor intern și extern de oameni calificați” a mai spus Stănică Enache.

În acest moment Clusterul Inomar caută parteneri care să se alăture proiectului: experți în domeniu, organizații cu experiențe similare, sau orice persoană care consideră că poate da o mănă de ajutor. Deja au dat drumul unui proiect Erasmus care să finanțeze schimbul de experiențe și rafinarea conceptului. Turisfera se dorește a fi un proiect făcut în parteneriat public-privat în care sectorul public vine cu terenul în concesiune pe mai mulți ani, partea privată vine cu finanțarea și operarea. Ambele părți participă într-un Bord comun la decizii.

Mai jos găsești câteva imagini din proiect așa cum l-au văzut inițiatorii acestuia.

Legat de absolvenții școlii Turisfera, aceștia vor locui în cadrul complexului pe perioada școlarizării, urmând ca după încheierea specializării (se dorește ca la finalul școlarizării aceștia să primească un document de calificare recunoscut internațional), aceștia să fie sprijiniți în a-și găsi job la una din companiile partenere în proiect. Pe perioada șederii în Turisfera ei vor avea două stagii de practică plătită și vor primi ori retribuții pentru timpul în care lucrează în unitățile de servicii ale școlii (Aquadome, Hotel, Catering, Restaurant, Events Hall, Ateliere și Laboratoare) sau un fel de alocație lunară fixă (cam ca o bursă). Bineînțeles, la aceste “burse” pot contribui agenții economici care vor interni și absolvenți Turisfera. Evident, aceștia vor trebui să-și implementeze un standard operațional (de management de calitate în operații) care să corespundă cu cel după care sunt formați studenții Turisferei.

Eu salut inițiativa celor de la Inomar Cluster și mă voi implica în proiect cât de mult voi putea. Încă nu știu sub ce formă însă îți dau de veste aici când am noutăți. Sau, dacă vrei să te implici și tu cu ceva dă-mi un semn!

Tags : antreprenoriat in turismcariera in turismCarmina Nitescucompanii de turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

5 Comments

  1. Pare tare interesantă inițiativa aceasta și tare mi-aș dori să aud peste ceva timp că ceva s-a concretizat. Grija mea cea mai mare este că va fi foarte greu să se găsească parteneri în rândul agenților economici.Deși profesez și eu în domeniul acesta de vreo 12 ani, mi-ar plăcea să cunosc mai multe și să mă perfecționez. Din păcate sezonalitatea aceasta turistică de la noi ne dă mari bătăi de cap, e mai greu să găsești portițe libere în plin sezon, să aloci timp și prefecționării. Mi-aș dori să știu mai multe, iar dacă m-aș încadra cumva, mi-ar plăcea să mă implic.

  2. E usor a critica proiectul cuiva, dar in acest caz, nu stiu daca acest proiect chiar va fi viabil. Are mult prea multe obiective posibile pe care vrea sa le atinga si din cauza asta probabil ca nu va atinge niciunul. Genul acesta de mega-proiecte sunt functionale numai in clipa in care finantarea este asigurata, altfel riscurile pentru investitori ar fi prea mari. Asta e primul obstacol.

    Al doilea obstacol e… cererea. Exista cerere pentru o astfel de mini-statiune? Si prin asta ma refer la o cerere care sa fie sustenabila pe parcursul anului. Vor merge elevii sau studentii acolo doar pe timpul verii? Fiindca daca asta este cazul, atunci simt ca resursele respective financiare vor fi risipite pe betoane in loc de a fi folosite pe creierele tinerilor.

    Al treilea lucru pe care il simt ca o piedica majora. Universitatiile din UK si SUA au ajuns sa primeasca finantari majore prin imprumuturile studentiilor la niste preturi exorbitante. S-a dezvoltat un business foarte profitabil din care facilitatiile oferite de fiecare universitate sunt foarte de calitate. Dar ma refer strict la cladiri: sunt modernizate, au echipament modern, au baruri, biblioteci 24/7/365, bazine de innot, zeci sau sute de mii de manuale, calculatoare cat cuprinde. Dar asta nu conteaza. Cele mai bune rezultate tot le au cei de la Cambridge si Oxford. Factorul decisiv pentru succesul academic si profesional depinde de profesor.

    Deci – exista in Romania suficienti profesionisti si experti care sa doreasca a preda in aceasta institutie? Daca nu exista, sau nu pot sa fie chemati pentru un salariu suficient de competitiv, mai bine oprim proiectul si ne gandim la programe de dezvoltare a acestor profesori inainte.

    Un ultim lucru, dar care te preocupa pe tine Carmina. Informatia pe care mi-as fi dorit sa o vad si pe care sper sa o oferi intr-un articol viitor e: ce alte dezvoltari a mai facut acest cluster? Cat de mari au fost? Daca au un portofoliu de dezvoltari, dar sunt diferite de aceasta, exista un exemplu functional dupa care se iau? S-au consultat cu cei care au realizat o dezvoltare similara cu aceasta si care sunt factorii de succes?

    Mai urmaresc din cand in cand articolele tale si sunt misto. Mi-ar placea mult daca in articolul viitor pe acest proiect ai face referire la cateva din punctele pe care le-am enumerat.

