Sursele de informare in turism

As incepe acest articol cu o intrebare:
“Ca om de turism, indiferent de pozitia pe care o ai in compania pentru care lucrezi, cand vrei sa afli ce mai e nou in turism, ce faci?

1. Deschizi o revista – pe care?
2. Accesezi un site/blog – pe care?
3. Te uiti la o emisiune de turism – la care?
4. Suni un prieten/partener sau iesi la o cafea cu el – pe/cu cine :)?
5. Mergi la un eveniment/targ de turism – care e acela?

Pentru ca imi plac analizele, am adunat astazi aici cam tot ce cred eu ca inseamna resursa importanta de informare pe piata turistica din Romania, in ideea ca va exista macar una pe care nu o cunoasteti inca :). De aici, fiecare dintre noi, in functie de moment si de interes, poate filtra ce e demn de a fi considerat “sursa de informare” , care poate fi consultata la nevoie.

Iar in final, ca sa dau si o nota personala articolului, o sa descriu pe scurt cum decurge procesul meu periodic de informare.

Sa incepem cu categoriile in care pot fi impartite sursele de informare: publicatii offline de turism sau publicatii cu caracter mixt (publicatii offline care au atasata si o varianta online), publicatii exclusiv online (proiecte care au fost lansate in online si aici vor ramane), televiziuni/emisiuni de travel, evenimente din profil, persoane din industrie.

I. Publicatii offline de turism sau publicatii cu caracter mixt – in general publicatii cu continut elaborat, fara a avea o viziune editoriala si o gandire de marketing integrate. Offline-ul are dezavantajul perimarii informatiei pana la publicare, comparativ cu mediul online

1. Revista de asociatie – revista de imagine, dedicata in principal membrilor

Revista “Voyage Voyage” a FPTR
Un proiect la fel de recent ca si noua conducere a federatiei, revista a fost lansata la finalul lui 2011. Beneficiind de un buget generos (probabil cel mai generos pentru productia unei reviste de acest gen de pe piata), buget tradus in numarul mare de pagini, calitatea hartiei si un director cu notorietate jurnalistica crescuta, publicatia se detaseaza de surorile ei de pe piata ca find un proiect complex si ambitios. Fara sa aiba o pozitionare explicita in acest sens, eu o percep ca pe o revista de industrie, care vorbeste cu profesionistii de travel indiferent de zona de provenienta (hotel, agentie etc) si de vechimea in industrie. Revista lunara, condusa de un jurnalist consacrat (cel putin la momentul in care scriu articolul) – Horia Alexandrescu, care acopera tematici diverse din industrie. Printre rubrici: evenimente, interviuri, analize de turism, destinatii interne prezentate profesionistilor prin ochi de profesionist, turism rural si turism balnear, gastronomie. Exista chiar si o rubrica de “moda si stil” , a carei existenta n-am reusit inca sa mi-o explic :).

Ce apreciez eu (si nu numai eu, din discutiile cu altii): rubrica “noua generatie”, care face revista accesibila si celor mai tineri si neexperimentati dintre noi, care de cele mai multe ori sunt ignorati .

Ce mi-ar placea sa mai citesc aici: avand in vedere ca adresabilitatea este majoritar catre segmentul hotelier, nu as neglija cel mai recent canal de distributie (online), fara de care in ultimii ani nu mai putem respira.

Revista de turism a ANAT
Recent relansata, dupa o pauza de cateva luni de zile, revista este sub asteptarile tuturor (membri, conducere ANAT, echipa implicata in relansare etc), nefiind intr-o forma grafica mai fericita decat anterior, dar incercand sa castige teren la partea editoriala. Revista se adreseaza majoritar profesionistilor din turism (membri ANAT+alte zone de travel: hoteluri, companii aeriene), dar nu ignora nici industriile conexe (societati de asigurari, banci, companii de tehnologie etc). Isi doreste sa vorbeasca cu persoanele de decizie din companiile vizate (actionari, general manageri, directori de marketing), carora incearca sa le comunice esentialul in turism. Printre rubrici : eveniment, IT & management, actiuni ale asociatiei, interviuri cu personalitati.

Ce aprecize eu: faptul ca revista este proiectul unei Comisii de specialitate ANAT (Comisia de marketing), nu doar a echipei redactionale, prin urmare e de urmarit ce se va intampla cu ea de-a lungul urmatoarelor luni.
Ce mi-ar placea sa mai citesc: analize de piata/consumator, trenduri externe, destinatii prezentate dpdv tehnic. In plus, astept cu interes editia online :).

