Aceasta este a treia editie a Targului de Turism de la Madrid la care particip. In 2010 am facut parte din staff-ul standului celor de la Hosteltur (mediu de comunicare pentru specialistii din industria turismului din Spania), iar in ultimii doi ani am participant ca si vizitator profesional.
Cei care organizeaza targul anuntau inca de la inceputul lunii ianuarie ca editia din acest an va avea un spatiu mai redus, si ca va fi mai profesional decat in alte editii. Si intr-adevar diferenta cu editiile precedente este mare si criza a pus o amprenta adanca pe acest targ.
Imi aduc aminte de editiile anterioare cand abia te puteai strecura printre oameni ca sa vizitezi standurile. Anul acesta, in schimb, te puteai plimba lejer printr-un spatiu mai redus, cu standuri mai mici. Desi s-a estimat ca si in acest an, targul va inregistra 200.000 de participanti, ma indoiesc ca acest lucru se va intampla.
In acest an au participat cu 500 mai putine companii si se putea observa o participare mai mare a companiilor cu profil tehnologic sau online. In ceea ce priveste standurile tarilor, au participat mai mult companiile si mai putin birourile de turism, cu standuri mai mici, mai profesionale, mai putine cadouri, mancare si bautura gratuita ca in alti ani. Singura exceptie a fost America Latina, desi pana si acolo era evidenta o reducere a bugetului, un stand mai mic sau o repetare a desginului din anii anteriori.
Am vazut un reportaj la stirile de la tvr in care se critica standul Romaniei care a optat doar pentru un stand tipic, in “comparatie cu alte tari” pentru care s-au cheltuit 40.000€. Eu nu sunt de acord cu aceasta critica, deoarece aceasta a fost caracteristica targului. La standul Romaniei au fost prezente mai multe companii, printre care Tarom, Blue Air, Happy Tour, Accent Travel, Extreme Travel, Vila Camelia din Sinaia, Hotel Plaza si regiunea Bucovina. Nu am vazut nici un reprezentant de la biroul de turism din Madrid. Standul Romaniei a fost un stand simplu, amenajat strict pentru a face afaceri. Nu cred ca asta este un lucru rau.
Trebuia vazut statul Noii Zeelande cu o singura masa si un poster, sau cel al Las Vegasului sau New York-ului, foarte simple si ele. Si nu putem spune ca aceste destinatii nu se promoveaza bine. Cred totusi ca daca tot se participa la un targ trebuie ajutate companiile romanesti sa iasa afara din stand, sa participe la Workshopuri, la punctele de intalnire intre vanzatori si cumparatori. Avem nevoie sa intoducem produsele romanesti in agentiile din Spania, pentru ca oferta din prezent lasa mult de dorit. Totusi este inacceptabil ca in documentul de informare pentru licitatia de montare a standului sa apara ca singura conditie pretul minim, trebuie sa existe un echilibru intre calitate/design/pret.
Cand eram la standul Romaniei am auzit urmatorul comentariu: “O fi Romania o tara frumoasa dar pe mine nu ma atrage”. Iar mentorul meu, Tirso Maldonado, care a vizitat anul trecut Romania, mi-a spus ca a ramas impresionat, dar ca lipseste foarte mult marketingul. Iar daca tot participam la un targ ca sa ne promovam am putea lua exemplul Columbiei, care, dupa parerea mea a avut cel mai bun stand de la Fitur.
La standul Columbiei te astepta un bar unde te serveau cu cafea, iar din cand in cand ospatarite ieseau, imbracate cu haine traditionale pentru a te servi cu bauturi din fructe exotice sau cu fructe. La intrarea in stand ti se punea o bratara pe mana cu un cod. Cu aceasta bratara putei trai diferite experiente in stand. Te puteai urca pe o bicicleta si simula o plimbare virtuala (prin intermediul unui ecran) prin jungla Amazonului, puteai trai experienta de a face rafting pe raurile colombiene si dansa pe ritmurile acestei tari. Bratara te conecta, de asemenea, la contul de Facebook anuntandu-ti prietenii ca in acel moment te afli la standul Columbiei de la Fitur si ca traiesti aceste experiente.
