INtraprenoriatul in agentiile de turism

In turism nu doar „vindem” vise. Ci le construim. Impreuna cu sau special pentru turistii nostri, construim vacanta perfecta.

Cand am incheiat o vanzare sau o rezervare, am oferit clientului nostru o experienta unica, nu doar un pachet de servicii. Si experienta pe care o oferim (ca agenti si consultanti de turism) clientului nostru nu incepe la imbarcarea in avion sau autocar ori la check-in-ul in hotel. Experienta clientului nostru incepe de la primul contact pe care acesta il face cu noi – ba chiar poate uneori si inainte de acest prim contact.

Un consultant de turism trebuie sa fi depasit demult mentalitatea de intermediar care preia si transmite mai departe (catre liniile aeriene, Tour Operatori sau hoteluri) comenzi si rezervari. Un consultant de turism ar trebui sa fie pasionat de ceea ce face.

Daca un agent de vanzari sau un agent de turism poate fi un simplu angajat, care isi urmareste fisa postului si isi indeplineste sarcinile in timpul programului, un consultant de turism este un profesionist dedicat si un calator pasionat.

Un profesionist este acela care lucreaza intr-un domeniu de activitate pentru care are o pregatire corespunzatoare. Un profesionist in turism este acela care are nu doar cunostinte temeinice ci si experienta relevanta in turism. Iar un consultant de incredere este profesionistul care pune pasiune in tot ceea ce face, in vacantele pe care le construieste pentru clientii sai dar si in relatia directa si personala cu acestia.

Un consultant profesionist de turism are tot timpul ceva nou de invatat si descoperit. Cu cat stii mai multe intelegi cat de putin stii de fapt, la fel cum cu cat descoperi mai mult din lumea larga intelegi cat de mult mai ai inca de descoperit.

Un consultant de turism care vrea sa reziste pe piata trebuie sa investeasca continuu in educatia sa, in pregatirea sa. Sa fie intotdeauna gata sa invete din orice experienta si sa fie mereu deschis la noi idei si oportunitati.

Atunci cand apar probleme, trebuie sa invatam sa le transformam in oportunitati. Oportunitati de invatare, oportunitati de a ne dovedi utili si indispensabili clientilor nostri, oportunitati de a depasi asteptarile acestora… oportunitati de a deveni mai buni si de a face tot posibilul pentru ca turistii sa se bucure de o experienta de vacanta fantastica.

Ca agentii detailiste si/sau independente, ca jucatori mici pe piata, trebuie sa cautam intotdeauna sa venim si cu idei noi. Sa ne diferentiem cu ceva pe piata. Sa aducem ceva nou sau specific sau diferit in oferta noastra. Fie ca ne referim la modul in care comunicam si ne promovam, ori la modul in care ne abordam clientii, ori felul in care relationam cu acestia sau, de ce nu, chiar la produsele, serviciile si destinatiile pe care le oferim si recomandam.

Se spune ca Invingatorii gasesc solutii pentru orice problema ar aparea, in vreme ce cei invinsi gasesc mereu cate o problema pentru fiecare noua solutie.

Nu trebuie sa ne temem de ideile noi. Ba chiar am face bine sa petrecem o parte din timpul nostru gandindu-ne la ce anume am putea face diferit de acum inainte. La ce anume am putea face mai bine.

Ce anume am putea incerca sau ce destinatie noua am putea propune clientilor nostri.

Suntem cu totii tentati sa ne lasam prada activitatii clasice de vanzare, ofertare si promovare. Intram in sezonul de vara si – daca avem noroc – vom fi cu totii foarte ocupati sa ne servim clientii, fie ei mai vechi, mai noi sau doar potentiali. Si, din pacate, vom gasi tot mai greu sau deloc timpul pentru a explora idei noi, destinatii noi.

E bine sa avem tot timpul treaba. E bine cand suntem ocupati. Insa stiti prea bine ca in turism clientii nu achita nici taxe de consultanta si nici comisioane in functie de timpul dedicat de un consultant.

Da, angajatii pot fi platiti in functie de rezultate sau in functie de timpul lucrat. Insa tocmai ce spuneam mai sus ca un consultant de turism profesionist nu este doar un simplu angajat.

