Cum construiesti un brand de succes pentru agentia ta de turism?

nik-shuliahin-C2CYPENZ7LA-unsplash

Aseara am avut placerea de a participa la un workshop foarte interesant si m-am hotarat sa-ti povestesc si tie despre acest lucru.

Este vorba de workshopul “Cum sa construiesti un brand de succes pentru agentia ta de turism” si a fost organizat de Dolphin Management.

M-a bucurat faptul ca au fost prezente agentii de turism cat mai diferite (mai mari sau mai mici, agentii axate mai mult pe turismul online sau mai mult pe turismul offline), iar acest lucru a fost un plus pentru reusita workshopului, fiecare dintre ele aducand in discutie diverse probleme cu care s-au intalnit completand astfel discutiile deschise in cadrul evenimentului.

Workshopul a avut 4 mari teme:

* Comunicarea integrata de marketing

* Relatia cu presa

* Provocarile web 2.0 si cum putem folosi internetul si social media in beneficiul afacerii noastre

* Rolul si importanta parteneriatelor strategice

Din fiecare discurs al speakerilor am retinut cate ceva util pentru activitatea unei agentii de turism.

In primul rand, fiecare companie (de turism sau nu) trebuie sa aiba o strategie de marketing daca vrea sa se faca cunoscuta pe piata. Nu este sufiecient sa ai o idee de promovare pe moment, sa o folosesti acum, apoi…gata! Este important sa ai o strategie, sa stii incotro te indrepti si sa faci pasi mici si siguri ca sa iti atingi scopul.

PR-ul si relatia cu presa au si ele rolul lor. Daca vrei sa te faci auzit este esential sa fii prezent in presa. Invata sa comunici,  transmite intotdeauna informatii complete, corecte si adevarate, asigura-te ca transmiti un mesaj clar, apoi fii pregatit sa raspunzi la orice intrebare ti se pune pentru a clarifica subiectul deschis.

Mediul online castiga din ce in ce mai mult teren iar daca nu esti vizibil aici poti spune ca nu esti vizibil nicaieri. Avem acum mai multe oportunitati de business, de a ne promova produsele si serviciile.

Este esential ca orice agentie de turism sa aiba un web site. Fara el practic nu existi. Din pacate am inteles ca doar un procent de 60% din agentiile de turism din Romania au un site. M-a surprins aceasta cifra si inca ma intreb cum fac restuld e 40% din agentii sa isi promoveze produsele si sa le mai si vanda.

In afara de site-ul propriu, astazi avem nenumarate canale de comunicare online (social media) pe care daca stim sa le folosim ne putem face cunoscuti destul de repede. Facebook este cunoscut de (aproape) toata lumea, insa Linked In are un mai mare potential de crestere a business-urilor. Totodata, este important ca fiecare agentie de turism sa aiba, pe langa site-ul agentiei, un blog prin care sa se apropie de clientii sai, un blog unde sa ii ofere clientului informatii cat mai apropiate de nevoile lui intr-o calatorie.

La workshopul de aseara, pe langa faptul ca au fost prezenti cativa bloggeri de travel (Roxana- Lumea Mare, Petrus- Ghid Turistic Digital 2.0, Dragos- Explore Travel si Carmina- Travel with a Smile si Turism Market), s-a discutat si despre colaborarile intre bloggerii de travel si agentiile de turism. A fost un lucru bun pentru ca astfel cei prezenti au putut sa descopere putin munca unu blogger si avantajele pe care le-ar putea avea daca ar colabora cu acestia. Roxana de la Lumea Mare a facut o prezentare foarte frumoasa despre bloggerii de travel, a aratat tuturor ca bloggerii sunt deschisi colaborarii si ca acestia iau in considerare ceea ce are nevoie agentia de turism cu care colaboreaza si  incearca sa se muleze pe nevoia agentiei de turism cu care lucreaza.

Colaborarea dintre bloggeri si agentiile de turism este mai mult decat o unealta de marketing. Se adauga acel contact uman fara de care nu poti fi diferentiat de ceilalti si nu te poti apropia la fel de bine de clientii tai.

Eu cred ca orice agentie poate investi intr-un plan de online marketing bine pus la punct . Chiar daca este vorba de o agentie mare sau de o agentie mica. Fiecare dintre agentii poate alege canalul de comunicare potrivit pentru ea si se poate promova asa cum ii este mai confortabil. Optiuni sunt, trebuie doar sa avem rabdare sa le exploram pe toate 🙂

A fost un workshop reusit, iar atentia participantilor a fost maxima pe tot parcursul celor aproape 3 ore. Felicitari organizatorilor!

Credit foto: unsplash.com

Carmina Nitescu

autor Carmina Nitescu

Fac consultanță de business, marketing, comunicare și social media pentru companiile de turism, sunt trainer, coach și organizator de evenimente tematice. Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com
Tags: agentie de turismCarmina Nitescumarketing si comunicare in turismsocial media in turismspecialisti in turism

16 Comentarii

 1. Ironic, s-a vorbit despre importanta siet-urilor iar al lor zice 🙂
  This Account Has Been Suspended

 2. Unde gasim materiale video de la workshopul “Cum sa construiesti un brand de succes pentru agentia ta de turism”?

  1. Vlad, nu a filmat nimeni la workshop. Din cate stiu eu nu sunt materiale video cu acest workshop.Dar pot intreba organizatorii cand il reediteaza si te anunt 🙂

 3. Cel mai important lucru in construirea unui brand pentru o agentie de turism este modul in care satisfaci, si eventual depasesti, asteptarile clientului.

  Apoi urmeaza site-ul propriu. Oricat de prezent ai fi pe facebook, linkedin si alte retele, in cele din urma, inainte sa-ti dea banii, clientii cauta site-ul tau. Daca spui ca ai probleme cu hostingul, care nu e mai mult de 70 lei pe an, cum poti rezolva alte probleme pe care clientii tai le-ar avea cu furnizorii ai caror servicii le vinzi?

  Si pentru ca site-ul e asa de important, ai nevoie de o colaborare buna cu bloggerii de travel.

Leave a Reply