Oportunitate de finantare europeana pentru 40 de start-up-uri: cate 25 000 euro pentru fiecare

Sunt antreprenor. Ma adaptez in permanenta pietei, ma reinventez si caut mereu noi oportunitati.

Prima oara am facut cunostinta cu antreprenoriatul in 2006 cand am deschis si dezvoltat pentru aproape 4 ani de zile, o agentie de turism. “Microbul” antreprenoriatului l-am avut in sange si in urmatorii ani, asa ca in paralel cu job-urile pe care le-am avut, am dezvoltat noi proiecte. Din mai 2013 insa m-am intors 100% in antreprenoriat (am scris prima mea reactie aici ) si dezvolt astazi proiecte din ce in ce mai ambitioase. Poate cel mai cunoscut dintre ele este Turism Market, al carui blog il citesti chiar acum.

Pe tot parcursul drumului meu in antreprenoriat am cautat (si caut in continuare) noi metode de dezvoltare si de adaptare a produselor, cererii pietei care este in continua schimbare.

Iar oportunitatile de finantare europeana sunt undeva pe primele locuri cand ma gandesc la dezvoltarea unui business.

Pana acum insa, nu am gasit un program de finantare care sa ma stimuleze sa il accesez: fie pentru ca nu am gasit ceva care sa mi se potriveasca in turism , fie pentru ca de obicei are o multime de proceduri/hartii si ar dura mult prea mult sa il obtin (motiv pentru care am optat mereu pe fortele proprii).

Zilele trecute am dat peste o oportunitate de finantare europeana care suna foarte bine. Pe langa faptul ca este vorba despre un curs intensiv de antreprenoroat, la sfarsitul acestuia se vor alege cele mai bine reprezentate 40 de idei de start up-uri iar acestea vor primi 25 000 euro fiecare ca si finantare.

Asociatia Travel Focus este cea care a deschis aceasta oportunitate. Aceasta este partener intr-un proiect POSDRU demarat impreuna cu Consiliul Judetean Ilfov si Asociatia Excelsior, proiect care se numeste “Antreprenoriatul – sansa unui viitor mai bun pentru tineri” si care isi propune sa ofere o oportunitate extraordinara unor tineri ce isi doresc sa devina antreprenori.

Proiectul va oferi pana la finalul anului 2015 educatie antreprenoriala pentru 400 de tineri si finanțare de cate 25.000 euro pentru fiecare dintre cele 40 de idei de afaceri selectionate.

Proiectul are o durata de realizare de 10 si va fi implementat in 2 etape:

  • Prima etapa va include selectia a 400 de tineri care isi doresc sa fie antreprenori si organizarea unei sesiuni de cursuri de antreprenoriat ce va totaliza 40 de ore pe parcursul a doua saptamani. La cursuri, participantii vor invata cum sa scrie un plan de afaceri si vor fi consiliati in realizarea acestuia pornind de la ideea lor de business, prin intermediul a 2 incubatoare de afaceri care vor fi realizate pe parcursul proiectului (unul in Regiunea Bucuresti – Ilfov si al doilea in Regiunea Sud – Vest Oltenia).
  • Cea de-a doua etapa va debuta dupa incheierea cursurilor si realizarea planurilor de afaceri, si va include selectia a 40 dintre cele mai reusite planuri de afaceri care vor primi fiecare pana la 25 000 euro (110 000 lei) finantare europeana.

Responsabilitatile celor finantati sunt urmatoarele:

  • Sa isi deschida o firma, sa asigure activitatea business-ului minim 3 ani si sa investeasca cei 110 000 lei in activitatea si dezvoltarea afacerii.
  • Sa angajeze minim 2 persoane in noua companie creata, joburi pe care au obligatia sa le pastreze minim 6 luni dupa incheierea proiectului. Firmele nou infiintate nu vor putea fi inchise mai devreme de 3 ani (lucru perfect normal pentru a se asigura ca cei care vor incasa banii au cu adevarat dorinta de a construi un business si nu doar de a incasa niste bani)
  • Afacerile nou infiintate pot fi din urmatoarele domenii (dar nu sunt limitate la acestea): IT & C, turism si ecoturism, textile si pielarie, lemn si mobila, industrii creative, auto, procesarea alimentelor si bauturilor, sanatate si produse farma, energie si management de mediu, agricultura, silvicultura, acvacultura, biofarmaceutica si biotehnologii.
  • Avand in vedere ca proiectul se desfasoara in doua regiuni, Bucuresti- Ilfov si Sud-Vest Oltenia (judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea), cei care se inscriu la cursuri trebuie sa fie din aceste regiuni iar companiile care vor fi infiintate vor avea sediul social in aceste judete. Targetul principal de varsta este 18-25 ani, studenti, din care 50% femei, insa sunt liberi sa aplice si cei care nu indeplinesc aceste conditii, astfel ca varsta nu este un criteriu eliminatoriu (motiv pentru care voi aplica si eu cu proiectul meu 🙂 ). Singurul criteriu eliminatoriu este judetul de resedinta.

Ca orice proiect, si acesta are niste rezultate asteptate:

Prin implementarea acestui proiect se doreste reducerea gradului de somaj in randul tinerilor prin crearea a minim 80 de locuri de munca noi, incurajarea initiativei antreprenoriale, dezvoltarea abilitatilor manageriale pentru 400 de tineri, cresterea numarului de intreprinderi si sustinerea inovatiei antreprenoriale.

Cum te poti inscrie?

Trimite un email la adresa: antreprenoriat@asociatiaexcelsior.ro  , cu numele complet si datele de contact (email, nr. de telefon), alaturi de fisa de adeziune completata – fisa de adeziune poate fi descarcată de aici . Vei fi contactat apoi de cei de la Consiliul Judetean Ilfov si de la Asociatia Excelsior pentru a te tine la curent cu toate noutatile din proiect, perioada de desfasurare a cursurilorsi cu detaliile despre inscrierea in competitia de planuri de afaceri.

Mai multe detalii despre proiect gasesti pe site-ul Asociatiei Travel Focus Romania.

Aceasta initiativa suna foarte bine, o sustin si te incurajez sa participi si tu. Eu imi pregatesc deja fisa de adeziune 🙂

Proiectul „Antreprenoriatul – sansa unui viitor mai bun pentru tineri” este finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”, Domeniul major de interventie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”.

Sursa foto: unsplash.com

Tags : antreprenoriat in turismCarmina Nitescufinantari nerambursabile in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response