InsoTRAVEL: asigurarea facultativa care protejeaza turistii impotriva insolventei/falimentului agentiilor de turism

insurance

Anul acesta se pare ca apar mai multe noutati in lumea turismului acum la inceput de vara. Dupa ce la inceputul lunii mai Nova Travel a fost prima agentie de turism touroperatoare din Romania care a incheiat o polita de asigurare in cazul insolventei/falimentului in valoare de 150 000 euro (suma asigurata fiind de 3 ori mai mare decat cea ceruta de lege), acum, la finalul lunii, compania de asigurari Gothaer a lansat “InsoTRAVEL”, o asigurare facultativa care protejeaza turistii in cazul insolventei sau falimentului agentiilor de turism.

In contextul in care asigurarea obligatorie a agentiilor de turism impotriva insolventei/falimentului este un produs controversat de cativa ani incoace, sumele asigurate (10 000 euro in cazul unei agentii revanzatoare; 50 000 euro in cazul unei agentii touroperatoare) vehiculate actual nemaifiind suficiente, consider ca este o miscare foarte buna a Gothaer Asigurari si sper sa fie numai prima in ceea ce priveste noutatile aduse de companiile de asigurari in acest an.

Ce este InsoTRAVEL?

  • InsoTRAVEL este prima asigurare facultativa din Romania care acopera integral riscul de a pierde avansul sau sumele platite de turisti pentru vacanta in cazul insolventei agentiei de turism si neprestarii serviciilor turistice contractate.
  • InsoTRAVEL este o acoperire suplimentara atasata Asigurarii de Calatorie in Strainatate de la Gothaer si este conceputa astfel incat permite protejarea integrala a sumelor achitate de catre turisti in cazul insolventei agentiei de turism, corelata cu limitele de despagubire selectate in functie de valoarea pachetului turistic.
  • InsoTRAVEL este un pas semnificativ inainte raspunzand unei nevoi certe a clientilor, apropiindu-se de cerintele legislatiei europene in domeniu, care urmeaza a reglementa, prin transpunerea in legislatia nationala, obligativitatea garantarii rambursarii tuturor sumelor de bani achitate in avans de turisti si protejarea celor care achizitioneaza servicii/pachete turistice, in situatia aparitiei insolventei sau falimentului agentiei de turism.
  • InsoTRAVEL se poate cumpara odata cu achizitionarea pachetului turistic (dar nu mai tarziu de 5 zile de la data semnarii contractului cu agentia de turism, a platii pachetului turistic si a asigurarii de calatorie) in cadrul produsului de Asigurari de Calatorie in Strainatate de la Gothaer. Limitele de despagubire sunt selectate de client, in functie de valoarea pachetului turistic si pot ajunge pana la maximum 2.500 Euro / pachet turistic.
  • InsoTRAVEL se poate achizitiona direct de la Gothaer (inclusiv online), precum si prin partenerii comerciali ai asiguratorului, pentru pachetele turistice achizitionate de la agentiile de turism pentru care Gothaer poate oferi aceasta acoperire.

In piata de turism din Romania exista un istoric binecunoscut in care mai multe agentii de turism importante din industrie au intrat in insolventa, clientii acestora nu au putut fi despagubiti integral pentru sumele achitate pentru pachetele turistice intrucat formele de asigurare existente pentru acoperirea riscului de insolventa a agentiilor de turism nu au avut limite de despagubire corelate la nivel individual (turist) cu sumele achitate de catre fiecare turist în parte. Astfel, chiar daca exista o limită globala de despagubire per agentie, aceasta nu acopera 100% din suma achitata individual de turistii afectați de intrarea in insolventa a agentiilor.

Astfel, asigurarea InsoTRAVEL lansata de Gothaer se adresează direct turistilor care doresc sa se asigure ca pot sa-si recupereze integral sumele achitate in avans si isi selectează limite de despagubire corelate cu valoarea pachetelor achizitionate. InsoTRAVEL este astfel o asigurare facultativa care vine in sprijinul turistilor ca si instrument suplimentar de asigurare. Aceasta nu inlocuieste asigurarea obligatorie contra insolventei si falimentului pe care fiecare agentie de turism trebuie sa o detina.

InsoTRAVEL este astfel prima solutie de asigurare care se apropie de cerintele legislative europene care solicita crearea unui cadru care sa indreptateasca turistii la a recupera 100% din sumele platite in avans agentiilor de turism care intra in insolventa si nu isi mai pot onora obligatiile contractuale fata de clienti.

Ne adresăm turiștilor care își doresc ca vacanța să rămână vacanță și să nu fie afectați în cazul în care agenția de turism de la care și-au achiziționat pachetul turistic intră în insolvență sau faliment. Înțelegem că acest risc poate fi apreciat de turiști ca semnificativ și, în calitate de asigurător, suntem pregătiți să îl preluăm în baza estimărilor de risc proprii și în limitele disponibile”, declara Mihuț MĂRCULESCU, Manager Departament Subscriere in cadrul Gothaer Asigurari Reasigurari.

Limitele de despagubire acordate prin acoperirea InsoTRAVEL sunt corelate la nivel individual pentru fiecare polita in parte cu valoarea pachetului turistic achizitionat, fiind insa disponibile turistilor in functie de natura, complexitatea si dimensiunea activitatii agentiilor de turism de la care sunt achizitionate pachetele turistice si al căror risc de insolventa sau faliment se poate asigura. In acest context, la baza acestui produs se afla un proces de analiza si selectie a riscului extrem de complex desfasurat de asigurator, in care, in mod permanent, capacitatea de subscriere a acestuia este calibrata pentru a putea asigura acoperirea integrala a raspunderilor asumate.

Salutam initiativa celor de la Gothaer si speram ca pe viitor sa vina din ce in ce mai multe companii cu solutii alternative.  Nu de alta, dar avem nevoie de ele in aceasta industrie. Bineinteles, recomandam in continuare tuturor celor care aleg calatoriile in strainatate sa apeleze nu numai la asigurarea InsoTRAVEL dar si la asigurarea obisnuita de calatorie precum si la cea de tip STORNO.

Carmina Nitescu

autor Carmina Nitescu

Fac consultanță de business, marketing, comunicare și social media pentru companiile de turism, sunt trainer, coach și organizator de evenimente tematice. Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com
Tags: agent de turismagentie de turismCarmina Nitescuspecialisti in turism

Leave a Reply