Pagina de Facebook a companiei nu poate fi tinuta dupa ureche

Cat de cunoscute iti sunt urmatoarele zicale?

A sta pe Facebook este pierdere de vreme.

Nu ai nevoie sa faci scoala pentru a posta pe Facebook. Oricine se poate ocupa de asta. Ce, e mare lucru sa postezi 2-3 chestii acolo?

Aaaa pai cum adica sa angajez pe cineva care sa se ocupe numai de pagina de Facebook? Adica sa stea sa piarda timpul si eu sa il platesc?

Cum, nu e suficient sa iau un student/un incepator sa se ocupe de pagina de Facebook?

Pai daca tot angajez pe cineva pentru Facebook el trebuie sa stie sa faca totul pe online: sa administreze ofertele pe site, sa faca newsletterele, sa se ocupe de SEO. Ca doar n-o sa il platesc full time si el sa termine treaba cu Facebook intr-o ora!

Acestea sunt cateva dintre intrebarile si afirmatiile cu care m-am intalnit cel mai des in ultimii ani de cand lucrez cu diferite companii de turism ca si consultant de marketing si social media. Si toate reactiile de mai sus se refera la cate o pagina de companie pe Facebook (din industria turismului).

Mi-am propus ca astazi sa abordez problema celor care inca nu isi dau seama ca Facebook este un canal de comunicare foarte valoros pentru compania pe care o reprezinta.

Si este valoros in masura in care folosesti corect acest canal de comunicare, te ocupi de imaginea ta, cunosti tipologia clientilor catre care te adresezi si comportamentul acestora pe Facebook, te intereseaza reactiile pe care le au fanii paginii tale legat de ce postezi pe acea pagina si cauti sa imbunatatesti lucrurile permanent.

Pentru a avea succes pe Facebook trebuie sa fii constant

A fi constant intr-o actiune este unul dintre cele mai grele lucruri. De ce? Pentru ca rezultatele vin in timp si majoritatea oamenilor abandoneaza inca de la inceput pentru ca “nu vad rezultatele” in numai cateva zile de cand s-au pus pe treaba.

Mai ales atunci cand esti la inceput de drum si inca nu cunosti foarte bine publicul care te urmareste pe Facebook este bine sa fii activ in mod constant si sa te adaptezi cerintelor.

Cunoaste comportamentul fanilor tai

In afara de a avea o constanta in actiuni, este bine sa iei la studiat sectiunea “Insights” sau “Statistici” (daca folosesti Facebook in limba romana) pe care Facebook ti-o pune la dispozitie gratuit. Gasesti aici tot felul de grafice si informatii legate de fanii tai:

  • cati fani ai
  • cati fani noi ai atras in ultima saptamana/luna/etc
  • de unde au venit fanii noi
  • de unde au venit vizitatorii pe pagina ta (atentie, vizitatorii, nu fanii!)
  • ce grad de implicare au avut fanii tai intr-o perioada data
  • cati vizitatori au ajuns pe pagina ta in mod organic (adica natural, fara a face vreo investitie in Facebook Ads)
  • de unde sunt fanii tai(din ce orase/tari)
  • la ce ore sunt ei activi pe Facebook
  • la ce fel de postari au interactionat cel mai bine – le-au placut fotografiile shareuite de companie,  poate videoclipurile sau poate linkurile?

Toate aceste informatii te vor ajuta ca pe viitor sa stii cui te adresezi si, in consecinta, sa adaptezi continutul paginii de Facebook publicului care te urmareste.

Nu poti intretine corect o pagina de Facebook dupa ureche

In primul rand, a intretine corect o pagina de Facebook este un lucru care trebuie luat in serios ca orice alt canal de comunicare.

Deci, pentru inceput este bine sa constientizezi faptul ca pagina de Facebook a companiei trebuie intretinuta. Adica ai nevoie de un plan de editorial pe care sa il construiesti din timp si sa iei in calcul mai multe criterii.

Persoana care se ocupa de intretinerea paginii de Facebook a companiei trebuie sa stie cum se face acest lucru. Adica trebuie sa invete de undeva. Lucrurile nu se pot face dupa ureche pentru ca daca se intampla asta, rezultatele vor fi pe masura. Adica intamplatoare sau vor lipsi cu desavarsire.

Persoana care se ocupa de pagina trebuie sa cunoasca foarte bine oamenii,

sa fie creativa si prezenta in lumea online

Atunci cand lucrezi direct cu oamenii este nevoie sa ii cunosti. Adica sa fii capabil sa recunosti o tipologie de client, sa o intelegi, sa tii ce ii place si ce nu ii place, daca si cand i se potriveste un produs sau serviciu si mai ales ce asteptari are de la tine.

Pentru ca lucrurile sa functioneze bine, persoana care se ocupa de pagina de Facebook a companiei trebuie sa fie o persoana prezenta in online, sa fie  sociabila si la curent cu toate noutatile legate de social media dar si de noutatile din turism.

Pentru ca lucram in turism si, ca orice alt domeniu, si domeniul nostru are specificul sau, omul care se ocupa de Facebook ar trebui sa aiba cateva cunostinte de turism.

