Mereu la sfarsit de an vedem statistici si topuri asa ca m-am gandit sa trec in revista pentru voi ce au facut companiile aeriene care opereaza din Romania, cum s-au miscat in decursul anului 2012 si cateva informatii despre ce urmeaza in 2013.
Inceputul de an a fost marcat de surprizatoarea veste a falimentului companiei de stat a Ungariei, Malev. Asa cum Madalin Mancila scria atunci pe Turism Market, de acest lucru a beneficiat in primul rand Wizz Air, companie low-cost din Ungaria, care a preluat o parte dintre cursele operate de Malev.
La sfarsitul lunii Martie, cursele low-cost au fost mutate de pe aeroportul Baneasa pe aeroportul Otopeni, lucru care a dus la o mica crestere a biletelor pentru companiile low-cost, insa nu una semnificativa. Eu m-am bucurat de aceasta decizie si consider ca toti pasagerii au acum posibilitatea sa beneficieze de serviciile unui aeroport international indiferent unde si cu ce companie zboara. Ramane problema transferului de la aeroport si a taxiurilor insa despre asta s-a scris si inca se va mai vorbi mult pana ce se va ajunge la o rezolvare spre binele pasagerilor.
In 2012 am avut doua companii noi care au inceput sa opereze de pe aeroportul Otopeni: TAP Portugal si Fly Dubai .
Compania nationala aeriana a Portugaliei, TAP Portugal, a inceput operarea directa a rutei Bucuresti-Lisabona in data de 30 iunie 2012, cu o frecventa de 3 zboruri saptamanale, deservite de aeronave tip Airbus 319, respectiv Airbus 320. Pana in acest an, doar Blue Air zbura direct la Lisabona si doar in orarul de vara. TAP a mentinut cursa directa si pentru iarna bazandu-se si pe conexiunile foarte bune spre alte destinatii precum Madeira, Faro, Porto, Miami , Rio de Janeiro , Fortaleza sau Sao Paolo.
Simona Metea, reprezentantul TAP in Romania ne da vesti bune si pentru anul urmator:
“2013 va insemna pentru TAP Portugal dublarea capacitatii pe ruta Bucuresti – Lisabona: din 1 aprilie numarul curselor directe creste de la 2 la 4 pe saptamana, urmand ca incepand cu 1 iunie numarul acestora sa se dubleze fata de 2012, ajungand la 6 frevente saptamanale (zilnic, cu exceptia zilei de duminica pe relatia Bucuresti – Lisabona/sambata pe relatia Lisabona – Bucuresti).
Ne dorim sa inregistram rezultate cel putin la fel de bune ca cele pe care ni le-a adus 2012 – adica un grad de ocupare de 90 % in sezonul de vara si 75 % in off-season (lunile de iarna, cu exceptia lunii decembrie care reprezinta o alta luna de varf pentru TAP). In 2013 ne vom concentra cu prioritate pe cresterea notorietatii anumitor destinatii din portofoliul TAP inca nefamiliare turistului/specialistului de travel din Romania : Azore, Insulele Capului Verde, Mozambic, Natal , Recife , Fortaleza – destinatii foarte ofertante si diverse din punct de vedere al tipului de turism care se poate practica”
Fly Dubai a inceput operarea curselor directe pe ruta Bucuresti – Dubai la data de 01 Octombrie 2012 cu o frecventa de 3 zboruri directe pe saptamana: luni, miercuri si duminica.
Fly Dubai este divizia low-cost a celebrei companii Emirates si zboara in destinatii diferite fata de cele ale “companiei mama” incercand astfel sa acopere si alte zone geografice. Deja sezonul de toamna si iarna a fost unul foarte bun, de sarbatori fiind nevoie de suplimentarea cu inca un zbor dupa Craciun, iar orarul de zi si serviciile la bordul avioanelor noi sunt principalele avantaje fata de Tarom, deoarece tarifele pentru Dubai nu sunt momentan foarte mici.
Multi tur operatori au ales insa sa colaboreze deja cu Fly Dubai la tarife negociate si gasiti pachete turistice pentru Dubai la preturi atractive. Zburand insa cu Fly Dubai spre Dubai puteti folosi mai departe atat zborurile lor spre alte destinatii, dintre care Sri Lanka ofera cea mai buna conexiune, cat si conexiune la zborurile Emirates catre destinatii precum Australia , Asia sau Africa . Se emite un singur bilet si in Dubai schimbati avionul si compania insa bagajele se duc la destinatia finala.
Pentru Lufthansa Grup, anul 2012 a fost unul de crestere a zborurilor operate in Romania . In primul rand Lufthansa a introdus un zbor nou si direct spre Berlin, o destinatie atat turistica cat si de business si unde nu exista decat German Wings cu unele zboruri directe. Austrian Airlines a introdus doua noi zboruri pe ruta Bucuresti – Viena in vreme ce Swiss Airlines a introdus a doua frecventa a zborului intre Bucuresti si Zurich .
Premiantele anului 2012.