Un consultant de turism profesionist intelege ca desi clientul este intotdeauna pe primul plan, agentia de turism este totusi un business. O afacere care trebuie sa produca profit. Fara sa intram in amanunte mai mult sau mai putin dureroase, o agentie de turism care e constant pe pierdere nu poate rezista la nesfarsit. Si, oricat de pasionati ar fi ei, consultantii de turism nu fac munca voluntara.

Pana la urma, nu este treaba clientului sa inteleaga mecanismul de functionare al unei agentii. Dar nici nu ar trebui sa se astepte ca agentii de turism sa desfasoare activitati de binefacere.

Si, pana la urma, fiindca nu ma adresez numai directorilor sau proprietarilor de agentii de turism, fiecare agent de turism, fiecare consultant, fiecare angajat dintr-o agenti de turism (mai mare sau mai mica) ar trebui sa fie oameni plini de viata, creativi, oameni dornici sa se dezvolte dar sa si dezvolte idei, proiecte, pachete de vacanta sau directii de business, modalitati de promovare sau destinatii si produse noi.

Un agent de turism cu experienta, nu doar directorii de departamente sau agentii si nu doar proprietarii afacerii ar trebui sa fie mereu gata sa identifice oportunitati noi.

Poate si in asta consta farmecul de a lucra in turism si in special intr-o agentie de turism: aici avem ocazia sa fim autonomi, sa luam decizii, sa fim proprii sefi si sa inovam.

In Agentia de Turism gasim mediul ideal pentru INTRAPRENORIAT. Adica pentru asumarea responsabilitatilor de a transforma o idee in practica.

INTRAPRENORUL (spre deosebire de ANTREPRENOR) este acea persoana care – desi angajat si parte a unei echipe deja formate – simte nevoia sa inoveze, sa se exprime, sa dezvolte idei si proiecte noi.

Un consultant de turism – dupa cum spuneam si mai sus – nu este doar un simplu salariat. Este un profesionist pasionat de ceea ce face, care isi doreste sa aiba putere de decizie si oportunitatea de a inova si de a veni cu idei noi.

Intraprenoriatul de acest fel nu este benefic numai angajatului, care astfel se pune in valoare, face ceea ce isi doreste si este motivat ci si organizatiei din care acesta face parte.

Prin intraprenoriat o agentie se poate reinventa, poate veni cu idei si produse noi, cu destinatii noi, deci isi poate imbunatati performantele intr-o piata in continua schimbare si cu o concurenta acerba.

Dincolo de specificul fiecarei agentii, al fiecarei echipe, al propriului stil de lucru si al propriului portofoliu de clienti, un exemplu firesc de intraprenoriat in business-ul nostru ar fi acela prin care o agentie sau un consultant propune echipei si apoi recomanda clientilor potentiali o destinatie noua, la care probabil clientii nu s-ar fi gandit inainte.

Si cand dau exemplu unei destinatii noi, nu ma duc cu gandul foarte departe, peste oceane si pe alte continente. Inca mai avem destinatii nedescoperite si prea putin cunoscute aici, la noi in Europa.

Spre exemplu, in Grecia continentala, in ultimii ani au tot aparut noi propuneri de destinatii/statiuni la acel moment necunoscute publicului din Romania. Parga a fost pana nu demult o destinatie relativ noua. La fel cum anul trecut a aparut optiunea Kamena Vourla, statiune recunoscuta internațional datorita apelor sale termale. Iar sezonul acesta se incearca promovarea statiunii Tolo.

Ca sa nu vorbim de insulele grecesti: Grecia are aproximativ 6000 de insule si insulite din care 227 sunt locuite. Dintre acestea multe pot deveni noi atractii pentru turistii romani. Dupa succesul nebun al insulei Thassos, romanii pot descoperi insula Samothraki. Daca Lefkada e deja o destinatie cunoscuta, Kefalonia ramane inca prea putin vizitata de turistii romani.

Cu toate acestea, cred ca un potential imens si inca nu indeajuns folosit si promovat il au fostele republici ce formau odata Yugoslavia.

