Se vestejeste frunza?

logo_rumania

O stire proaspata prin care doamna Ministru al Turismului Maria Grapini anunta pe pagina personala

de Facebook un soi de concurs de idei prin care noi, cei care urmarim pagina, ar trebui sa ne dam cu parerea despre noul brand turistic al Romaniei, mi-a atras atentia zilele acestea. Fie vorba intre noi, pagina de Facebook este bine intretinuta si genereaza destul de multa interactivitate, lucru pentru care o felicit pe d-na ministru.

Mai concret, dupa doar 3 ani si o investitie de aproximativ 800 mii EUR in creerea frunzei care ne reprezinta in acest moment, adaugand si bugetul de promovare efectiva a acesteia, d-na ministru se pregateste de o noua lansare spectaculoasa si bineinteles o investitie pe masura.

Nu am comentat niciodata daca frunza este sau nu reprezentativa turismului nostru pentru ca sunt sigur de faptul ca un logo nu reprezinta totul. Consider insa ca ceea ce comunici la nivel national si international face ca frunza sa fie sau nu indragita de cei targetati.

Mai mult decat atat, repet ceea ce am spus si in cadrul emisiunii de la Cluj in care am fost invitat. Avem atat de multe zone cu potential urias pentru turismul nostru incat am putea dezvolta sub-branduri sau sub-frunze pentru fiecare iar apoi putem incepe comunicarea acolo unde fiecare poate fi pus in valoare.

De doi ani, comunicam generalist si vorbim in reclamele noastre doar de frumusetea tarii noatre in general, fara sa punem accent pe fiecare zona individual. Noroc cu printul Charles care promoveaza pe unde apuca, direct sau indirect, Transilvania, iar noi nici macar nu stim sa profitam dupa urma unui asemenea endorser free.

In final, va invit si pe voi sa urmariti pagina d-nei ministru si sa ramaneti updatati cu urmatoarele actiuni legate de brand si nu numai.

V-am spus, pagina este actualizata aproape zilnic cu informatii personale si profesionale.

Madalin Mancila

autor Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com
Tags: madalin mancila

10 Comentarii

 1. Auzi,si la ce ne foloseste?
  Adica,vrem sa schimbam un logo.Asta ne arde pe noi?
  Dar faptul ca avem 40 de milioane de euro pt publicitate necheltuite?
  Sau ca n avem Legea Turismului?
  De ce Ministerul nu a dat un leu pt a invita hoteluri din tara la Targ?
  De ce nu a dat un leu pt promovare Targ?
  Chiar " adio,pica frunza" este ce ne trebuie?
  Ma lasi …

 2. Intrebarea mea e: unde e analiza profesionista care sa dovedeasca eventual ca frunza si toata substanta din spatele ei nu sunt ok? Dupa ce dovedesti ca demersul anterior n-a fost in regula, sau dupa ce comunici 2-3 argumente pentru care respingi ideea, te apuci sa organizezi altul. Nu de alta, dar promsiunea ministrului Grapini asta era: ca analizeaza si apoi, daca e cazul, schimba. Si, hai sa fim seriosi, un brand turistic nu se shimba pe facebook, oricat de media sociali ne-am da, oricat ne-am trezi si am merge la culcare cu FB. FB este doar un media din mixul de comunicare al unui astfel de demers!

 3. Și asta să nu uităm că avem proiecte în derulare cu “frunza” și brandul actual, cu ele ce se întâmplă?

  Dar hai să ne apucăm să reinventăm roata într-un domeniu care chiar e ok (mie unul îmi place cum arată și din ce am citit eu, e ok și pe dedesubt, brandul în sine). Nu frunza trebuie schimbată, ci felul în care îl arătăm prin diverse canale străinilor (și românilor), ce anume facem NOI cu brandul.

 4. Nici nu stie si nici nu are habar de turismul romanesc , doar a lucrat see you textilele , ar fi fost mai bine sa fii ramas acolo! See you frunza sau fara acum nu mai conteaza , oricum nu se face nimic la nivel de guvern pentru turismul romanesc!

 5. Povestea asta cu frunza nu mi se pare decat o incercare a lu Grapini de-a mai castiga niste simpatizanti din trei cei carora nu le place Udrea. Cat timp promovarea tarii va depinde de Guvern si de politicieni nu vom avea o promovare adevarata. Promovarea ar trebui facuta de companii private, eventual impreuna cu administratii locale, deoarece acestea cunosc cel mai bine resursele lor turistice si capacitatea lor de a primi turisti. O promovare la nivel de un minister sau guvern nu poate fi decat generalista. Unul pentru ca nu este moral sa iei bani din impozite tuturor cetatenilor si apoi sa promovezi doar o zona. Doi pentru ca daca s-ar face asta partidul de la guvernare ar fi acuzat ca a promovat o anumita zona pentru a atrage voturi si bani pentru campanie de la oamenii din acea zona.
  Ce ar trebui sa se vestejeasca mai degraba este influenta politicului in viata noastra. Altfel vom continua sa tot avem “frunze” pe care si le pun in piept tot felul de ministri.

 6. Mie nu mi- a placut Udrea,dar asta este alta poveste.
  Frunza este logo.Brandul tarii este altceva.Cititi in DEX.La nivel de tara este vorba de imagine,brand este la o pereche de blugi,dar asta este alta lectie…
  Deci,azi Romania are un brand,adica o imagine,oricare ar fi ea…Exisya un studiu,prin care imbunatatim brandul,studiu facut de spanioli.Este axat mai mult pe natura,pe turism de nisa,cultural,pe Dracula.
  Da,Emi,de la UE am primit 72 de milioane,mai avem de cheltuit 40.
  Da,frunza ca logo e ok.De ce vine Charles in Romania?Pentru natura,da?
  Ei bine,frunza e ok!
  Tara arde..

Leave a Reply