  3. Multumesc, Angela, pentru comentariu si ma bucur ca ti-ar placea sa te implici. Voi trimite mesajul tau mai departe si sper din tto sufletul ca proiectul acesta sa se intample intr-o forma sau alta. Da, este clar ca vor fi o multime de provocari pe parcurs insa initiatorii au deja un model extern cu care au intrat in contact si au trezit totodata interesul a cativa agenti economici. Ramane sa vedem ce se intampla mai departe.

  4. Buna Richard si iti multumesc pentru comentariu.

    Sigur, fiecare are dreptul la opinia sa iar eu mi-am exprimat-o in acest articol. Respect opinia ta si revin cu raspuns la intrebarile tale.

    Bineinteles ca este un proiect greu de realizat si cel mai probabil nu se va realiza EXACT cum este planul initial. Important este ca initiativa e buna. Avem nevoie de oameni calificati in turism iar cerere exista mult mai mult decat oferta (aici ma refer la cererea de oameni calificati si nu neaparat la modalitatea in care este sunt calificati acestia; Turisfera ofera o solutie pentru calificarea acestora: un loc in care studentii sa invete, sa locuiasca si sa si munceasca). De ce crezi ca s-a ajuns la importul de forta de munca din Nepal sau alte tari?

    Scoli de turism mai exista, insa Turisfera isi doreste sa fie mai mult de atat si in acest sens initiatorii au cautat modele in alte tari pentru a le adapta la nevoia tarii noastre. Scoala nu este prevazuta a fi o “scoala” de vara ci o scoala deschisa tot timpul anului (bineinteles, cursurile vor fi diferite ca durata iar asta difera in functie de tipul de calificare ales). In plus, scoala aceasta va asigura locuri de munca pe viitor ce vor incepe ca si practica in unitatile puse la dispozitie chiar in incinta ei. Obstacole sunt si vor mai fi, insa baza de care are nevoie clusterul pentru a incepe exista deja.

    In ceea ce priveste Clusterul Inomar am spus si in articol ca ii cunosc personal si le stiu o parte din activitate – in 2017 au initiat proiectul “Tour X” cu tururi de o zi in zona Dobrogei, proiect in care am fost implicata si despre care am scris aici:https://www.turismmarket.com/tourx-experiente-de-vacanta-dobrogea. Spre deosebire de multe alte organizatii, la ei lucrurile se misca si au oameni dedicati ca si membri (membri sai sunt agenti economici din zona Dobrogei, o parte dintre ei activand in turism). Mai multe informatii despre cluster gasesti aici http://www.inomar.ro iar daca esti interesat de un proiect anume initiat/dezvoltat de ei chiar te rog sa ii intrebi direct. Articolul meu nu s-a dorit a fi despre cluster ci despre proiectul Turisfera insa tocmai pentru a raspunde eventualelor intrebari legate de cine e clusterul acesta am lasat linkul direct.

    Ca si concluzie, personal sustin proiectul Turisfera iar pe viitor doresc sa ma implic in dezvoltarea lui. Cum si cand ramane de vazut, insa important este ca avem nevoie de astfel de initiative in Romania si, inainte de a considera ca e “prea greu” sau “de nerealizat”, prefer sa aflu cu ce pot fi eu de folos si cu ce putem fi noi toti de folos tarii acesteia in care traim si in care am ales sa ramanem – cei care am ramas.

  5. Draga Richard.
    Ce voiam sa subliniez/repet este ca Turisfera este un concept de proiect care începe cu o faza de cercetare stiintifica asupra crizei forței de munca. După cum știți scopul unei cercetări este sa confirme sau nu ipoteze. Una din ipoteze este ca exista o desincronizare puțin înțeleasă și oarecum paradoxala între cerere și oferta pe piața muncii, într-unul dintre cele mai reprezentative sectoare de servicii-Turismul.
    După acest diagnostic/radiografie a acestei probleme vrem sa confirmam alte ipoteze ca de exemplu:
    > ca “exodul” forței de munca este un fenomen circular cu o rata feedback asimetrica
    > ca anumite categorii de oameni prefera educația în scoli de meserii
    > ca meseriile/programele/cifrele de școlarizare trebuiesc sincronizate cu cererea angajatorilor
    > ca este nevoie de standarde mai bune in managementului operațional al prestării de servicii
    etc.
    Turisfera poate fi materializarea unei solutii care se bazează pe confirmarea totala sau parțială a acestor tipuri de ipoteze.
    Și de aceea poate fi un proiect de anvergura, scalabil și duplicabil care astfel minimizează riscurile de finanțare prin realism si inclusiv prin autosustenabilitate.
    Acum suntem încă la faza în care consolidam suportul comunității – Multumesc tuturor celor care înțeleg Turisfera și vor sa se implice! – Și în care ne minunam de reacții (previzibile dealtfel) de genul… “pai io l-am propus demult”… “n-are cum sa meargă”… “cine mai e și asta cât a lucrat el în turism!”… “pe mine ma doare burta cum de personal nu pe termen mediu”… “va susținem da’ sa nu ne ceri bani!”… “suntem prea mici pentru un asemenea proiect”… Dragi prieteni nu cred ca Turisfera este singura soluție. Vrem sa vedem ce e cu criza asta și dacă putem sa o folosim ca pe o oportunitate în a ne recâștigat demnitatea. Eu asta cred ca putem face cu Turisfera!

Leave a Response