Croatia si mai nou Muntenegru sunt destinatii deja foarte apreciate si cautate de turistii romani, iar Serbia ramane mai ales o tara de tranzit.

Insa Macedonia (nu provinciea greceasca) ci Republica Macedonia, sau fosta Republica iugoslava a Macedoniei (FYROM) poate deveni o destinatie noua si interesanta.

Pozitionata intre Bulgaria, Albania, Grecia, Serbia si Kosovo, Macedonia nu are iesire la mare. Insa isi surprinde placut si poate neasteptat vizitatorii cu Lacul OHRID – cel mai vechi lac din Europa si unul dintre cele mai adanci (288 m). Declarat Patrimoniu Universal UNESCO inca din 1979, lacul OHRID isi are circa 70% din suprafata sa (358 km patrati) in Macedonia, iar restul in Albania. In 2014, zona Ohrid – Prespa a fost desemnata Rezervate a Biosferei, asa ca orasele de pe malul lacului Ohrid (Ohrid si Struga) pot deveni statiuni tentante pentru turistul roman care isi doreste sa descopere ceva nou in vacanta sa de vara.

Acest potential a fost inteles si de anumiti investitori care au transformat cateva hoteluri din zona la standarde internationale si, cred ca e o chestiune de timp pana cand zona lacului Ohrid din Macedonia va fi promovata de tot mai multe agentii din Romania.

Si exemplele ar putea continua. Sunt sigur ca aveti si voi o gramada de idei si destinatii interesante de descoperit sau promovat.

Nu e usor sa inovezi in turism. Iar inovatia nu aduce cu sine garantia succesului. Ba chiar dimpotriva, se spune ca o agentie care incearca promovarea unei destinatii noi pe o piata, va avea de facut investitii masive cel putin in primul an. Investitii ce la finalul sezonului vor depasi cel mai probabil incasarile si se vor putea incadra contabil ca pierderi. Insa depinde foarte mult de termenul pentru care este gandit un astfel de proiect. Depinde de capacitatea agentiei respective de a-si asuma aceasta investitie. Depinde de increderea celorlalte agentii din piata in destinatia noua si, cel mai important, de interesul real sau nu al turistilor potentiali.

Nu orice pariu de acest fel poate fi castigat. Si nu de catre oricine. Si in nici un caz in orice situatie sau conjunctura.

Depindem atat de mult de evolutia macroeconomica locala, de increderea romanilor in viitor si de disponibilitatea lor de a plati mai mult sau mai putin, mai rar sau mai des pentru vacante. Si inevitabil de contextul geo-politic, pe care nici nu-l putem influenta in vreun fel.

Insa trebuie sa ne intelegem si acceptam limitarile si riscurile la care ne expunem. Si sa ne transformam dificultatile in oportunitati.

Daca nu putem influenta piata fiindca suntem jucatori independenti cu volume mici, daca nu putem influenta puterea de cumparare a clientilor nostri si nici pe departe contextul geopolitic in destinatiile pe care le promovam, trebuie sa ne concentram pe ceea ce putem face: putem fi creativi. Putem fi din ce in ce mai buni si mai profesionisti. Putem sa ne ascultam si intelegem cu adevarat clientii. Vindem si construim vise si vacante. Experiente unice. Emotii. Deci ar fi firesc si esential sa ne conectam direct, personal si emotional cu clientii nostri. Sa continuam sa le depasim asteptarile. Sa ii facem sa fie cu adevarat multumiti ca au ales sa colaboreze cu noi si sa ne recomande cu entuziasm si altora.

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismantreprenoriat in turismCristian Francuspecialisti in turism
Cristian Francu

The author Cristian Francu

Cristian C. Francu a lucrat și lucrează în industria ospitalității – are experiență practică în turism și evenimente, precum și în consultanță, training, coaching și resurse umane. În ultimii 15 ani a deținut și condus o Agenție de Turism & Evenimente și a oferit servicii de consultanță, training & turism clienților din mai multe industrii & sectoare de activitate. Se prezintă ca și Arhitect de Poduri între Oameni, Idei și Destinații de Vis. A fost și va rămâne și un Arhitect de Soluții, precum și un Alchimist care transformă dificultățile în oportunități și visele în realitate.

Leave a Response