Traditii de Paste in Tara Motilor

De indata ce treci de cumpana muntilor si ajungi in inima Apusenilor, pe valea Ariesului, simti cum toata lumea se pregateste de Sfintele Sarbatori de Paste, inca de la prinderea marelui post.

Primele semne sunt date de oamenii care isi pregatesc curtile si livezile, dar in Campeni si Rosia Montana sunt cateva obiceiuri  deosebite.

Unul dintre acestea este “puscatul cu carbit”. La Rosia Montana traditia dureaza de zeci de ani, se practica mai ales in Saptamana Mare si in Noaptea Invierii. In ce consta acest obicei? Puscatul cu carbit are ca si semnnificatie alungarea raului pentru a intampina Invierea Domnului, si este practicat din generatie in generatie de tinerii din comuna, care se aduna, mai ales in Noaptea Invierii, pentru a marca aceasta sarbatoare. Peste 100 kg de carbit, 30 tevi de 3-4 lungime amplasate pe dealul din apropiere, apa, cauciucuri pentru a intretine focul toata noaptea si multa voie buna, care sa tina pana dimineata. La ora 00:00, se pusca toate tevile in acelasi timp, astfel ca senzatie si zgomotul te cutremura pana in adancul sufletului. Cu siguranta este ceva ce trebuie sa traiti cel putin o data in viata.

La Campeni, acest obicei era mai putin resimtit in trecut, fiind foarte timid practicat pe dealurile din imprejurimi, dar in ultimii ani, tinerii din oras s-au organizat tot mai bine in asa fel incat in apropierea Sfintei Nopti a Invierii Domnului, vezi de jur-imprejurul orasului focurile si taberele amenajate pentru a rezista unei nopti lungi de puscat. Practicat pe toata perioada postului, acest fundal care invadeaza orasul atinge apogeul in Noaptea Invierii.

Rositul si vopsitul oualor are o traditie indiferent de zona, dar putini sunt cei care mai rosesc oaule cu frunzele de ceapa si cu diferite plante ce ni le ofera inceputul de primavara.

Ouale se rosesc de obicei in joia de Pasti, iar intregul proces dureaza undeva de 3-4 ore pentru 50-60 oua, insa ingredientele se pregatesc cu mult timp inainte. Pe toata perioada postului, oamenii gospodari aduna frunzele rosii sau galbene de ceapa pentru a pregati apa in care vor fierbe ouale. Daca vrem sa le facem si modele, frunze de trifoi, de fraguta sau alte modele, totul se poate face cu putina rabdare si pasiune.

Pasii de urmat ar fi:

  • Alegerea oaualor care apoi sa spala pentru a fi curate
  • Alegerea frunzelor care vrem sa le aplicam de oua
  • Punem intr-o cratita frunzele de ceapa si apa, dupa care vom scufunda acolo ouale pregatit
  • Pentru realizarea modelelor pe oua: se alege oul, se lipeste frunza pe ou, dupa ce a fost putin udata, iar apoi se strange foarte tare cu ciorapul, se leaga si se cufunda in cratita cu foi de ceapa
  • Ouale de lasa la fiert 15-20 de minute
  • Dupa ce se scot de la fiert, se desface ciorapul si de unge cu slanina sau untura, cat sunt fierbiti apoi, se orneaza in cos

Iar rezultate sunt pe masura, si cu siguranta, fiecare ou este unicat.

Va invit si pe voi sa incercati acasa, iar cu aceasta ocazie va doresc sa aveti parte de Sarbatori Fericite, cu Lumina in suflete si liniste alaturi de cei dragi!

Credit foto: unsplash.com

Tags : Romania

1 Comment

Leave a Response