Qatar Airways si Turkish Airlines sunt premiantele din 2012, atat datorita distinctiilor primite cat si pentru activitatea sustinuta de expansiune catre noi destinatii. Nu s-au inregistrat schimbari in legatura cu zborurile din Romania, existand in continuare 4 curse saptamanale operate de Qatar Airways pe ruta Bucuresti – Doha si 21 de curse pe saptamana (3 curse zilnice) intre Bucuresti si Istanbul
“In anul 2012, Qatar Airways a obtinut pentru a doua oara consecutiv premiul de “Compania Anului”, premiu oferit de catre Skytrax World Airline Awards, in urma voturilor a peste 18 milioane de calatori din intreaga lume. Catalogata deja cu 5* pentru Excelenta in Servicii de catre Skytrax, Qatar Airways a fost confirmata drept Cea Mai Buna Companie Aeriana din Orientul Mijlociu pentru al saselea an consecutiv si a obtinut de asemenea premiul pentru Cele Mai Bune Servicii Premium gazduite in cadrul Terminalului Premium de pe aeroportul din Doha – aceste facilitati fiind oferite in exclusivitate pasagerilor din clasele First si Business ai companiei Qatar Airways.
Qatar Airways a fost de asemenea aleasa sa se alature aliantei OneWorld, aceasta urmand a se face progresiv pe parcursul a 18 luni de la data aderarii la alianta, in Octombrie 2012” ne-a spus Ligia Radu, Marketing Representative la Qatar Airways.
In urma cu doar cateva zile, mai precis pe 16 Ianuarie , Qatar Airways a sarbatorit doi ani de la prima cursa intre Bucuresti si Doha . In acesti doi ani numarul pasagerilor a fost permanent in crestere. Chiar pe 16 Ianuarie am avut programat un zbor cu ei si am fost invitat la cocktail-ul organizat in aeroport inainte de decolarea cursei spre Doha . De aici pasagerii au conexiuni catre 122 de destinatii de pe 6 continente. Cele mai populare destinatii pentru pasagerii din Romania fiind Bangkok , Singapore , Doha , Bali, Hong Kong si Mellbourne.
In 2012 au fost deja introduse din Doha 12 destinatii noi printre care Yangon in Myanmar, Kilimanjaro in Tanzania sau Perth in Australia, iar in 2013 sunt deja anuntate 5 noi destinatii printre care cea mai interesanta mi se pare Phnom Penh in Cambodia, tara pe care tocmai am vizitat-o partial si unde am scris o parte din acest articol.
Turkish Airlines a fost desemnata de catre acelasi sondaj Skytrax in 2012 pentru al doilea an consecutiv cea mai buna companie aeriana din Europa. A devenit lider pe piata catre aproape toate destinatiile din Orientul Mijlociu si Orientul Indepartat si si-a intarit pozitia si pentru destinatii din Africa de Nord si Africa de Sud impreuna cu America.
In 2012 au deschis 32 de noi destinatii (mi se pare incredibil de mult insa este adevarat) dintre care enumar Male, Kilimanjaro, Buenos Aires, Sharm el Sheikh si Hurghada ca sa vorbesc doar de destinatii turistice unde exista potential de vanzare si din Romania. In anul 2012 ca ultima noutate, Turkish Airlines este prima linie aeriana din Turcia care ofera pasagerilor emiterea Mobile Boarding Pass prin intermediul aplicatiei Passbook prin Apple
Pentru 2013 sunt deja anuntate 12 noi destinatii dintre care surpriza este deschiderea rutei directe Constanta – Istanbul cu o frecventa de 3 curse pe saptamana.
Companiile low-cost
Aici lupta s-a dat si se va da si in 2013 intre Wizz Air si Blue Air.
Forta companiei Wizz Air a fost vizibila in 2012, cand au preluat o parte dintre cursele operate de Malev dupa falimentul acestora. Rapid insa si-au facut calculele si au pastrat doar ce era profitabil, iar pentru 2012 au anuntat la nivel international peste 12 milioane de pasageri, cu o crestere de 12% fata de 2011.
Compania a declarat ca in Romania a transportat 2,76 milioane de pasageri, aproape dublu fata de Blue Air care a confirmat ca numarul pasagerilor care au calatorit in Europa cu Blue Air este asemanator celui din 2011, respectiv 1,5 milioane de pasageri.
In aceasta lupta intre cele 2 companii mi-a atras atentia in 2012 schimbarea politicii de bagaje de cala. In vreme ce la nivel global, Wizz Air a introdus o taxa de 10 Euro pentru un bagaj mic de cabina, Blue Air a schimbat in sens opus politica anuntand ca mareste limita bagajului de cabina de la 8 la 10 Kilograme, probabil in speranta de a trage un segment de piata. Mutarea pe aeroportul Otopeni se pare ca a ajutat Blue Air si la atragerea segmentului de corporate si pe acest trend vor merge si in 2013
’In 2013 vom continua atragerea traficului de business, tinand cont de faptul ca din momentul operarii pe Aeroportul Otopeni, am castigat un segment semnificativ din zona turismului corporate. In acest moment segmentarea targetului este urmatoarea: 60% dintre pasageri sunt romanii care pleaca la munca in strainatate sau revin in tara la familie, 25% este segmentul de corporate (exista anumite destinatii pentru acesti pasageri: Bruxelles, Nisa, Londra, Dublin sau Stuttgart ), iar 15 procente reprezinta romanii care pleaca in vacanta cu familia sau prietenii. In orarul de vara, respectiv in perioada 30 martie – 26 octombrie 2013, Blue Air opereaza 30 de destinatii europene, cu plecare din Bucuresti, Bacau si Sibiu.’ Mirela Secan, Director de Marketing Blue Air.
