Happy Tour: vanzari de 54 milioane euro in 2017 + estimari pe 2018

P_20180207_095456-02

La nivel de tara turismul a crescut in 2017 cu un procent de 6%.

Ieri am participat la conferinta de presa tinuta de Happy Tour, eveniment la care compania a anuntat rezultatele anului 2017 (cu tot cu cifre) si estimarile pentru 2018. Detaliile aflate pe parcursul discutiei cu Javier Garcia del Valle – CEO Happy Tour Group le gasesti mai jos.

Happy Tour a inregistrat in 2017 un volum de vanzari de aproximativ 54 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 10% faţă de anul precedent (deci peste cresterea generala la nivel de tara), datorita dezvoltarii accelerate a segmentului de business travel, a diviziei de MICE, dar si a dezvoltarii parteneriatului cu Disneyland Paris.

Divizia de business travel reprezinta peste 65% din volumul de vanzari  si a fost motorul companiei si in 2017, fiind in crestere cu 20% a numarului de clienti corporate. In prezent compania lucreaza pe partea de corporate cu companii din zona serviciilor medicale, energie, consultanta, retail, pharma, IT etc.

Divizia MICE (Meetings, Incentives, Congreses and Exibitions) a gestionat cu 25% mai multe evenimente corporate in 2017 (team buildinguri, seminarii, petreceri pentru angajati sau congrese) fata de anul 2016.

In 2017 Happy Tour Group a inregistrat cresteri si in celelalte tari in care este prezenta: 40% in Bulgaria si 211% in Turcia, tari in care Happy Tour activeaza sub brandul FCM Travel Solutions si se ocupa numai de corporate travel.

La nivel total in cele 3 tari in care Happy Tour este prezenta cresterea a fost de 15%.

Așa cum am estimat, și anul trecut am atins targetul propus de 10% pe România, respectiv 15% la nivel de grup, o creștere constantă și sănătoasă a business-ului nostru pe o piață imprevizibilă, în continuă schimbare și ușor influențabilă de orice eveniment negativ. În 2018 estimăm o evoluție similară și urmărim consolidarea companiei, vrem să dezvoltăm noi linii de business și să continuăm investițiile în online. În ultimii ani, ne-am concentrat pe optimizarea serviciilor oferite clienților valorificând tot mai mult parteneriatul cu FcM Travel Solutions, premiată pentru al șaptelea an consecutiv drept cea mai bună companie de travel management din lume”, declara Javier Garcia del Valle, CEO si presedinte al board-ului Happy Tour.

Divizia de leisure a pastrat directia de crestere a companiei in 2017.

Cele mai cerute pachete de vacante au fost pentru destinatii precum Spania, Turcia si insulele grecesti, dupa primele luni de rezervari early booking trendul se mentine si in 2018. Valoarea medie a pachetului turistic achizitionat in 2017 a fost de aproximativ 1.000 de euro, in crestere fata de anul precedent. Foarte cautate pentru sejururi scurte au fost si pachetele Disneyland Paris, Happy Tour fiind turoperatorul oficial al acestuia în România.

M-am bucurat să observ că vacanțele se achiziționează din ce în ce mai mult în perioadele de early booking, atunci când reducerile sunt cele mai mari la pachete turistice. De asemenea, românii dau mai multă atenție hotelurilor pe care le aleg, cei mai mulți dintre turiștii Happy Tour optând pentru unități de patru și cinci stele. În același timp, își personalizează tot mai mult vacanță cerându-ne excursii opționale. Și atunci când aleg un city break, am constatat că turiștii vor să exploreze și altfel de destinații, nu doar cele clasice, precum marile capitale europene”, spune Javier Garcia del Valle.

Si in cazul turismului intern Happy Tour a inregistrat in 2017 o creștere de aproximativ 25% a cererii pentru vacante in România, achitate in mare masura cu vouchere de vacanta. Pentru anul acesta, estimeaza o crestere cu 10% pentru pachete turistice achizitionate cu vouchere de vacanta, in special datorita acordarii acestora, chiar si in suma fixa de 1.450 lei de persoana, si bugetarilor.

In partea a doua a conferintei de presa Javier Garcia del Valle a dorit sa clarifice situatia Happy Tour avand in vedere ca in ultimul timp in piata au aparut nenumarate discutii legate de presupusa vanzare a companiei si de valoarea estimata a acesteia.

Din momentul in care fondul de investitii GED a cumparat Happy Tour in decembrie 2007, compania este de vanzare. Pentru ca asa funtioneaza business-ul: GED este un fond de investitii, cumpara o companie, investeste in cresterea ei, ii adauga valoare iar la final o vinde si iese din piata. Astfel, inca din momentul in care GED a cumparat Happy Tour, compania Happy Tour este la vanzare pentru pretul potrivit. Totodata va pot spune ca in acest moment nu cautam in mod proactiv sa vindem si nici nu am avut o propunere concreta in acest sens cu nicio companie romaneasca sau straina. Nu au existat nici macar discutii inaintate catre Happy Tour pe aceasta tema” a declarat CEO-ul companiei.

Intrebat fiind daca GED va vinde Happy Tour in viitorul apropiat, Javier Garcia del Valle a declarat ca nu are cum sa stie acest lucru in acest moment. Estimarile legate de cine ar putea prelua pe viitor sunt indreptate spre investitori straini care vor dori fie consolidarea in Europa, fie sa poata avea deschidere in Asia (prin FCM Travel Solutions Turcia). Pentru ca daca vorbim despre vanzare vorbim la nivelul intregului grup ce are business activ atat in Romania cat si in Bulgaria si Turcia. Legat de valoarea companiei pe piata aceasta este cea pe care cumparatorul este dispus sa o plateasca. Pana in acest moment nu exista un cumparator.

Un alt subiect atins in discutie a fost exit-ul lui Mircea Vladu din cadrul actionariatului Happy Tour. Mircea Vladu a fost un actionar minoritar in cadrul companiei (5%) si acesta a oferit spre vanzare partile sale catre Happy Tour, iar compania Happy Tour (actionarul majoritar) le-a cumparat si nu unul dintre ceilalti 2 actionari monoritari ramasi. Urmeaza o scadere de capital a companiei pentru a scoate de pe piata actiunile cumparate de la Mircea Vladu si o noua marire de capital dupa ce este aprobata scaderea pentru a creste valoarea actiunilor per intreaga companie – practic cele 5 procente vor fi inglobate in companie crescand cate putin actiunile tuturor actionarilor.

Happy Tour/FCM Travel Solutions, este una dintre cele mai mari agentii de turism din România, aflata in portofoliul GED Capital. In prezent, Happy Tour are o retea de 83 de agentii proprii si asociate, numarand 94 de puncte de vanzare, in 52 de orașe din România, Turcia, Bulgaria si Republica Moldova.

Carmina Nitescu

autor Carmina Nitescu

Fac consultanță de business, marketing, comunicare și social media pentru companiile de turism, sunt trainer, coach și organizator de evenimente tematice. Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com
Tags: agentii de turismCarmina Nitescu Consultant de business in turismcompanii de turismFCM Travel Solutionsfond de investitii GEDHappy TourHappy Tour GroupJavier Garcia del Vallespecialisti in turism

Leave a Reply