Sertarul cu evenimente

Nu cred ca vreodata v-ati gandit, cand ati participat sau ati organizat un eveniment, ca sunteti in partitia 2b din sertarul mare cu evenimente. Sigur ca l-ati incadrat cumva, pentru ca e si normal, suntem oameni organizati si stim cu ce si pentru ce lucram. Dar aveti idee cate partitii are sertarul acesta? Nu am pretentia ca o sa le cuprind pe toate, insa incerc 🙂 Macar vad si eu cu ocazia asta ce am ratat pana acum, ca si organizator.

Sa incepem cu clasicele:

Conferintele: un tip de eveniment foarte comun, din segmentul corporate. Pot fi conferinte din diverse domenii, medicale, IT, comunicatii, etc.

Seminarii: sunt evenimente educationale care asigura trainingul managerilor si/sau angajatilor.

Meeting-urile: foarte obisnuite in companiile mari, perfecte pentru a discuta strategii financiare si operationale.

Team Building-uri: au ca si particularitate faptul ca transmit mesajele motivationale prin diverse activitati de tip joc, practic cea mai potrivita metoda pentru a invata, cea experientiala.

Targuri si Expozitii: sunt tot evenimente, chiar daca la o scara mult mai mare; practic reprezinta ocazii pentru expozanti sa isi prezinte serviciile si sa face demo-uri cu ultimele produse lansate.

Cine de afaceri: de obicei organizate la finele anilor financiar, este un moment de concluzii dar si de a intra in contact din nou cu persoanele cheie din partea clientilor.

Evenimente de Golf, evident a se intelege ca nu organizam in Romania 🙂 Ii luam frumusel pe participanti si mergem cu ei in tari cu traditie pe golf. Insa e un tip de eveniment ce ofera atat sansa deconectarii cat si cea a networking-ului. Plus ca in cazul in care sunt invitati si angajati si clienti, ca si beneficiu poate fi cresterea loialitatii acestora fata de companie.

Conferintele de presa sunt cel mai potrivit tip de eveniment pentru a promova noi produse, pentru a face lansari de produse, sau noi campanii de marketing, ori pentru a informa investitorii despre diverse aspecte financiare ale companiei.

Evenimente de Networking sunt evident adaptate pentru ca participantii sa aiba sansa sa se cunoasca cel mai bine intre ei, sa schimbe carti de vizita, sa intareasca relatiile.

Incentive Travels sunt cel mai bun mod de a recompensa si de a motiva angajatii pentru a deveni si mai loiali si a asigura retentia lor. De obicei se fac pe locatii exotice, includ activitati neobisnuite si memorabile, este genul de vacanta oferita de companie pe care cu siguranta ca un angajat nu si-ar fi permis-o din bugetul personal.

Ceremonii de deschidere dupa cum si numele le descrie, se tin la inceputul congreselor, a intalnirilor anuale, a evenimentelor mari etc. Am scris un articol despre cea de la JO Londra, mai multe detalii gasesti aici.

Lansari de produse sunt vitale pentru introducerea cu succes a unor produse pe piata. O prezentare buna poate creste acoperirea in media a produsului; in sine evenimentul poate aduce foarte multe beneficii daca e facut cum trebuie.

Petreceri Tematice, foarte populare in ultima vreme printre corporatisti, se pot organiza pe orice tema, cu diverse ocazii, chiar si de Craciun. Putem face seri de casino, masti venetiene, seara de cabaret, petrecere cubaneza, etc. Maiestria conceptului este in primul rand meritul event planner-ului, tine de imaginatia sa dar si de experienta. Nu este un tip de eveniment usor de organizat, implica de obicei foarte multi furnizori, multa bataie de cap, mai in detaliu am explicat aici.

Evenimente VIP ajuta tot la cresterea loialitatii clientilor. Se folosesc destinatii de lux, locatii VIP, servicii high-class (transferuri cu elicopter, primire VIP, priority check in, etc) .

Intalnirile actionarilor se tin de obicei anual si sunt evenimente cu titlu obligatoriu intr-o companie mare; se tine cu scopul informarii actionarilor despre situatia companiei si pentru a alege si Consiliul Director.

Ceremoniile de decernare a premiilor sunt evenimente fastuoase care onoreaza si motiveaza in acelasi timp persoane cheie din companii. Si in acest caz se pot face tematice, sau oricum, pot include momente memorabile, vorbitori marcanti, etc.

Evenimente sociale

Nuntile – desi nisa aceasta este abordata in special de agentiile speciale de evenimente de gen, nu putem spune ca nu am organizat niciodata acest eveniment 🙂 macar pentru prieteni. Este un event deosebit, mai ales pentru ca are o mare incarcatura emotionala pentru participanti. Sunt multe cerinte speciale, este un eveniment complex, unde implicam de obicei foarte multi furnizori cu care externalizam servicii: flori, artisti, limuzine, etc. O nunta la un nivel inalt cu siguranta trebuie organizata cu ajutorul profesionistilor.

Aniversari – rareori suntem solicitati sa organizam asa ceva, insa sunt si exceptii, evident la un alt nivel de costuri si servicii.

Aniversari de nunta – serbeaza momentul fericit in viata unui cuplu, de asemenea poate fi asistat de organizatori profesionisti.

Nu cred ca am reusit sa le enumar pe toate, insa un Event Planner cu experienta a facut macar o data cateva dintre ele.

Daca da, atunci stiti cu siguranta ce specific au fiecare, cat de diferite sunt, care sunt necesitatile lor si cum putem sa organizam totul in asa fel incat sa atingem scopul clientilor.

Imi dau seama ca din pacate in industria noastra, in Romania, experienta ti-o capeti pur si simplu… lucrand, incercand, gresind si invatand din greseli, ridicandu-te si luand-o de la capat, better, faster, stronger. Invatarea experientiala este cea mai buna, evident, insa ar fi necesara si o baza teoretica. Si da, asa e, nu avem niciun curs bun, nici specialisti generosi, dornici sa impartaseasca din experienta lor. Ma tot gandeam sa pun la punct un curs pentru Event Planners.

Sa fie si doritori sa participe ?

Credit foto: unsplash.com

Tags : Izabela GlomnicuMICEspecialisti in turism
Izabela Glomnicu

The author Izabela Glomnicu

5 Comments

    1. Daca ne luam dupa asocierile care se fac intre agentiile din Romania cu cele internationale de genul FCM, AMEX, HRG, etc atunci aveti dreptate. Important e ca din experienta cu ele sa invatam si noi ceva:)

Leave a Response