Pentru 2013 Blue Air pastreaza aceleasi destinatii deja operate de companie de multi ani si probabil ca va incerca sa acopere cererile de pe alte aeroporturi din Romania, deja fiind anuntata o cursa Bacau – Venetia pentru orarul de vara.
Wizz Air a anuntat deja o ruta noua intre Craiova si Milano si patru destinatii noi din Bucuresti pentru 2013, toate tentante din punctul meu de vedere: Larnaca (se reiau cursele dupa ce pe sezonul de iarna au fost anulate) , Oslo (singura cursa directa spre Norvegia din Romania), Geneva si Alghero in Sardinia. Catre aceasta minunata insula se va deschide in 2013 o noua cursa, este vorba de Meridiana Fly care va zbura pe ruta Olbia – Bucuresti deci destinatia verii 2013 ar putea sa fie Sardinia !
Pentru 2013 sunt inregistrate si doua retrageri din Romania . Este vorba de companiile germane Fly Niki si German Wings. De vazut cum va afecta retragerea Fly Niki pretul biletelor de avion pe ruta Viena, acum asigurata doar de Tarom si Austrian Airlines.
De la nemti avem insa si o veste buna: puternica companie Air Berlin vine in premiera in Romania si va lansa ruta Bucuresti – Berlin acolo unde exista deja Lufthansa. Compania low-cost germana are insa din Berlin multe conexiune catre alte destinatii din Europa.
Incepand cu sfarsitul lunii Aprilie 2013, este anuntata si intrarea pe piata din Romania a uneia dintre cele mai mari companii low-cost din lume, Ryanair. Acestia au semnat un acord valabil pe durata a 5 ani cu aeroportul din Targu Mures si vor incepe sa opereze initial curse catre Bruxelles si Pisa .
Anul 2012 a fost deja declarat deja cel mai sigur an aviatic din istorie si sper ca 2013 sa il depaseasca. Am si o curiozitate. Oare care este compania aeriana favorita a cititorilor Turism Market ? Dureaza doar cateva secunde sa comentati la articol cu numele companiei favorite. Va multumesc !
Sursa foto: unsplash.com
Pana acum Emirates sunt de departe cei mai buni 🙂
Da ai dreptate dar ce argument e asta, crezi ca ajuta la ceva? se fac progrese si asta e calea pentru a fi cel mai bun, sau crezi ca ei au fost buni deodata?
Ryanair este de mult in Romania, opereaza din Constanta (din 2008).
Din experienta mea, Turkish Airlines a fost o surpriza extraordinara, cel putin pe zboruri long-haul.
Eu sunt foarte multumit de Blue air (este experienta mea personala si nu ma intereseaza ce grozavii povestesc altii ca au patit!). Zbor cu ei de 4 ani (si vacante, si citybreakuri) si, in ciuda a ceea ce vrea mass-media sa “scoata” in ochii romanilor (chestii legate politic,evident), trebuie sa intelegem ca numai datorita lor Wizzair nu-si permite sa mareasca preturile in Romania (in majoritatea cazurilor, preturile lor sunt mult peste Blue air, oricum!) De asta eu nu inteleg de ce romanii sunt fraieri si accepta sa fie prostiti atat de usor 🙁 Fratilor, nu castigam nimic daca ingropam o companie romaneasca! Sute de oameni isi pierd locurile de munca, iar restul celor care vor sa zboare ieftin in Europa, vor ajunge sa plateasa sume mult mai mari ungurilor sau altor natzii, care ne exploateaza economia, veniturile si vietile!!! Si, pentru cine nu stie, daca patesti ceva cand zbori cu Wizzair, nu ai cui sa te plangi in Romania, pentru ca n-au firma la noi, iar reclamatiile romanilor care ajung in Ungaria sunt aruncate la cos! Eu astept un raspuns de doi ani si nu mi-am recuperat bagajul pierdut. Asa ca, mai bine sa zburam cu ai nostri! Le tin pumnii celor de la Blue air!!!
Blue Air pe România, pentru schimbările pozitive pe care le-a efectuat in ultimii ani si si-a menținut poziția in piața
Foarte interesant si luam articolul ca unul pozitiv.
Blue Air pentru Romania este de apreciat pentru ca rezista pe piata!
Lufthansa,ajungi oriunde cu ei si nu numai din Bucuresti ci si din tara.