Tendinte in turismul international pentru 2013

In 2012, finalizam anul pe Turism Market cu un articol in care faceam o scurta retrospectiva a ceea ce s-a intamplat in turismul international in 2012. In articolul de azi am sa fac o scurta prezentare a tendintelor vehiculate in studii elaborate de entitati internationale si concluziile mele din stirile din industrie pe care le-am urmarit de-a lungul anului.

Potrivit estimarilor OMT, rezultate din barometrul din noiembrie, turismul international va continua sa creasca in 2013 cu o rata de intre 2% si 4%. Este posibil, totusi, ca rata de crestere sa fie mai moderata decat cea din 2012, care, potrivit OMT, s-ar fi finalizat cu o crestere de intre 3% si 4%. Rolf Freitag, presedinte al IPK, spune ca aceasta crestere se va datora in special tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) si a altor tari emergente.

In ceea ce priveste Europa, pe 15 noiembrie s-a confirmat ca zona euro a intrat din nou in recesiune, ceea ce a avut un efect imediat asupra turismului. Asa cum a informat European Travel Commission (ETC), in timpul celui de-al treilea trimestru s-au inregistrat scaderi in indicatorii transportului aerian si a hotelurilor pentru ca, desi europenii continua sa calatoreasca, cheltuiesc mai putin pe calatorii.

Cel mai probabil aceasta tendinta va continua in 2013, pentru ca prognozele in ceea ce priveste evolutia economiei din zona euro nu sunt foarte optimiste, ceea ce va avea un impact negativ asupra rezultatelor companiilor din industrie.

Zonele de investitii hoteliere preferate vor fi cele considerate “sigure” din Europa, Asia (in principal China), mai multe tari emergente din America Latina (mai ales Brazilia, datorita Cupei Mondiale de Fotbal si Jocurilor Olimpice) si unele destinatii africane.

Vor continua sinergiile intre branduri, cum ar fi Ikea, Harrods, Pachá, Camper sau Vueling in Spania (Vueling by HC).

Va continua, de asemenea, tedinta printre marile branduri internationale, de a renunta la hotelurile in proprietate si a trece la gestiune prin contracte de franciza.

Unele lanturi opteaza pentru o segmentare mai mare prin specializarea pe nise de piata care au o putere de achizitie mai mare cum ar fi colectivul LGBT (lantul Axel Hotels), oferta ‘halal’ in hoteluri (Hotelul Sacher din Viena, Lord Milner din Londra) adaptate la nevoile turistilor musulmani sau Women Only (cu concepte precum ‘W’ Double-U al Riu Plaza, si hotelul Bella Sky). Sunt din ce in ce mai comune si hotelurile care se adreseaza clientilor cu anumite nevoi, hoteluri care admit animale de companie, pentru familii cu copii (500 dintre aceste hoteluri pot fi gasite pe site-ul babyfriendlyboltholes.co.uk) sau Only adults.

Se schimba, de asemenea, modul in care clientul consuma si isi realizeaza rezervarile la hoteluri. De aceea au aparut hotelurile care pot fi rezervate pe ore, cum sunt cele incluse in platforma Byhours.com.

Smartphone-urile vor continua sa creasca ca si instrumente de rezervare, prin aplicatii precum Blink sau JustBook.

In cazul marilor turoperatori europeni, cel mai probabil TUI va continua sa-si consolideze pozitia si sa se extinda, in timp ce Thomas Cook va continua restructurarea companiei si incercarea de a reduce pierderile.

La nivel european au loc cateva schimbari interesante. Pe de o parte are loc o schimbare in utilizarea agentiilor online si a celor traditionale, in unele tari precum Germania (si unele emergente ca Romania, cred eu) online-ul creste, in timp ce in Marea Britanie are loc o revenire la agentiile fizice (conform sondajelor ABTA).

O alta tendinta in Europa care probabil se va extinde si in mai multe tari, este reducerea cerintelor legale pentru functionarea unei agentii de turism datorita directivei Bolkenstein a UE. In unele tari aceasta a dus la crearea de initiative prin care agentii de turism, care isi pierd locul de munca din cauza inchiderii agentiilor, lucreaza de acasa. In SUA, rezervarile agentiilor de turism au inceput sa inregistreze cresteri, in timp ce in Europa, cel mai probabil, vor fi mai putine falimente ca in 2012.

Agentiile specializate in MICE & Business Travel vor creste ca importanta, deoarece, potrivit raportului targului EIBTM din Barcelona, companiile externalizeaza din ce in ce mai mult organizarea de calatorii corporative acestor agentii. O alta tendinta in domeniul agentiilor si touroperatorilor internationali este expansiunea in determinate piete si segmente. Un mod de crestere, care se extinde, este prin achizitionarea de companii de tehnologie.

