Iata-ne in Septembrie 2014. Prima luna de toamna si totusi ultima luna din sezonul de vara. C-asa e in TURISM. Cu sezonalitate!
Dupa cum ati obserat, TurismMarket.com are o noua imagine si un nou design. Pana la urma, singura constanta in lumea de astazi este schimbarea. Si schimbarea in sensul ei pozitiv inseamna EVOLUTIE!
Orice schimbare, orice noua etapa contine in ea atat germenii creatiei cat si pe cei ai distrugerii. Ceea ce e vechi dispare si lasa loc a ceva nou. Diferit si totusi mai bun. Mai adaptat. Mai proaspat.
La fel se intampla si cu Turism Market.
La fel se intampla si cu Industria noastra – care trece an de an prin incheieri de sezoane si noi inceputuri. Si care isi asteapta de ani buni o Legislatie functionala, aplicabila si proaspata, care sa ii permita o functionare eficienta si practica.
La fel se intampla – sub o forma sau alta – si cu afacerile noastre.
Dupa cum puteti vedea, avem pe TurismMarket.com o sectiune speciala despre Antreprenoriatul in Turism.
Si, dupa cum stiti, cel mai adesea am scris din perspectiva antreprenorului, a proprietarului si a managerului de agentie de turism, dar si din cea a consultantului de travel.
Multe din agentiile independente, agentiile detailiste sunt afaceri de familie.
Fie ca ne bazam pe activitatea de revanzare de pachete de vacanta de la Tour Operatori, fie ca mai impachetam si zboruri + cazare in propriile pachete tip city break, intr-o majoritate covarsitoare suntem detailisti: adica vindem pachete si servicii de turism clientului final: Majestatea sa Turistul.
Fara sa oferim pachete sau servicii turistice spre vanzare altor agentii. Si fara sa contractam chartere de transport (avioane sau autocare) si nici alocari ori garantii de cazare pe perioada unui intreg sezon.
Nu facem activitati de Tour Operare, prin urmare Investitiile dar si RISCURILE implicate sunt mai mici. La fel cum ar trebui (printr-un bun simt economic si de intelegere a industriei) sa fie si sumele asigurate impotriva insolventei. (precum si primele incasate de asiguratori). Mai mici decat cele ale unor Tour Operatori. Sau, daca nu mai mici din principiu, cel mai firesc, in conformitate cu Cifra de Afaceri, cu Sumele Investite de Agentie si deci cu RISCURILE asumate de Asigurator.
Dar acestea sunt chestiuni si probleme vechi, despre care vom mai vorbi cu siguranta in aceasta toamna.
Mai ales ca in week-end-ul 19-21 septembrie va avea loc la Cheile Gradistei, Editia a 2-a a Week-End-ului de Final de Sezon de Vara pentru Agentii de Turism organizat de Grupul de Facebook “Infotripisti”.
Si, inevitabil, printre alte teme esentiale din industria noastra, vom discuta acolo si despre situatia Asigurarilor impotriva Insolventei Agentiilor de Turism. Speram sa avem alaturi de noi la eveniment, pe langa conducerea ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism), atat oameni din conducerea ANT (Autoritatea Nationala pentru Turism), cat si reprezentanti ai Asiguratorilor. Voi reveni cu detalii si concluzii dupa eveniment, cand voi avea cu siguranta o mai buna, mai proaspata, mai completa si mai complexa intelegere a situatiei actuale, a fenomenului si a scenariilor pentru viitor.
Ce e sigur acum la inceput de Septembrie si la Final de Sezon de Vara 2014: (din fericire) nu ne-am mai confruntat cu un Faliment de rasunet al unui Tour Operator mare pe piata din Romania. Desi au existat cateva insolvente inevitabile ale unor Agentii de Turism.
Practic, in industria agentiilor de turism (la fel ca si in constructii, in comert sau in alte domenii), intr-o perioada de criza ca cea pe care o traversam de ani buni, vor fi mereu firme care intra in incapacitatea de plati, in insolventa si poate in faliment. Asa functioneaza o economie libera. Cererea si oferta decid daca si cine rezista in piata si cine nu.
Din pacate insa, in piata de turism din Romania, pe langa mecanismele pietei, pe langa Cerere si Oferta, Legislatia (depasita sau cel putin inadaptata realitatilor secolului 21) afecteaza uneori inevitabil si chiar decisiv, activitatea si rezultatele unor jucatori din piata. Si, asa cum e firesc atat in “jungla”, cat si in “business”, cei mai mici sunt si cei mai afectati.
Cu toate acestea, depinde de noi insine: atat sa ne adaptam, cat si sa sugeram, devenim si impunem schimbarea pe care ne-o dorim si o asteptam in jurul nostru si in domeniul caruia ne-am dedicat.
Desi de prea putine ori avem un departament de strategie sau unul special de marketing, desi nu ne permitem departamente juridice si nici investitii majore, noi cei din agentiile independente ramanem flexibili si adaptabili. Atat la nevoile clientilor nostri, cat si la schimbarile si tendintele din piata.
