Instagram trebuie sa fie in topul retelelor de socializare in turism

Se spune ca Instagram este noul Facebook. 

Nu stiu si nu pot sa ma pronunt asupra acestui aspect, insa este clar ca in ultimii ani Instagram a luat amploare atat in lume cat si in Romania.

In Romania in acest moment sunt peste 211 000 de conturi, dintre care conturi active aproape 40 000 (februarie 2015, sursa: Instagramology).

info instagram

Nu stiu daca ai deja cont pe Instagram insa daca nu ai, te rog sa fii curios si sa iti faci. Daca ai, exploreaza-l mai mult pentru ca merita. Mai ales daca lucrezi in turism sau cochetezi cu ideea de calatorie.

Instagram inseamna imagine

80% din populatia globului este vizuala. Adica majoritatea pune accent pe imagini atunci cand se exprima cat si atunci cand primeste un mesaj de undeva. Iar cand vine vorba de calatorii cred ca stii zicala “o fotografie face cat 1000 de cuvinte”.

O fotografie nu numai ca poate transmite mai mult decat cuvintele, insa o fotografie cu adevarat buna care transmite o stare si mai este si insotita de o scurta poveste (descriere), poate face diferenta intre a trece peste ea si a o uita si a lua o decizie de calatorie.

Importanta vizualului

La Romanian  Digital Travel Conference  (RDTC) care a ajuns la a doua editie si care a avut loc la inceputul lunii aprilie in Bucuresti am avut placerea de a-l asculta pe unul din oamenii cei mai pasionati de Instagram din Romania: Robert Katai. Este o placere sa il asculti si sa vezi pasiunea pe care o pune in tot ce inseamna Instagram.

In primul rand, el este initiatorul site-ului Instagramology.ro, site de unde alfi tot ce vrei despre Instagram. Este un fel de enciclopedie a Instagramului site-ul acesta asa ca daca vrei sa descoperi aceasta platforma de socializare fa-ti putin timp sa citesti articolele de aici.

La RDTC Robert a vorbit despre importanta vizualului in viata noastra a tuturor si am retinut urmatoarele cifre:

  • 65% din oameni invata vizual: este mai usor sa retii imagini si sa inveti prin ele
  • 70% din senzorii receptori se afla in ochi
  • 90% din informatia transmisa catre creier este vizuala

procente instagram

De aici pana la a ne da seama ca putem face lucruri foarte creative cu ajutorul imaginilor este doar un pas. Iar cand avem o aplicatie mobila axata numai pe imagine, sky is the limit as putea spune!

Astfel, Instagram este o aplicatie destinata exclusiv telefoanelor mobile. Aici se posteaza numai de pe telefon. De pe laptop sau desktop poti vedea contul tau si al prietenilor, insa mai mult decat sa dai un like nu poti face.

Cum zona mobile este si ea in crestere de ani buni, fiecare dintre noi avand permanent telefonul la indemana nu numai pentru a comunica ceva prin apeluri ci mai ales pentru a socializa cu prietenii pe retelele de socializare si a verifica email-urile (de exemplu), ar trebui ca noi, cei din turism sa ne orientam mai mult spre noile tendinte.

Telefonul este mijlocul de comunicare cel mai aproape de clientul tau. Il are in buzunar permanent si acum ai ocazia sa il incanti cu ceva astfel incat sa te tina minte.

Instagram trebuie sa fie in top 3 retele de socializare utilizate in turism

Este simplu: cand mergi in vacante, faci fotografii si vrei sa le impartasesti instant cu cei de acasa.

Instagram este usor de folosit si este o retea de socializare unde creativitatea se afla pe primul loc asa ca daca vorbim despre vacante se poate crea foarte usor continut tentant pentru pasionatii de calatorii. Si, daca vrei sa testezi cati oameni au calatoria ca pasiune/hobby, intreba pe cine vrei tu in jurul tau sa vezi ca in primele 3 vise pe care le are, undeva se va afla cuvantul “vacanta” sau “calatorie” 🙂

Asa ca a face campanii dedicate utilizatorilor de Instagram este o idee binevenita pentru orice proiect legat de turism sau pentru promovarea unei destinatii.

Un exemplu de campanie foarte reusita si care a fost initiata de niste instagrammeri (=utilizatori de Instagram) este TakeMeToRomania.com Robert a fost unul dintre cei 9 Instagrammeri care a initiat campania si povestea la conferinta RDTC ca ideea a fost preluata precum si hastagul #TakeMeToRomania.

take me to romania

Campania lor este demna de lauda si totodata o sursa de inspiratie pentru toti cei care vrem sa promovam Romania. Iata ca exista un nou canal de comunicare de unde putem atrage turisti in Romania, asa ca, eu zic sa preluam si noi ideea mai departe si sa o transpunem apoi si in alte proiecte de promovare a destinatiilor.

Articolul de mai sus a fost scris in urma unui eveniment mai complet format din conferinta Romanian Digital Travel Conference si proiectul de promovare a Bucurestiului, Enjoy Bucharest.

“#EnjoyBucharest a fost un eveniment organizat de Eventur Bucharest, in parteneriat cu Bucharest Tourism Board, ARCUB, Primaria Bucuresti si cu sprijinul Telekom Romania, Travelport, Prestige Tours, Blue Air, CDI Transport, Clinica Dent Estet, Mosetti si Stejarii Country Club. Parteneri media principali: Europa FM si Observator.tv

Sursa imaginilor din acest articol: Instagramology, Robert Katai

Tags : social media in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Fac consultanță de business, marketing, comunicare și social media pentru companiile de turism, sunt trainer, coach și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response