Provocarile si oportunitatile domeniului turismului in Romania in 2016

Pe 26 octombrie 2016 a avut loc cea de-a sasea editie a eTravel Conference, unul dintre cele mai asteptate evenimente ale anului in turism.

Particip la eTravel Conference inca de la prima editie, insa de data aceasta am avut o provocare: am moderat panelul cu numarul 2 al conferintei, panel ce a avut tema “Provocarile si oportunitatile domeniului turismului in Romania“.

A fost o experienta tare interesanta, pe de o parte grea, pe de alta parte frumoasa, iar astazi vin cu cateva concluzii ale dezbaterii ce a avut loc. Subiectul de discutie a fost cel putin interesant si, daca mai aveam inca doua ore cred ca ne-am fi intins si pe parcursul acestora.

Speakerii invitati pentru a raspunde intrebarilor mele au fost:

  • Claudiu Vranceanu – Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu mediul de Afaceri
  • Dragos Anastasiu – Presedinte, Eurolines Romania
  • Calin Ile – Presedinte, Federatia Industriei Hoteliere din Romania
  • Lucian Boronea – General Manager, Accent Travel & Events
  • Remus Visan – Founder & Managing Director, Paravion
  • Antonio Nitu – Director General, Aerotravel Lufthansa City Center

etravel-conference-2016-_2

Am impartit dezbaterea in 3 teme principale:

  • Provocarile anului in turism
  • Online sau offline? Care este comportamentul de cumparare al romanilor si cu ce este el diferit de anii trecuti?
  • Promovarea Romaniei ca si destinatie

Dintre acestea am ales astazi sa va spun concluziile de la “Provocarile anului in turism” pentru ca, de departe, a fost cea mai interesanta parte.

Astfel, dezbaterea a inceput cu o intrebare deschisa catre toti speakerii, “Care au fost provocarile anului 2016 in turism din punctul de vedere al fiecarui sector turistic in parte?“, urmand ca apoi fiecare speaker sa primeasca intrebari dedicate.

Haideti sa vedem raspunsurile lor la prima intrebare:

Claudiu Vrînceanu – Secretar de Stat, Ministerul Economiei

Claudiu Vranceanu a enumerat 3 dintre provocarile anului:

  • lipsa personalului calificat (problema semnalata de investitori)
  • contextul international
  • interesul din partea investitorilor romani si straini

Totodata, dansul a spus sa ne asteptam la schimbari legislative concrete intr-un an de zile. Unele dintre acestea ar putea fi: fondul de garantare, cresterea plafonului pentru asigurari in functie de tipul agentiei de turism si elemente de disciplinare.

Dragos Anastasiu – Eurolines Romania

Dragos Anastasiu a spus ca desi premisele anului au fost extraordinar de bune (scaderea TVA-ului fiind numai una din ele), pentru agentiile de turism nu a fost un an senzational desi pentru domeniul turismului in general a fost.

Anul 2016 a fost presarat cu o multime de provocari pentru agentiile de turism offline, mai ales in umbra intamplarilor din Europa cand romanii au inceput sa isi puna problema calatoriilor in strainatate (multi dintre acestia au preferat sa ramana in vacanta in tara) avand in vedere problemele din ce in ce mai des intalnite legate de terorism, au inceput sa faca modificari sau anulari pe rezervari. Dansul a mentionat ca, cel putin in Romania, situatia internationala a inceput sa fie o problema psihologica.

Alte provocari identificate de Dragos Anastasiu au fost: problema insolventelor de la final de sezon,  lipsa coerentei comunicarii autoritatilor in legatura cu legalitatea functionarii agentiiilor de turism, lipsa personalului calificat si lupta continua intre agentii de turism si hotelieri, lupta care a ajuns la un apogeu de neacceptat.

