Reducerea TVA-ului in turism la 9% va aduce reduceri suplimentare pentru turisti

Luna decembrie a adus cu ea un cadou mult asteptat pentru industria turismului: reducerea cotei de TVA de la 24% la 9% pentru pachetele turistice.

Dupa nenumarate cereri pentru aceasta modificare, iata ca intr-un final vine Mos Craciun si pentru noi, cei care lucram in turism!

Daca cota de TVA de 9% era valabila de multi ani pentru serviciile hoteliere si pentru hotelieri era mai usor sa isi atraga clientii prin preturi competitive, iata ca de acum inainte si agentiile de turism vor putea face la fel.

In piata se vehiculeaza deja si niste cifre legate de reducerile potentiale care ar putea aparea la pachetele turistice.

In cazul in care reducerea TVA-ului pentru vacantele all inclusive, de la 24% la 9%, va intra in vigoare, asa cum a declarat premierul Romaniei, Victor Ponta, operatorii si agentiile de turism vor avea premise sanatoase pentru a oferi vacante mai ieftine turistilor romani, prin reducerea cu pană la 12% a comisionului practicat, in favoarea clientilor“, afirma Remus Vișan, Managing Director Paravion.ro, una dintre cele mai importante agentii de turism 100% online din Romania.

”Reducerea TVA-ului ar putea sa incurajeze agentiile de turism sa micsoreze cu pana la 12% comisionul practicat, astfel incat turistii sa beneficieze de vacante all inclusive mult mai atractive si avantajoase ca pret. Mai mult, turistii vor fi incurajati sa aleagă tipul acesta de pachet inainte de calatorie, si nu la fațta locului, cum se intampla acum de cele mai multe ori, iar astfel hotelurile vor putea construi bugete sanatoase, concentrandu-se mai mult pe calitatea serviciilor oferite”.

Remus Visan sustine ca efectele scaderii TVA-ului la pachetele all inclusive vor fi vizibile incepand cu 2015, cand probabil gradul de popularitate al acestui tip de vacanta va creste si in Romania, tot pe fondul preturilor mai accesibile.

„In cazul Paravion.ro, cu siguranta vom folosi aceasta masura in avantajul clientilor, carora le vom putea oferi, incepand cu anul viitor, pachete all inclusive mai ieftine prin scaderea cu pana la 12% a comisionului de agentie la toate destinatiile all inclusive din oferta noastra”, adauga Remus Visan in comunicatul transmis presei.

In noile conditii si hotelierii sustin ca vor reduce tarifele de anul viitor cu aproximativ 10%. Ei se asteaptă la o crestere a numarului de turisti, dupa ce Guvernul a anuntat ca a convenit cu FMI si Comisia Europeana scaderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care contin cel putin cazare.

Hotelierii vor scadea de anul viitor tarifele cu 10%. Evaziunea fiscala va scadea si ea, cu siguranta“, a declarat  Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, conform Mediafax. El crede ca decizia va ajuta Romania sa concureze in turism cu alte tari din zona, unde TVA este sub 24%.

Vicepresedintele ANAT Alin Burcea afirma, la randul său, ca “de anul viitor hotelurile au create premisele să scada tarifele la pachete cu 10%. In plus, multi turisti se vor intoarce să manance in restaurantele hotelurilor. Pană acum, mai mult de jumatate din turisti mancau la hotel doar micul dejun, care era inclus in pachet. De anul viitor, cred ca numarul acestora va creste considerabil” spune Alin Burcea citat de Mediafax.

Modificarea legii se pare ca incurajeaza foarte mult aparitia noilor hoteluri de tip “all inclusive” si adaptarea hotelurilor existente la sistemul “all inclusive” pentru ca pentru a beneficia de cota de 9% de TVA in cazul meselor servite la hotel, acestea trebuie sa se regaseasca in pachetul turistic (daca mesele sunt servite in restaurantele hotelurilor ca si servicii de sine statatoare, fara a fi incluse in pachetul turistic initial achizitionat de catre turist, acestea vor fi taxate cu 24%).