Pe langa geografie si o buna cunoastere a destinatiilor, bine ar fi ca persoana aceasta sa stie sa raspunda unui comentariu sau mesaj venit de la un potential client. Si cand spun “sa raspunda” nu ma refer la “va multumim pentru mesaj, veti fi contactat de colegii mei in cel mai scurt timp” pentru ca de cele mai multe ori potentialul client care intreaba ceva prin intermediul Facebook isi doreste un raspuns rapid la ce intreaba, nu vrea sa fie contactat in 24 de ore pentru ca pur si simplu isi pierde entuziasmul, uita ce a intrebat sau pana revine colegul peste 24 de ore el isi gaseste raspunsul in alta parte!

De multe ori un consultant de turism aflat in spatele paginii de Facebook poate face diferenta intre o vanzare si o cerere de oferta.

Pe scurt, persoana care se ocupa de facebook ar trebui sa fie un consultant de turism cu abilitati in social media 🙂

Mai jos gasesti o lista cu ce ar trebui sa stie persoana care se ocupa de pagina de Facebook a companiei:

  • sa cunoasca si sa foloseasca corect limba romana (si limba engleza, doar suntem in turism si limba engleza e obligatorie)
  • sa cunoasca sectiunile principale ale unei pagini de Facebook si ce face fiecare sectiune pentru a se folosi de ele la nivel optim
  • sa stie sa citeasca statisticile si sa le interpreteze
  • sa adapteze continutul shareuit pe pagina de Facebook la interesul fanilor
  • sa cunoasca publicul care urmareste activitatea paginii si sa cunoasca si publicul pe care doreste sa il atraga ca si fan pe pagina de Facebook
  • sa cunoasca tipologiile umane si sa creeze continut pentru fiecare dintre acestea
  • sa fie o persoana creativa care sa stie cum sa starneasca curiozitatea publicului prin postarile pe care le face.

Este nevoie de timp alocat Facebook-ului

Cei care cred ca postarile pe Facebook se fac in doi timpi si trei miscari se inseala. Este nevoie de multa munca inainte de a ajunge la acele postari finale.

Pe langa cunostintele de baza pe care trebuie sa le inveti de undeva, ai nevoie de analizarea constanta a statisticilor, de realizarea unui plan editorial pentru facebook, de timp pentru research, de pus cap la cap informatiile si de a le selecta cele potrivite pentru publicul tau.

In plus ai nevoie de toate acestea pe 2 planuri:

  • pentru realizarea unor postari pentru intretinerea paginii de Facebook
  • pentru realizarea unor postari platite (Facebooks Ads). Iar in cazul facebook Ads ai nevoie sa stapanesti foarte bine toate uneltele pe care Facebook ti le pune la dispozitie (si nu sunt putine) mai ales ca ultimele noutati in materie de Facebook se refera in special la gestionarea Facebook Ads.

O pagina de Faceboook corect intretinuta iti poate ocupa cateva ore bune pe zi. In fiecare zi!

In loc de incheiere

Dupa toate cele pe care le-ai citit mai sus cred ca iti dai seama ca a te ocupa de Facebook nu este o treaba usoara.

Daca vrei sa ai rezultate in vanzari pe acest canal de comunicare (dar si altfel de rezultate) trebuie sa stii ce faci, sa inveti, sa te adaptezi, sa cunosti publicul care te urmareste, sa cunosti ce fel de public vrei sa atragi, sa fii creativ, sa fii la curent cu tot ce mista in zona social media si sa mai stii si turism.

Tocmai din acest motiv este bine sa stii ca un incepator nu va putea gestiona toate cele de mai sus.

Totodata este bine sa stii ca omul care face social media (poate compania ta va dori prezenta in social media si prin intermediul altor retele sociale, nu doar prin Facebook) are deja o multime de taskuri si nu se va putea ocupa eficient si de alte activitati ( SEO, administrare oferte pe site, newslettere). Asa ca nu incarca persoana care se ocupa de social media in companie cu alte taskuri care nu tin de ea pentru ca nu vei performa.

Un bun social media manager este constient ca atunci cand esti prezent in social media este ca si cum esti in mijlocul oamenilor si trebuie sa ai grija ce spui si ce raspunzi publicului pentru ca daca ceva nu functioneaza bine toata imaginea frumoasa pe care ti-ai construit-o in timp se poate narui in cateva minute. Pentru ca asa e in social media, esti in “vazul lumii” cu orice miscare.

Facebook for Tourism, editia a cincea, 3 – 4.02.2018

Despre cum creezi continut relevant pentru clientii tai pe Facebook si despre ce sa faci ca sa ajungi sa ai vanzari venite din Facebook vom discuta la cursul “Facebook for Tourism”, editia a cincea care are loc in perioada 3 – 4 februarie 2018 in Bucuresti, adica la inceputul anului 2018, an in care iti recomand sa fii cat mai prezent in social media si sa ai o activitate constanta si bine pusa la punct.

Daca vrei sa iti asiguri locul in sala de curs inscrie-te chiar acum. Avem 15 locuri in total, dintre care s-au ocupat deja 40%.

Ai 3 motive principale pentru a veni la curs:

  • Facebook for Tourism este un curs intensiv dedicat celor cu o experienta redusa in Facebook si celor fara experienta
  • Facebook for Tourism este un curs nisat, adaptat la industria turismului (vom avea exemple concrete si campanii realizate in turism)
  • Afli cum poti promova serviciile companiei si cum poti vinde pe Facebook

Detaliile cursului le gasesti aici.

O zi inspirata sa ai!

Credit foto: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescufacebook for tourismsocial media in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response