Industria transportului aerian a trecut prin mai multe transformari in ultimii ani. Exista din ce in ce mai putine diferente intre companiile de linie traditionale si companiile low cost, in special la clasa Economy.
Companiile de linie reduc din ce in ce mai mult serviciile la clasa Economy, introducand un tarif de baza, asa cum a facut recent grupul IAG, format din British Airways, Iberia si Vueling.
Mai avem si exemplele companiilor Air France KLM si Lufthansa, care se concentreaza tot mai mult pe filialele lor low cost si regionale pentru a oferi preturi mai mici pe rutele de distanta scurta si medie si a putea concura cu companiile low cost.
Faptul ca clasa Economy se transforma la companiile de linie traditionale este demonstrat de clasamentul companiilor cu cele mai multe venituri auxiliare realizat in fiecare an de IdeaWorksCompany. Companii traditionale, ca United, Delta, American, Air France KLM si Lufthansa s-au pozitionat pe primele zece locuri.
In timp ce companiile traditionale incep sa scoata servicii, precum bagaje de cala si de mana sau catering din pretul biletului, unele companii low cost, cum ar fi easyJet si Ryanair incep sa introduca servicii pentru a atrage pasagerul de business. Desi mai sunt companii low cost cu strategia contrara. Wizz Air a redus nu demult si bagajul de mana, ceea ce a pozitionat-o pe locul doi in clasamentul companiilor aeriene cu cel mai mare procent de venituri auxiliare din veniturile totale.
O alta transformare care a avut loc in ultimii ani la clasa Economy a constat in reducerea spatiului intre scaune pentru ca avionul sa poata zbura cu cat mai multi pasageri la bord.
Daca cu cateva decenii spatiul pe care il avea pasagerul care zbura cu o companie aeriana din SUA era de 86 de centimetri, in prezent acesta este 71 de centimetri. Acest lucru a inspirat compania Gadget Duck sa inventeze un dispozitiv, cunoscut cu numele de Knee Defender, care impedica rabatarea scaunului. Mai multe incidente finalizate cu devierea de zboruri, din cauza certurilor dintre pasageri, au determinat companiile aeriene sa interzica acest dispozitiv.
Dar cum ar putea arata viitoarea clasa Economy in viitor? In imaginea de mai sus puteti vedea modelul unui scaun patentat de Airbus. Ce parere aveti?
Nu stiu voua, dar mie acesta imi aminteste de saua unei biciclete. Sa fie aceasta viziune a fabricantului de aeronave Airbus o noua clasa Economy sau un low cost extrem la care vom zbura in viitor?
Credit foto: unsplash.com
Nu pare prea confortabil, și dacă te gandești la zboruri de mai mult de 3 ore, deja pare un coșmar.
Da, intr-adevar Roxana, nu par prea confortabile aceste scaune :). Deocamdata normele de transport aerian nu permit implementarea lor. Ar putea fi o optiune pentru zborurile de durata scurta, dar ma indoiesc ca vor permite urilizarea unor astfel de scaune in zboruri de mai mult de 3 ore.