S-a mai incheiat o editie de toamna a TTR.
Cifrele spun asa:
- 4 zile de targ, peste 250 de companii din 14 tari cu standuri organizate pe cca 8.000mp
- 12 evenimente pe durata targului, 6 dintre ele cu profil B2B (prezentari de destinatii, gala parteneri, conferinte de presa)
- 60 de agentii ANAT participante, alaturi de hoteluri, linii aeriene, ambasade, primarii, consilii judetene, asociatii si organizatii de turism etc
- Reduceri pentru turisti de pana la 80%, rezervare vacante 2015 cu avans de 25 euro/camera
- Vanzari de maximum 1 milion de eur as estima eu, desi n-am vazut nicio cifra globala oficiala
- In jur de 13.000 de participanti maximum – estimare personala
Iar faptele spun asa:
- Formatul targului este acelasi de ani de zile, totul este previzibil. Ne mai jucam din cand in cand cu alegerea spatiului (ba ne place mai mult in pavilionul central, ba vrem in pavilioanele laterale)
- Exista in continuare un numar restrans de expozanti care investesc in imagine si in standuri de calitate (mai putin standuri concept). Partea buna este ca standurile arata tot mai bine, iar numarul pare sa creasca:
o agentii de turism: TUI Travel Center, Happy Tour, Christian Tour, Mareea, Eximtur, Paralela 45, Perfect Tour, Cocktail Holidays etc .
o asociatii de turism si consilii judetene: ANTREC, Asociatia Litoral-Delta Dunarii, CJ Neamt
o destinatii: Bulgaria, Ungaria
- In primele doua zile de targ, majoritar este segmentul B2B, abia in week-end se revarsa puternic publicul larg (iar prezenta este strans legata de starea vremii)
- O companie de turism cu statut de vizitator are nevoie de cel mult o zi ca sa-si rezolve treburile. Cel mult o zi si jumatate daca vrea sa participle si la un party in prima zi/seara a targului. Iar un expozant important (touroperator mare), daca are focus si echipa de cativa oameni, probabil ca are nevoie de maximum 2 zile pentru discutiile cu partenerii
- Cu mici exceptii, lista de expozanti este aceeasi. Am remarcat neparticiparea unora dintre participantii traditionali, care au un business online (Paravion, Traveo), dar si aparitia unor asociatii proaspat create, care promoveaza destinatii (Bucharest Tourism Association)
- Lista de evenimente nu inspira foarte tare, discursurile oficialitatilor sunt aceleasi, publicul aidoma. Deschiderea oficiala – un perpetuu déjà vu, cu foarte mici exceptii (cum ar fi boicotul de anul acesta la adresa ministrului Jianu)
- Se produc in continuare cantitati mari de maculatura pentru targuri, semn (pentru unii bun) ca offline-ul are inca locul lui fruntas. Unora le este cu siguranta utila, dar sunt destui si cei care isi indeasa maculatura in sacose si fac un foc pe cinste cu ea
- Una dintre componentele importante ale targului ramane socializarea. Pentru cei care sunt mai noi in domeniu, am putea sa-i spunem networking, iar pentru ceilalti – targul e un spatiu in care faci schimb de informatii, lansezi zvonuri, te pupi cu mirele, cu mireasa, cu nasul mare si speri sa te cheme si la petrecerea de anul viitor
Revenind la cifre, nu stiu cum vi se par voua, dar pe mine ma umfla rasul cand le vad. Uitandu-ma la fapte, mi se par o joaca. Imi amintesc ca joaca asta se intampla intr-o piata de cateva sute de milioane de euro, probabil cel mult 20, daca e sa includem si business-ul pe care-l fac liniile aeriene, hotelurile si pensiunile. Joaca asta se intampla intr-o piata care migreaza tot mai mult catre online, caci vaneaza public tanar, smart, mobil.
Si, ca om de marketing, care a coordonat participari la targuri si a construit standuri ani de zile, avand mare grija cum isi gestioneaza bugetul de marketing, ma intreb si va intreb: Chiar are rost o editie de toamna a acestui targ?
Are rost o investitie de mii/zeci de mii de euro intr-un stand de zeci/sute de metri patrati la un targ unde nu vinzi nimic (daca n-ai obiectiv de vanzare) sau (cu foarte mici exceptii) vinzi vacante de 20-30-50 de mii de euro, dintre care tie iti revin cateva mii? Are rost sa te plimbi pana la Bucuresti, sa platesti transport, cazare si masa pentru 4 zile si o chirie minima pentru un spatiu modest, cand poti foarte bine sa faci altceva cu banii respectivi?
