Marketing in avioane

Strategiile de marketing pe care incearca sa le implementeze companiile aeriene sunt din ce in ce mai diversificate mai ales ca fiecarte incearca sa-si diferentieze brandul de cel al competitiei.

Un exemplu recent este cel al companiei poloneze low-cost (culmea) Eurolot, filiala a companiei de stat LOT Polish Airlines, care a achizitionat 500 de Ipad-uri cu care vor inlocui ziarele de la bordul aeronavelor sale. Astfel ca, pentru inceput Ipad-urile vor avea instalate editiile electronice ale diverselor ziare si reviste pentru a se alinia noii generatii in materie de tehnologie. Urmatorul pas logic pe care trebuie sa-l faca compania aeriana este instalarea retelei de internet care sa ofere o mai mare interactivitate in randul pasagerilor dar si pentru a aduce plus valoare investitie.

Interesant in toata povestea asta este ca trend-ul din punct de vedere tehnologic obliga chiar si companiile low cost sa investeasca mai mult decat in tarife mici si sa incerce sa ofere prin aceste instrumente de marketing un confort ridicat pasagerilor sai.

Lupta companiilor low-cost cu cele clasice se va duce pe mult mai multe fronturi. Daca pana acum conceptul low cost a obligat companiile traditionale la mari ajustari de tarife pentru a ramane competitive in piata, se pare ca din punct de vedere al serviciilor de la bord, companiile traditionale le obliga pe cele low cost la investitii in tehnologie sau in diverse instrumente de client service.

De acest lucru nu putem decat sa ne bucuram noi, cei care calatorim si platim biletele de avion si asta pentru ca research-ul nostru nu va mai fi doar pe tariful cat mai mic ci si pe serviciile aditionale de care putem beneficia la bord.

Daca e sa ne referim la alte campanii de promovare utilizate de operatorii low cost, as putea da ca exemplu Ryanair ((sunt fan 🙂 ) care reuseste intotdeauan sa socheze prin subiectele de PR pe care le fabrica in adevaratul sens al cuvantului. Un exemplu ar fi lansare zvonului care anunta un nou concept de calatorie cu avionul si anume bilete pentru locuri in picioare :), un calendar sexy cu cateva fete din echipajul de zbor in scop “caritabil”, calendar care a devenit viral prin simpla lansare in piata a unui making off , il puteti vedea aici , asocierea brandului cu familia Sarkozy fara ca fostulul presedinte sa fie informat in prealabil :), lansarea zvonului cu privire la asa zisa “taxa de toaleta”, exemplele pot continua.

Pentur mine ca marketer toate aceste tertipuri PR-iste reprezinta deliciul zilnic pentru ca din orice putem invata ceva, chiar si din marile gafe vom invata cum sa ne ferim in comunicarea noastra.

Sfatul meu este sa stati focus pe campaniile companiilor aeriene. Oamenii sunt chiar buni 🙂

Credit foto: unsplash.com

Tags : madalin mancilamarketing si comunicare in turismspecialisti in turism
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

2 Comments

  1. Am zburat cu Lot în iunie. Mi-a plăcut. Deservire la nivel, nici o problemă sau surpriză din pod. Stewardesele erau cam cu nasul pe sus, dar nu m-a deranjat tare.

Leave a Response