Comunitatile autonome din Spania un au fost lipsite de reduceri bugetare sau de creativitate pentru a cheltui mai putin. Un bun exemplu este standul regiunii Valencia, cu un suport de metal, umplut cu mingi care aveau imprimate numele diferitelor destinatii din aceasta regiune, care ulterior au fost daruite participantilor. La aceste standuri au participat agentii de turism, care pentru prima data in istoria targului, s-au lansat in vanzarea directa de pachete turistice, in zilele deschise publicului larg.
Nu putea lipsi nici in acest an, Fiturtech, locul de intalnire a asa numitilor “frikis” din industria turismului si unde s-au dezbatut teme precum: tehnologia mobila, experienta clientului in hoteluri, calatoriile in spatiu, turismul viitorului si retelele sociale.
Eu, ca in fiecare an, raman de la acest targ cu momentele in care ma reintalnesc cu prieteni, colaboratori, colegi de munca si in care impartasim ce s-a mai intamplat in industria turismului. Si in ultimii doi ani iese tot mai mult in evidenta ca criza economica globala produce schimabri majore in industria turismului din Spania si la nivel mondial. Targurile nu scapa nici ele de aceste schimbari, iar daca nu se vor reinventa vor muri, pentru ca se opteaza din ce in ce mai mult pe alte metode de promovare mai ieftine si mai eficiente.
Puteti vedea aici mai multe poze cu standurile din acesta an de la Fitur.
Buna ziua doamna Margalina!
Va scriu de la Reprezentanta de Promovare si Informare Turistica Madrid, referitor la articolul postat pe site-ul Turism Market.com .
In primul rand doresc sa va felicit pentru articolul scris si pentru obiectivitatea referitoare la FITUR 2013.
In acelasi timp doresc sa va rog sa analizati cateva aspecte pe care le-ati mentionat in articolul dumneavoastra in ideea corectitudinii materialului informativ:
1. mentionati “Nu am vazut nici un reprezentant de la biroul de turism din Madrid.” In fotografia pe care chiar dumneavoastra o postati, indicativ DSCF0291, veti putea vedea doua persoane care poarta o conversatie: una este reprezentantul RPIT Madrid si cealalata persoana este Directorul pentru Programe al OMT (Organizatia Mondiala a Turismului); mai era prezenta si a treia persoana in acelasi moment la discutie de la Ambasada Romaniei la Madrid.
2. mentionati: “Totusi este inacceptabil ca in documentul de informare pentru licitatia de montare a standului sa apara ca singura conditie pretul minim, trebuie sa existe un echilibru intre calitate/design/pret” – Rog sa va documentati pe aceasta tema in cazul in care va referiti la FITUR 2013.
3. mentionati: “Cand eram la standul Romaniei am auzit urmatorul comentariu: “O fi Romania o tara frumoasa dar pe mine nu ma atrage”.” Am convingerea ca acest tip de remarca este mai mult decat izolata; totusi nu inteleg daca ati auzit acea remarca la standul tarii noastre de la FITUR 2013, de ce era acea persoana prezenta sau vizita standul Romaniei?
Am convingerea ca veti analiza cele mai sus prezentate si veti aduce modificarile necesare aticolului dumneavoastra.
Buna ziua Bogdan,
In primul rand va multumesc pentru comentariu. Referitor la punctele mentionate de dvs. vreau sa aduc cateva precizari.
1. Observatia mea ca “nu am vazut nici un reprezentat de la biroul de turism din Madrid”, pleaca de la faptul ca anul trecut exista o prezenta vizibila printr-un “mic stand”, iar anul acesta nu. Adaug link-ul la poza pe care o mentionati. http://www.flickr.com/photos/47354412@N06/8435495160/in/photostream
2. In cazul documentului de informare privinde licitatia nu ma refeream la cel pentru Fitur 2013, ci la cel pentru EIBTM, care a avut loc in Barcelona. Mai exact la acest document http://www.rumaniatour.com/documento/documento1.pdf
3. Persoana respectiva era un barbat din America Latina care cand am ajuns eu la stand pleca de acolo si facea acest comentariu persoanei care il insotea.
Imi cer scuze daca lipsa acestor detalii din articolul meu au putut duce la interpretari gresite ale anumitor afirmatii.