Revista “Vacante la tara” a ANTREC
Cea mai constanta si mai consecventa publicatie de asociatie de pe piata (care apare lunar de 9 ani), din punctul meu de vedere, fidela domeniului pe care il reprezinta si scopului asociatiei de turism rural: aceea de a-si promova mebrii, fie direct, fie prin intermediul evenimentelor pe care le organizeaza/prezinta. Fara pauze, fara hopuri, fara numere spectaculoase, dar vazandu-si cuminte de treaba si in vremuri bune si in vremuri mai putin bune.

Ce apreciez eu: nu isi doreste sa abunde in subiecte si sa impresioneze, este insa un produs corect si util membrilor si celor care vor sa stie ce se mai intampla in turismul rural.

Ce mi-ar placea sa mai citesc: practica de business in turismul rural, informatii tehnice.

Revista OPTBR
Mi-ar fi placut sa am ceva de spus si aici, insa pe piata nu exista deocamdata un produs cu circuit deschis pentru zona de turism balnear. Exista doar un buletin informativ electronic destinat exclusiv membrilor, cu o frecventa aproximativ lunara (din cate stiu eu).

2. Revista independenta de profesionisti – revista care nu serveste promovarii imaginii unei entitati profesionale din turism si care este destinata in general intregii industrii, nu doar unui segment de profesionisti

Travel Advisor 
Dupa cum o spune si descriptorul revistei, aceasta reprezinta “vocea profesionistilor din industria calatoriilor”. Este pozitionata ca fiind profesionistul care iti aduce informatie la zi, intr-un mod corect si sincer si se adreseaza industriei de travel in toata complexitatea ei (agentii de turism, linii aeriene, hoteluri). Personal, percep aceasta publicatie ca fiind o replica destul de reusita a revistei ANAT, iar in momentul de fata editorial si grafic ii este superioara acesteia. Ca si content, isi respecta promsiunea si aduce informatii la zi pentru toate segmentele cu care vorbeste. Gratie notorietatii lui Traian Badulescu (si echipei lui) are acces la persoane si la informatii mai putin accesibile altor publicatii (online sau offline). Revista are avantajul unui manager-editor care cunoaste si intelege domeniul, fiind o sursa credibila si pentru cei mai mari din turism, dar si pentru cei mai mici.

Ce apreciez aici: rubrica “Mystery shopper”, deschiderea de a discuta si cu oameni din afara industriei, dar care au ceva de spus – ca fiind elemente de miscare a editorului in ritm cu piata si cu nevoile cititorului.

Traveller Magazine 
Revista industriei ospitalitatii din Romania are intentia auto-declarata de moderator care pune la masa sectorul privat si sectorul public, pentru a face schimb de informatii si opinii. Targetul este unul extrem de generos: de la publicul din industrie (hotelarie, invatamant, companii consultanta, agentii de turism etc), pana la cititori individuali din tara si din strainatate. Contine rubrici de evenimente, tendinte, analize si dezbateri, are vechime pe piata si acces in culisele turismului, similar revistei Travel Advisor.

3. Revista hibrid (profesionisti&turisti)
Zona aceasta a fost ocupata pentru o perioada de revista “Tour.ist”, despre care nu mai am vesti de ceva vreme. Reactivat, proiectul ar putea fi poate interesant.

II. Online
1. Reviste online/portaluri online de turism
www.infotravelromania.ro – portal de turism care furnizeaza informatie actuala si diversa si se adreseaza majoritar profesionistilor, dar si altor categorii interesate de turism. Portalul este unul de tip hibrid (destinatii, agentii, informatii pentru specialisti), are vechime pe piata si informatie proaspata, insa nu isi asuma opinii proprii.

Ce apreciez aici: se simte interesul pentru a colecta si a da rapid cititorilor informatie actuala si are avantajul online-ului care furnizeaza informatia in timp real.

Ce sugerez: o definire a pozitionarii si a targetului, pentru o acordare a contentului cu acestea sau cel putin o segmentare a targetului si comunicarea pe segmente. In momentul de fata cred ca e o supraincarcare la nivel de informatie-promovare care face site-ul si blogul aferent destul de greu de parcurs.