Trebuie sa castigam increderea clientilor dar si a partenerilor nostri.
Si cand spun ca avem nevoie de increderea partenerilor nostri, ma refer si la increderea Asiguratorilor cu care colaboram, si la increderea Autoritatilor Statului (care sunt nu doar organe de control ci si organisme de sustinere a industriei) si la increderea si sustinerea Asociatilor Patronale si organizatiilor profesionale.
Dincolo de competitie, avem nevoie de colaborare. Atat noi intre noi, cat si noi cu celelalte organisme implicate.
Iata de ce, la final de sezon de vara 2014, o repet la fel de convins ca si anii trecuti: dincolo de momentele de concurenta directa, dincolo de competitie, trebuie sa stim sa ne sustinem unii pe altii si sa ne construim si pastram nu numai un brand personal de incredere ci si o imagine pozitiva (a Agentiei noastre dar si a Agentiilor de Turism in general)
A sosit vremea aliantelor, si daca si cand va fi cu adevarat nevoie, probabil vom stii sa ne unim fortele pentru a ne sustine anumite interese si viziuni comune.
Intr-o perioada de criza, in care Piata de Turism nu pare sa creasca ca si Volum, Jucatorii Mari isi consolideaza pozitiile si cauta sa isi asigure o cota de piata cat mai mare. Iar cand nu pot sa mai rupa din cota de piata a concurentilor directi, pot prelua din cota de piata a agentiilor mai mici (in cazul in care acestea nu mai fac fata conditiilor din piata).
Iar aceasta realitate “cruda” se manifesta in contextul in care jucatori online globali rup bucati considerabile din Piata de Turism si preiau o parte importanta din potentialii nostri clienti.
Asadar, Piata Agentiilor de Turism, in loc sa creasca in Volum, are tendinte de scadere. Si, intr-o piata mai mica, Jucatorii Puternici au toate sansele sa se impuna, mai mult sau mai putin strategic si premeditat, in detrimentul jucatorilor independenti.
Nu, nu va prezint o sentinta. Si nici nu suntem in situatia de a privi neputinciosi “drobul de sare”.
Important este sa avem nu doar ochii ci si mintea deschisa. Si sa fim gata sa ne adaptam si sa evoluam. Nu neaparat sau nu numai fiecare in felul sau.
Va propun din nou sa
=> Nu ne batem pe cate o felie de tort, dintr-un tort din ce in ce mai mic
Ci
=> Sa Crestem tortul mai mare, ca sa ne putem “imparti” apoi bucati considerabile din el
SUCCESUL, din aceasta perspectiva, nu inseamna doar sa castigi cota de piata, ci si sa devii un factor activ al transformării pietei si al cresterii ei.
SCHIMBAREA se poate face (numai) IMPREUNA!
Agentii detailiste si Tour Operatoare: nu printr-o COOPERARE UTOPICA si nici prin COMPETITIE razboinica, ci prin CO-OPETITIE!
Prin colaborare si cooperare – aducem valoare in piata si crestem volumul acesteia!
Prin competitie o impartim!
Colaborare fără să fim dezinteresați!
Competitie fara sa distrugem adversarul!
Toata lumea stie ca e esential sa depasim asteptarile clientilor nostri, pentru a-i pastra alaturi si a-i fideliza!
Cred insa ca a sosit timpul sa ne depasim si propriile asteptari, in legatura cu modul in care stim sa ne respectam unii pe altii, sa ne sustinem interesele si sa ne depasim orgoliile.
In final, tin sa va mai amintesc ceva: perceptia este esentiala in succes, deci si in profitabilitatea afacerii noastre.
Chiar daca avem o Agentie mica, avem nevoie de un Brand puternic in care clientii nostri au incredere. Fie ca vobim de brandul nostru personal si/sau de cel al Agentiei. Iar in multe cazuri, Brandul nostru personal se confunda si identifica pe alocuri cu cel al agentiei noastre.
In plus, avem nevoie sa castigam increderea si suportul Asiguratorilor si Autoritatilor, astfel incat acestia sa nu ne ne mai priveasca cu circumspectie, ca pe niste posibili sau viitor ‚tepari’ sau ‚infractori’’, ci ca pe niste profesionisti dedicati afacerii lor si industriei in care se implica cu pasiune – ca pe niste adevarati parteneri pe termen mediu si lung.
Ba mai mult, avem probabil nevoie sa dovedim si celor Mari si Puternici, ca a fi mai Mic si Independent nu este o „sinucidere” ci ramane uneori o alegere. Si ca, atunci cand vrem si e nevoie, stim sa ne folosim nu doar avantajele si adaptabilitatea de agentii mici si flexibile, ci am invatat sa ne si unim fortele si sa ne aparam interesele si dreptul de a ne dezvolta afacerile intr-o piata sanatoasa si deschisa.
Credit foto: unsplash.com