Tot dansul este de parere ca 1 milion de euro sunt insuficienti pentru promovarea Romaniei si ca daca ne dorim o crestere, avem nevoie de o investitie mai mare la nivel de tara avand in vedere acest aspect. Totodata, daca vorbim despre promovarea Romaniei ar fi excelent sa putem schimba parerea celor din diaspora despre tara lor. Ei pot fi adevarati ambasadori ai Romaniei.

Calin Ile – Federatia Industriei Hoteliere din Romania

Domnul Ile a spus ca mentalitatea a fost cea mai mare provocare la nivel de turism in acest an.

O alta provocare mentionata a fost lipsa miscarii asociative cu impact in diminuarea rolului statului in industrie. Dansul a mentionat ca atat timp cat nu scadem rolul statului in turism, nu ne putem astepta la rezultate mai bune.

Vorbind despre oportunitatile de crestere a Romaniei ca si destinatie, domnul Ile a mentionat ca Romania nu are o oferta competitiva pentru a juca un rol majoritar pe piata turismului si ca nu poate conta pe turismul de masa cel putin 10 ani de aici inainte. Avem o multime de avantaje competitive, insa pentru crestere avem nevoie de un buget de promovare adecvat la nivel de tara.

Lucian Boronea – Accent Travel & Events

Lucian Boronea este de parere ca instabilitatea la nivel european determina o schimbare in psihologia de calatorie.

Alte doua provocari identificate de dansul au fost: scaderea credibilitatii agentiilor de turism in contextul listei publicate cu agentiile de turism care si-au pierdut licenta la final de sezon si tehnoligia. In viitor vor avea loc dezvoltari profunde in ceea ce priveste tehnologia in turism.

La nivel de oportunitati pentru turismul din Romania s-a mentionat crestere pe zona MICE , cresterea traficului individual prin agentii de turism online si campanii comune de promovare a Romaniei in regiune.

Antonio Nițu – Aerotravel Lufthansa City Center

Una din cele mai mari provocari ale anului a fost comportamentul consumatorului, acesta devenind din ce in ce mai educat, cerand servicii complexe si asteptandu-se sa le primeasca de la personal specializat.

Si dansul a mentionat lipsa personalului calificat ca fiind o provocare majora in turism in Romania.

O alta problema majora a fost lipsa tehnologiei. “Daca nu avem tehnologie, avem o problema”. In acest sens a mentionat ca in acest moment Aerotravel pregateste lansari de tehnologie unica in tara, asa ca ramane sa vedem in viitorul apropiat despre ce este vorba.

Alte doua provocari identificate de dansul au fost:

  • directiva europeana de control: Romania are cea mai mare expunere din UE cu 52% sanse ca o data pe an agentiile de turism sa nu poata emite bilete de avion datorita reglementarilor
  • fraude la nivel european datorita siteurilor de booking care inregistreaza cresteri extraordinar de mari

Remus Vișan – Paravion.ro si Bavul.com

Cea mai mare oportunitate identificata a fost cresterea de 30-40% in online la nivel de industrie.

Alte provocari ale industriei au fost: contextul international, realizarea unor celule de lucru de criza(la nivel operational, marketing si comunicare) in momente cheie – cum a fost incercarea de lovitura de stat din Istanbul; insolventele din turism avute in acest an in Romania.

La nivel de comunicare, dansul sustine ca insolvente si falimente exista si intr-o economie sanatoasa, la noi problema a fost la comunicarea facuta de mass media.

Concluzie

Situatia incerta a turismului in Europa, falimentele cu care ne intalnim aproape in fiecare vara si recenta lista a agentiilor de turism ramase fara licenta sunt numai 3 dintre provocarile anului in industria de turism.

La acestea adaugam provocarile legate de tehnologie, pregatirea insuficienta a personalului in turism, schimbarile legislative necesare in viitor.

Sunt curioasa cum se va schimba intr-un an de zile piata de turism din Romania si ce provocari mentionate mai sus vor fi transformate in adevarate oportunitati.

Pentru ca provocarile sunt, de fapt, oportunitati de crestere si schimbare.

Tags : Carmina NitescueTravel Conferencespecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response