2. Bloguri de turism B2B – printre altele, isi asuma si job-ul de constientizare pe subiecte putin cunoscute industriei sau mai putin potrivite evolutiei pietei la momentul actual. Prin informatiile culese si aruncate pe piata, pregatesc nivelul urmator al turismului

Turism Market
Blog colectiv de turism, care isi propune sa dea voce noii generatii de profesionisti in domeniu (cu entuziasmul, interesul si viteza rapida de reactie specifice varstei si experientei), ca o alternativa la “scoala veche de turism”. Acopera o gama larga de subiecte, de la chestiuni fierbinti (insolvente :)), pana la articole de HR, marketing, customer care – privite prin ochiul mai putin experimentat dar neviciat al tanarului profesionist de turism.

Ce apreciez aici: ideea in sine de a crea acest spatiu, unde sunt tratate cu curaj si asumare subiecte care nu se regasesc in niciun alt loc din industrie.

Ce mi-ar placea sa se intample: transformarea blogului intr-o platforma lider de comunicare a industriei , scuzati-mi subiectivismul :).

Blog Turism
Blogul a fost lansat acum cca 4 ani si este axat in principal pe turismul online, dar abordeaza si alte subiecte (stiri despre companii aeriene, noutati din turism, legislatie etc). Prezinta informatii legate de industria turistica celor care lucreaza in turism sau sunt interesati de industria de travel. Stiri proaspete din online-ul nostru si al altora, intr-un limbaj suficient de accesibil si celor mai putin avizati , opinii ale editorului, preluari din surse externe de online si tehnologie.

Ca o paranteza, pentru o imprietenire a publicului mai putin cunoscator cu domeniul online, recomand seminariile Travel Vision sustinute de Marius Negre, care gestioneaza blogul.

Puncte forte: unul dintre putinele blog-uri din aceasta nisa de pe piata (in total sunt 2), cu o credibilitate crescuta si opinii pertinente.

Ghid Turistic Digital 2.0
Ghid online care incearca sa aduca in atentia internautilor surse internet din aria web 2.0, surse necesare informarii si organizarii de calatorii sau scurte vacante (wikis, cataloage/planificatoare online, plati electronice), surse utile pentru expunerea imaginilor si impresiilor de calatorie (retţele sociale dedicate, retele de video/foto sharing), bloguri si bloggeri pasionati de calatorii, precum si aplicatii mobile cu aplicabilitate in turism si tehnologii de informare si comunicare.

Blogul este supernisat si mi-ar parea rau ca piata sa nu fie inca suficient de receptiva la acest gen de informatii.

Ce apreciez: varietatea si calitatea informatiilor, consecventa proiectului intr-o piata destul de ignoranta.

Evision Turism
Blog de turism care preia exclusiv articole publicate pe blog-ul spaniol Hosteltur. Din cate am identificat eu, este singura sursa romaneasca de acest gen conectata 100% la o sursa externa dinamica. Are avantajul de a aduce pe o piata preocupata predominant de miscarile interne informatii fierbinti de la cei care sunt cu zeci de ani inaintea noastra. Mi-ar placea insa sa citesc si opinii vizavi de informatiile preluate, pentru ca doar astfel zic eu ca ar putea influenta intr-un fel ceea ce se intampla la noi.

Travelomania
Gestionat tot de catre Traian Badulescu, site-ul este pozitionat ca portal de stiri si analize de turism tip cotidian si are ca target profesionistii si publicul larg educat, de business (corporatii, mediul de business). Livreaza stiri si interviuri preluate in cadrul sectiunilor: travel, hotel, transport.

Peste ultimele 3 categorii voi trece foarte rapid, dat fiind ca nu e prea mult de spus despre ele. Primele 2 (televiziuni & emisiuni de travel si evenimente de profil) sunt prea putin reprezentate pe piata, iar ultima (persoane din industrie) este variabila si subiectiva.

III. Televiziuni & emisiuni de travel
Travel Mix – vizeaza in principal consumatorul de turism, prin urmare nu este suficient de relevant pentru subiectul nostru. Dar cu siguranta este interesanta ca si platform pentru exprimarea unor opinii importante pentru piata, mai ales zona de televiziune digitala.

Tvtravel.ro – astept reactivarea lui si zona promisa de profesionisti 🙂

Emisiunea “Traieste-ti viata” de la Money Channel – o incercare frumoasa de a discuta pe sticla despre turism cu frecventa saptamanala, proiect abandonat insa din motive de costuri si probabil de audienta redusa.

IV. Evenimente de turism – regret sa remarc lipsa de consistenta la nivel de evenimente pentru industrie organizate in cadrul manifestarilor de turism din Romania, comparativ cu ce se intampla pe alte piete.