Cu alte cuvinte: Chiar avem nevoie de doua targuri de turism offline intr-o piata mica, intr-o tara in care online-ul a avut un cuvant decisiv in alegerea presedintelui?
Alternativa.
O bursa de contractari de 2 zile, organizata la inceput de toamna, pe doua componente:
- Contractare, intalniri cu partenerii, lansari de produse/destinatii etc
- Evenimente de tehnologie, de marketing, de comunicare, de trenduri, de noi forme de turism, de “how to”, de “best practice”. Poate chiar training-uri pe diverse teme (ticketing, customer service etc) pentru cei mai mici din companii, pe care ne straduim sa-i crestem conform unor strandarde
Avantaje: de cost, de timp, de eficienta.
Opinii pro? Opinii contra? Se abtine cineva 🙂 ?
Raspuns: categoric DA! Avem nevoie de 2 editii pentru ca nu poti promova Craciunul in luna martie. Ideal ar fi in luna octombrie, editia de toamna, pentru ca in noiembrie multe locuri sunt vandute.
Sincer, cred ca in maximum 2 ani vor ramane 10 agentii participante la targ, agentii care vor continua sa-si promoveze preponderent offline produsele. Tocmai de asta vad mai utila organizarea unui eveniment exclusiv B2B.
Nu cred!
Noi am vindut de ccs 200000. Depinde cum se gestioneaza fiecare
O intrebare pertinenta. Ca sa gasim raspunsuri si solutii, e nevoie sa ne punem intrebari!
Este nevoie de Targul de Toamna?
Un Targ de Toamna care e foarte aproape de iarna.
Un Targ de toamna care vinde mai ales oferte EB pt vara anului viitor.
Un Targ de toamna care promoveaza (cam tarziu) si oferte de Craciun si Revelion.
Un Targ de Toamna unde prezenta clientilor si potentialilor turisti depinde de starea vremii.
Un Targ de Toamna in care discutiile b2b sunt mai ales pt socializare (asta in cazul in care nu esti la inceput de drum sau in cazul in care nu tintesti un expozant nou sau un jucator nou din piata).
Un Targ de Toamna cu traditie… dar un Targ ce poate sa se reinventeze… Daca e nevoie!
Si cred ca e nevoie de un refresh!
Poate nu mai e nevoie de atata maculatura la standyri.
Poate nu e nevoie de 4 zile pline.
Poate specialistii ar fi atrasi de seminarii, conferinte si workshopuri uyile si interesante. (De la tehnologie, la tehnici de vanzari, trenduri, elemente de legislatie si schimbari in legislatie etc)
Poate ca vanzarea s-ar putea face oficial si numai intr-o zi speciala si specifica, promovata ca zi de vanzare directa cu oferte unice pt Targ.
Poate ca partea de b2b ar putea fi dinamizata un pic.
—
e bine sa ne punem intrebari… asa apare evolutia si progresul!
O sa fac referire la propunerea Andradei ”evenimente de tehnologie, de marketing, de comunicare, de trenduri, de noi forme de turism, de “how to”, de “best practice”……”.
Foarte multi dintre micii operatori de turism au inca acces limitat la astfel de informatii. Poate ca ar fi oportun de reluat Forumul de Bune Practici in Turism, initiat de GTZ in 2006 si organizat in pre-ziua targului pana in 2008. A ramas oarecum in curtea ANAT-ului si din cele 5 editii a ramas doar site-ul dezactivat, pe care l-am repus in functiune de dragul vremurilor apuse. http://www.forum-turism.org.ro.
1 targ inceput de februarie as sustine!
Un targ la inceput de februarie se justifica pentru inscrieri timpurii, mai e si un alt motiv pentru care il sustii, Cosmin?
Carmen, foarte buna ideea unui eveniment pentru bune practici, destinat membrilor ANAT sau chiar FAPT, fara taxa de inscriere. Sunt foarte multe teme pe care evenimentele de travel care au aparut in ultimii ani pe piata (bune, dar dedicate preoponderent online-ului) nu le ating. In plus, taxa poate fi prohibitiva pentru membrii de dimensiuni mici, care trebuie sa-si plateasca si taxe de transport si cazare. Cu siguranta piata ar aprecia daca ANAT-ul si-ar relua aceste bune obiceiuri :-).
Dordea Petre atunci in 3 ani, Petre :-)?