Pentru companiile aeriene, asa cum am mentionat in articolul Companiile aeriene traditionale adopta modelul low cost, tendinta initiata de companiile asiatice de a crea o filiala low cost se extinde la companiile aeriene nationale europene si nu numai. Companiile aeriene incearca sa inoveze experienta calatorului la bord, mai ales prin intermediul tehnologiei. Putem gasi de la oferirea de conexiune Wi-Fi la bord (Delta), integrarea retelelor sociale pentru a conecta calatorii dintr-un zbor cu aceleasi interese (Meet & Seats al KLM) sau dotarea echipajului de bord si a pilotilor cu iPad pentru intretinerea avioanelor (Air France) sau controlul cererii la bord (Virgin Atlantic).

Dar tehnologia nu are numai implicatii in cazul companiilor aeriene. Cresterea rezervarilor prin intermediul smartphone-urilor si tabletelor afecteaza intre lantul valoric al industriei. Un raport al Gebta in colaborare cu Lufthansa spune ca aceasta poate duce la dezintegrarea procesului de comparare in calatoriile corporative, procesele de decizie si achizitia calatoriile putand deveni descentralizate. Cu siguranta in 2013, eforturile touroperatorilor, agentiilor de turism, hotelurilor si companiilor aeriene pentru a se adapta la aceste dispozitive vor creste.

O alta tendinta care trebuie luata in considerare, va avea loc in MICE & Business Travel, conform raportului EIBTM, datorita crizei companiile vor continua sa economiseasca in privinta calatoriilor corporative si sa scoata maximul randament din acestea. Astfel, se va opta pentru optiuni mai economice si evenimente organizate mai aproape de sediile unde companiile isi desfasoara activitatea. Toate companiile din industrie vor trebui sa continue sa se adapteze la aceasta noua realitate.

Voi care credeti ca vor fi tendintele in turism pentru 2013? Ce tendinte ati adauga la cele mentionate mai sus?

Sursa foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismspecialisti in turismtendinte in turismVasilica Margalina

5 Comments

  1. Eu cred ca va creste in continuare cerere pentru vacantele cu transport propriu fiind o metoda mai economica pentru multa lume. La noi in Romania de asemenea prevad ca destinatiile exotice vor fi tot mai cautate, existand deja multi turisti care isi doresc si isi permit asa ceva si care de la an la an aleg mereu alta destinatie exotica.

    1. Multumesc Mircea pentru comentariu. Da, la nivel de Europa cam exista doua tendinte. Pe de o parte cei care nu au fost afectati de criza si continua sa isi permita sa calatoresca, multi dintre ei alegand destinatii exotice. Pe de alta parte, cei afectati de criza, care nu renunta sa calatoreasca, dar opteaza pentru calatorii mai scurte si mai aproape de casa.

  2. Interesante previziunile pentru anii urmatori, pentru ca e clar ca unele dintre tendinte vor continua ani buni. Unele dintre ele le-am auzit si eu in raportul de industrie al Euromonitor http://www.turismmarket.com/wtm-trendurile-globale-in-turism-si-calatorii-in-2012 , altele vin in completare si sunt foarte bune. Am 2 comentarii ref la piata britanica (care se pot extinde la pietele mature as zice), mai exact la faptul ca turistii revin in agentiile traditionale (cf studiu ABTA):
    1. tot piata britanica a avut o mare revelatie anul trecut: Tingo, copilul lui TripAdviser, al carui model de business este putin diferit de business-urile online cu care ne-am obisnuit si care au indepartat consumatorul de agentia traditionala. Tingo face rebooking si refunding cu pana la 24 de ore inainte de check-in
    2. ce inteleg eu de aici: ca doar online-ul, cu modelul lui clasic de booking+review-uri nu mai este suficient pentru pietele mature, pentru ca nici GDS-urile nu au stat de pomana si nici agentiile de turism, vazand cum pierd business. Prin urmare, turistul alege fie un site de booking online cum e Tingo, fie revine in agentia traditionala care intre timp are acces la tarife la fel de bune cum au site-urile de booking online, si-a scazut marja si face si consultanta (vorbesc acum de cazul ideal, fireste)

    1. Sunt de acord cu tine Andrada. Doar vreau sa adaug ca eu cred ca, nu anul acesta, dar in viitor va incepe sa dispara din ce in ce mai mult frontiera intre OTAs si agentiile traditionale. Practic, in prezent, nimic nu impiedica agentia online sa faca consultanta si nici pe cea traditionala sa vanda online. Problema e ca pentru asta ambele trebuie sa faca investitii si cu seceta din prezent in sursele in finantare, din cauza crizei, acestea s-au cam oprit. Agentiile online au o problema mai mare decat cea a concurentei GDS-urilo si agentiilor de turism, aceasta este evolutia tehnologiei. Internetul este din ce in ce mai mult accesat de pe smartphones. Agentiile online trebuie sa se adapteze la aceste dispozitive, iar sa vinzi pe un dispozitiv cu un ecran asa mic este o adevarata provocare si are niste costuri importante.

Leave a Response