Targurile de turism (nationale & regionale) – personal, gasesc prea putine evenimente de unde sa-mi iau informatii actuale despre subiecte de genul trenduri, new media etc. Punctele fierbinti sunt standurile companiilor, lansarile de produse, seminariile de informare fiind ultimele pe lista sau chiar in afara ei :).

Bursele de turism: Bursa si Forumul de turism balnear – suplimentar fata de componenta foarte puternica de socializare pe care o are fiecare eveniment de acest gen de pe piata, aceasta Bursa are si meritul de a disemina informatii specifice segmentului, de a-si promova membrii

Evenimente de profil : gale de turism cu premieri mai mult sau mai putin obiective, seminarii de turism. As mentiona aici evenimentul “Hotel Tourism & Leisure Investment Conference”, care este un mediu excelent pentru cei interesati de seminarii si studii practice oferite de specialisti ai companiilor de top din industrie.

Astept cu interes un eveniment similar pentru segmentul agentiilor de turism din Romania.

V. Persoane din industrie: lideri, , parteneri, prieteni, sefi 🙂
Intr-o discutie pe care am avut-o la un moment dat cu o persoana din industrie, am fost intrebata pe cine percep ca ca fiind un lider pe piata de turism. N-am avut un raspuns pe loc insa, crezand ca am fost luata pe nepregatite, am continuat sa caut raspunsul. Nu l-am gasit inca :). Sunt oameni pe care ii apreciez pentru experienta, pentru networking, pentru conectare la informatie si la nou, pentru curaj sau pentru alte calitati. Dar raspunsul la intrebare inca nu il am, e posibil sa fiu doar insuficient informata.

Cu toate acestea, la categoria aceasta ar fi cateva bloguri personale de urmarit, in functie de interes si de simpatie pentru persoanele respective: www.alinburcea.ro, www.traianbadulescu.ro, www.gabrielpredescu.ro

Cum ma informez eu?

Online:

 • sunt abonata la blogurile de turism: turismmarket, blogturism, gtd2.0 si nu-mi scapa nimic din ce publica. Altfel spus, cu ele imi incep ziua 🙂
 • citesc de cca 2-3 ori/saptamana preluarile de pe hosteltur
 • citesc periodic blogul lui Alin Burcea si mi-as dori sa fie mai multi oameni mari de turism care sa comunice cu piata in acest fel
 • accesez (destul de rar, de altfel) site-ul www.mdrt.ro , pentru a vedea ce mai face instituia publica suprema in domeniu
 • saptamanal intru si pe infotravelromania, incercand sa pedalez rapid pe langa toate promo-urile evidente care imi fac navigarea destul de dificila
 • accesez aproximativ bilunar cateva site-uri externe de specialitate, insa inca nu mi-am definitivat o lista a celor 3 care imi sunt cele mai utile
 • evident, sunt abonata la tot felul de grupuri de turism de pe facebook, linkedin, tetatet si alte retele similare si urmaresc si discutiile de acolo, in limita timpului pe care il am

Offline/mixt:

 • urmaresc cu regularitate Travel Advisor (in ultimele 2-3 luni)
 • sunt cu ochii si pe revistele de asociatie daca-mi cad in mana – dat fiind ca in general trateaza chestiuni care au fost déjà tratate (min 50% dintre subiecte), dar sper la imbunatatirea lor
 • citesc destul de rar Traveller Magazine, nefiind in topul personal de 3 publicatii catre care sa alerg cand vreau informatie

Altele:

 • merg anual la Forumul si Bursa de turism balnear din toamna, pentru ca evenimentul e un mediu bun de informare vizavi de ce se mai intampla in acest sector (oficial si neoficial)
 • incerc sa merg la cel putin un targ international de turism organizat pe o piata matura, pentru a veni de acolo mai isteata si mai informata
 • beau din cand in cand cate o cafea cu seful meu si mai aflu informatii de la nivelurile superioare la care altfel am un acces limitat
 • imi sun omologii din alte agentii de cate ori e nevoie, iar cu unii dintre ei mai ies la un ceai o data/trimestru
 • nu ignor niciun fel de persoana aflata pe o pozitie inferioara mie, caci de multe ori si acestea sunt canale de informare surprinzatoare 🙂

Una peste alta, incerc constant, dar natural, sa-mi maresc cercul de parteneri, amici, prieteni din nivelurile superior si similar, pentru a-mi mari astfel accesul la informatia care nu apare pe niciun site, in nicio revista sau apare cand déjà nu mai conteaza :).

Cum va informati voi?