Mai multe detalii despre acest lucru da Marius Usturoiu, General Manager in cadrul Mareea: “Efectele reducerii TVA vor fi ca ne indreptăm spre o explozie a structurilor all inclusive. Daca pana acum, hotelierul avea un bar care functiona separat, ca sa beneficieze de TVA de 9% va trebui sa-l introduca in pachetul turistic, altfel va avea 24% TVA. La fel se intampla si cu mesele. Daca masa de pranz nu este in pachetul turistic, pentru ea se va plăti 24% TVA. Aceasta masura va stimula deschiderea de structuri all inclusive, cu pachete cat mai complexe”.

Presedintele ANAT, Lucia Morariu, apreciaza ca masura este una “istorică” pentru turismul romanesc, cu atat mai mult cu cat cota redusa de TVA este deja aplicata in foarte multe tari membre ale Uniunii Europene, concurente cu Romania pe piata turistica internationala la acest tip de pachete.

Reducerea cotei de TVA este foarte bine primita de reprezentantii oamenilor de afaceri din turism: “Aceasta reducere la 9% in turism a fost solicitata VEHEMENT de mediul de business. E bine ca a venit, chiar daca cu intarziere de vreo 20 ani”, a spus marti pentru HotNews.ro, Dragos Anastasiu, presedintele Grupului Eurolines Romania.

“Toate pachetele turistice care includ minim cazare vor beneficia de TVA redus de la 24% la 9%, masura incluzand nu doar mesele, ci si toate tipurile de servicii din hotel”, a declarat ministrul delegat pentru IMM si Turism, Florin Jianu.(sursa: DailyBusiness)

Noua cota de TVA de 9% ar trebui sa intre in vigoare din 2015.

Credit foto: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescuspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

5 Comments

 1. Comunitatea ANTREC salută aceste măsuri şi consideră că este un pas important pentru reconsiderarea industriei turismului şi serviciilor.

 2. Trebuie precizat ca REDUCEREA TVA la 9% este de fapt o EXTINDERE A REDUCERII COTEI de TVA la 9% care pana acum era aplicabila doar la CAZARILE (cu sau fara mic dejun inclus) la HOTELURILE DIN ROMANIA!!!

  Acum – din 2015 – cota de 9% se aplica tot la HOTELURILE DIN ROMANIA – pentru pachete care contin minim cazare, la care se pot adauga masa (mic dejun, pranz, cina) si servicii (piscina, ski, tenis, etc – orice alt tip de serviciu)!

  DECI cota de 9% se aplica din 2015 si serviciilor conexe si complementare oferite de hotelurile din ROMANIA (mese, spa, piscina, etc) – nu doar cazarii propriuzise.

  Pana acum, cazarea se factura cu TVA 9% iar mesele sau alte servicii cu TVA 24%!

  Da, hotelurile au acum oportunitatea sa scada tarifele pt pachetele ce includ mese si alte servicii si au un avantaj competitiv nou in ceea ce priveste serviciile ALL INCLUSIVE.

  Da, si noi, Agentiile de Tuism, vom putea vinde pachete cu tarife mai bune, fiindca TVA-ul inclus in tariful final va fi unul mai mic.

  ATENTIE:
  Sa nu se inteleaga GRESIT cum ca toate pachetele ALL INCLUSIVE vandute de Agentii vor avea un TVA scazut de 9%.

  Doar cele in HOTELURILE DIN ROMANIA!

  Tarifele la All INCLUSIVE in hotelurile din Grecia, Bulgaria sau Turcia nu sunt afectate de legislatia romana! Sau nu de aceasta noua prevedere! 😉

  Aceasta noua prevedere sustine industria turistica locala – incurajeaza HOTELURILE DIN ROMANIA sa aiba servicii all inclusive cu tarife mai bune – competitive cu cele din alte tari.

  Aceasta noua taxare (cu TVA 9%) a serviciilor complementare cazarii din hotelurile romanesti poate

  – atrage mai multi turisti romani in ROMANIA
  – atrage mai multi turisti straini in ROMANIA
  – poate dezvolta serviciile complementare cazarii din zonele turistice
  – poate incuraja aparitia de noi hoteluri cu servicii all inclusive in Romania

  Dar, sper ca turistii sa inteleaga bine despre ce pachete ALL INCLUSIVE e vorba! 😉

Leave a Response