Incepe “urmarirea” oficiala a turistilor din Romania

13on-HlcNKOAi5vQ-unsplash

Pe conceptul Big Brother, iata ca se lanseaza incepand cu luna decembrie programul denumit pe scurt SIET ( Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor ).

Mai concret, acesta va fi instalat in hotelurile si pensiunile din Romania iar astfel va putea fi monitorizat traficul turistilor prin zonele respective.

Motivul?

pentru a lua deciziile corecte, in sensul inlesnirii accesului catre destinatiile turistice, a facilitarii transportului pe cale aeriana, apa sau drum, energie electrica si toate cele necesare”, a declarat Cristian Barhalescu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, spune Mediafax.

Nu e rau, eu sunt adeptul research-ului si masurilor luate in urma unor cifre si nu doar pentru ca stim noi ca e bine ceea ce vrem sa facem. Acum, nu stiu daca din punct de vedere legal este ok si nu stiu cum vor fi afectati turistii din punct de vedere al datelor personale.

Iata cum descrie ZF procesul colectarii datelor din punct de vedere operational:

În momentul în care proiectul va intra în vigoare, structurile de cazare vor fi obligate să asigure la sosirea turiştilor completarea formularului “Fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor”.

Completarea fişelor de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor se face de către fiecare turist în momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetăţenii români sunt buletinul, cartea de identitate, paşaportul, carnetul de marinar sau licenţa de zbor, iar pentru cetăţenii străini sunt paşaportul, carnetul de identitate, legitimaţia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenţa de zbor. Elevii instituţiilor militare de învăţământ se vor caza cu buletinul, cartea de identitate sau, după caz, documentele de identitate militare (carnetul de serviciu sau legitimaţia).

Fişele de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor, completate şi semnate de turiştii cazaţi, se preiau, împreună cu actele de identitate, de către recepţioneri, care sunt obligaţi să confrunte datele din fişe cu cele din actul de identitate, să semneze fişele pentru confirmarea completării corecte a acestora şi să restituie imediat actele de identitate turiştilor. Răspunderea pentru completarea corectă a fişelor de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor revine recepţionerilor, care au obligaţia informării turiştilor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi obţinerii consimţământului turiştilor în acest sens.

Fişele de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor, indiferent de formatul acestora, se întocmesc într-un exemplar, se grupează în ordine alfabetică şi rămân în cadrul structurii de primire turistică la dispoziţia organelor de poliţie, cu termen de arhivare trei ani, cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecţia datelor cu caracter personal. Obligaţia de a asigura aceste formulare revine proprietarilor sau administratorilor structurilor de primire turistice.

 

Din cate imi dau seama, procedura de colectare si de procesare a datelor va produce mari probleme operationale in receptiile hotelurilor in special in cazurile in care acestea gazduiesc conferinte sau evenimente de sute de oameni iar pensiunile vor incerca sa se fofileze cat mai mult.

Ceea ce ma enerveaza la culme este ca din punct de vedere operational trebuie sa facem iarasi 1000 de pasi pana ajungem sa introducem datele in sistem. Mai concret se va merge pe principiul recensamantului, colectam azi avem date peste 2 ani :).

Sper totusi ca lucrurile sa mearga bine desi sunt sigur ca nu o sa  fie atat de simplu:)

Voi ce parere aveti despre programul SIET?

Sursa foto: unsplash.com

Madalin Mancila

autor Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com
Tags: agentie de turismanalizablog de turismcalatoriiCristian Barhalescumadalin mancilamarketingmarketing in turismMediafaxSistemul Integrat de Evidenta a Turistilorspecialisti in turismturismturism marketZF.roziarul financiar

5 Comentarii

  1. Concret, eu il vad util pentru combaterea evaziunii fiscale nu pentru datele statistice rezultate. Astfel, in cazul unui control, daca este hotelul plin si s-au declarat cateva camere rezervate poate fi descoperita neregula.
    Asa este corect si legal, asa cum agentiile de turism incheie contracte si emit documente fiscale, hotelierii trebui sa declare corect veniturile realizate si numarul de clienti.
    Mi se pare absurda ideea ca nu s-ar respecta intimitatea turistilor, aceste date sunt disponibile pentru anumite organe de control, in schimb mass-media le prezinta ca si cum ar fi afisate pe un panou in mijlocul statiunii. De exemplu la fiecare transport de grup efectuat Asociatia Rutiera Romana obliga operatorul sa declare absolut toti pasagerii, date care raman in baza de date si nu deranjeaza pe nimeni.

  2. Nu inteleg ce e diferit fata de ceea ce se intampla acuma… Cred ca de fiecare data cand m-am cazat in RO am completat o astfel de fisa. S-a marit cumva perioada de arhivare?

    1. Odata cu introducerea datelor in sistem acestea ajung numeric ( nu se cunosc datele personale ci numai ca numar de persoane)si la MDRT. Astfel sistemul poate oferi diverse situatii statistice reale ( numar turisti romani, nr. turisti straini, grad de ocupare pe statiuni, localitati, tip de unitate de cazare, etc).

  3. Pingback: Madalin Mancila |

Leave a Reply