Credit foto: unsplash.com

Tags : Andrada Crangusmarketing si comunicare in turism
Andrada Crangus

The author Andrada Crangus

11 Comments

 1. Iti multumesc Andrada pentru post. Chiar am vrut sa scriu despre aceasta tema, pentru ca de curand am investigat pe Internet si am elaborat o lista de surse de informare online, pe care vroiam sa o actualizez si s-o public. Unele dintre blogurile si portalurile mentionate de tine apar si in lista mea. In schimb la publicatiile offline sau mixte, in afara de Revista ANAT si investigatii publicate de o universitate, nu am gasit nici una. Cu acordul tau am sa actualizez lista si am sa includ aceste reviste, mentionand sursa desigur. Si acum dupa ce le-am afat in postul tau, le-am cautat pe Google si nu apar, cel putin pe prima pagina, nici cautandu-le cu numele. Ma bucur ca imi citesti blogul cu stirile preluate de pe Hosteltur. Sunt de acord cu tine ca lipsesc opiniile la informatiile preluate. Asta imi propuneam sa fac in partea de bloguri, sa aduc opinii la aceste informatii, dar din lispa de timp aceasta sectiune a ramas putin folosita. Si in plus mi-ar placea sa aud opiniile specialistilor din Romania la informatiile citite. Cred ca valoarea pe care o pot aduce informatiilor pentru a fi utile pentru contextul Romaniei este mult mai mare decat cea care o pot aduce eu, care sunt acum desconectata de realitatea industriei de turism din Romania. Dar incerc macar sa ma informez. Nu stiu daca aici in Spania sunt chiar cu zeci de ani inaintea noastra. De afara se vede totul mai frumos, dar cand esti aici vezi totul cu bune si rele si poti ramane chiar surprins de aspectele in comun, mai ales de probleme.

 2. Sigur ca poti face preluari din articol, important este ca informatia sa fie citita de cat mai multi ochi :-). Astept cu interes actualizarile tale pe parte de online.
  Vizavi de opiniile specialistilor din Romania, exact asta incercam sa facem noi aici, sa stimulam comunicarea dintre oamenii de turism, sa schimbam idei – pentru a progresa, atat noi cat si domeniul. Inputul tau e important, pentru ca ne conecteaza foarte rapid la informatia din exterior, care uneori ajunge cu intarziere sau deloc la unele dintre urechile noastre.

  1. e clar ca ceea ce am surprins e subiectiv si nu acopera tot ce respira pe piata, prin urmare orice completare sau dezacord sunt bine-venite :-). de ex, am omis, fara intentie, revista horeca (+www), care e o resursa buna pt hotelieri

 3. Pe partea de emisiuni de turism sunt cateva (nu am verificat in ultimul timp sa vad care mai e difuzata sau nu).

  Cum majoritatea emisiunilor au in spate agentii de turism, iti poti da seama cam ce fel de public vizeaza si la ce bugete si cam care e strategia lor pe sezon. Zic ca se pot deduce lucrurile astea pentru ca emisiunile sunt “de travel” nu de analiza a pietei turistice.

  Aici e o lista http://sp2.ro/ed67c3 pe care se pot identifica si emisiuni de analiza a pietei turistice.

  Si am mai identificat in ultimul timp un sit care bate putin spre horeca.ro, dar care vine la pachet si cu o retea sociala pentru oamenii din industrie. Imediat ce imi amintesc linkul revin. 🙂

  Multumesc inca o data pentru mentionare.

  1. Apropo de “majoritatea emisiunilor au in spate agentii de turism”, patronul Hobby Tour din Galati prezinta la TV Galati (post local cred ca pe frecventa pro tv) o emisiune de vreo 2 ore.

 4. @petrus: sunt destule emisiuni de turism pe piata, insa merg pe documentare, descrieri de destinatii etc, publicul lor majoritar fiind end-user-ul. Cand vorbesc de analize de piata vorbesc de research, de prezentari tehnice de destinatii, de opinii vizavii de fenomene sau trend-uri, de miscari ale pietei la nivel de profesionisti. Iar in zona asta, piata este clar subdezvoltata. Pe de alta parte, piata e prea mica si prea tanara sa poate absorbi emisiuni de nisa (vezi cazul blogului tau), productii de genul asta ar trebui sponsorizate/subventionate luni de zile, daca nu ani…

 5. Ai prezentat niste detalii ‘tehnice’ intr-o maniera subiectiva si amuzanta , ceea ce m-a facut sa parcurg articolul tau pana la capat si probabil nu sunt singura. Bravo! Sa asteptam un astfel de articol si pe targurile si evenimentele din domeniu? :o)

Leave a Response