Dubai – viziunea unui viitor posibil

In cazul in care nu v-ati familiarizat cu stilul meu de a trata o destinatie, o sa incep cu obisnuita nota. Nu o sa vorbesc despre lucruri pe care le gasiti peste tot, in toate ghidurile turistice offline sau online. Nu imi place sa fac topul atractiilor sau sa va zic ce hoteluri mirobolante am vazut acolo.

As vrea sa va impartasesc putin din cum m-am SIMTIT in Dubai, ce a facut diferenta pentru mine in aceasta destinatie, cu plusuri si minusuri, dupa caz.

In primul rand nu as putea sa ajung efectiv la povestea despre Dubai fara sa mentionez excelentele conditii de zbor cu FlyDubai. Stiind totusi ca reprezinta low-costul emiratului si ca experienta de zbor unica este cu Emirates (din povesti pana acum, sper sa am ocazia sa si testez personal 🙂 ), aveam asteptari modice. Insa am fost uimita de avionul ce parea nou-nout (evident nu era chiar asa, ci doar foarte bine intretinut), de faptul ca m-am uitat la filme si seriale in monitorul comod plasat in spatarul scaunul din fata si cele aproape 5 ore astfel au trecut pe nesimtite. Pachetul de filme complet costa doar 35 dirhami, echivalentul a cca 35 lei, pentru ca paritatea monedelor noastre este aproape de 1:1. Nu au niciun fel de catering gratuit la bord, dar preturile sunt absolut umane, o sticla de apa de 0.5l fiind 5 lei sau un fel de mancare cca 15 lei.

In Dubai primul impact l-am avut cu temperatura. In 10 septembrie inca nu este sezonul potrivit turistic, asa ca nu o sa insist pe senzatia de a-mi fi turnat cineva peste mine de sus smoala incinsa, cand am iesit in fata hotelului din comfortabila masina de transfer si ale ei 19 grade 🙂  Asadar cand veti merge voi, in high season, din octombrie pana in aprilie, temperaturile sunt normale si acest detaliu nu va va incomoda deloc.

Am avut relativ putin timp sa experimentez tot ce inseamna Dubai, fiind prinsa aproape zilnic cu diverse conferinte, prezentari etc. Insa cate o ora dimineata am reusit sa ajung de doua ori pe plaja, iar serile, gazdele mele au incercat sa faca un program cat mai diversificat.

Plaja este superba. Iar marea din acest temut Golf Persic este de o culoare pe care nu as putea sa o prind in cuvinte. Intre verde, albastru si turcoaz. Nisipul este mai granulat decat la noi, insa bogat, moale, te afunzi in el si e atat de cald incat da o senzatie deosebit de placuta. Acelasi nisip, dar de culoare mult mai rosiatica m-a intampinat cu caldura lui si in desert, unde am facut un jeep safari. Am mai fost in desert numai in Egipt, deci nu am asa multi termeni de comparatie, insa parca aici in Dubai mi-a placut mai mult (poate si datorita faptului ca jeep safari a fost facut cu masini de teren perfect sigure si cu ranfortari speciale, iar in Egipt masinile vechi si complet deschise – fara usi, au facut sa fie ceva la limita intre sport extrem si sinucidere curata 🙂 )

As mai mentiona vizita in varf in Burj Khalifa, care m-a facut sa descopar cu alti ochi dimensiunea proiectului de dezvoltare a Dubaiului, mai ales ca se vedeau si limitele cu desertul si am realizat ce a insemnat practic pentru ei sa cucereasca acest mediu atat de ostil si sa ii dea in doar 20 ani fata pe care o vedem noi astazi. Stiu, au petrol. Si cand ai bani, totul e simplu, trebuie doar sa ai viziune si tenacitate sa o pui in practica. Insa….au invins natura. Nu stiu cat de bine pot sa transmit acest mesaj, e de vazut numai pentru acest lucru. Facand o comparatie cu noi, in Romania, unde avem TOTUL, as zice ca din nou ma intristez, nu mai vreau sa fac polemica, noi toti oamenii de turism simtim acest lucru, si concluzia e trista: In Dubai au facut dintr-un iad aproape un paradis, in Romania, cam in aceeasi perioada de timp, ne indreptam spre a face dintr-un paradis …. un iad. Pacat, mare pacat!

Daca cei ce traseaza directiile si strategia in turism in Romania ar merge in Dubai si cu alt motiv decat pentru shopping 🙂 atunci poate ar avea si ceva invataminte de tras. Cum arata o autostrada adevarata (facuta in desert…unde vara ajunge la 50 grade….helloooo ??!?) , cum se atrag investitorii, cum se face promovare adevarata, cum se creeaza un hub comercial, cum se pune o destinatie ca si un nou stop pe harta croazierelor ….cum intr-adevar sunt si bani, dar se si MUNCESTE pentru ca nimic nu creste peste noapte din nisipul searbad al unui desert ostil.

Dar sa depasim momentul….

Mai mentionez acvariul din Mall Dubai, o minune cu adevarat, vedeti pe google ca sigur gasiti filmulete cum a fost construit si ce repere de dimensiuni are.

Nu as uita de Palm Islands si the World, evident minuni si acestea, tratate de diverse documentare ca si megastructuri de arhitectura. Check youtube.

Si daca tot ajungeti in Dubai, mergeti si in orasul vechi, intrati intr-un bazar mai mult decat intr-o optionala facuta pentru turisti, simtiti aroma locala, vorbiti cu localnicii, probati texturi, mirositi mirodenii, purtati o Abaya (costum tipic), chiar daca par prostiute facute de toti turistii, iti dau oarecum masura culturii si lumii lor.

Eu m-am pierdut literalmente in Piata (sau Souk) de mirodenii, sunt si o pasionata de cumpararea si folosirea acestora asadar am fost totalmente cucerita.

Am incercat si sper ca am si reusit sa SIMT Dubaiul, asa cum incerc de fiecare data cand merg intr-o destinatie noua, sa il trec prin filtrul tuturor simturilor, sa trec de partea over-rated si sa ajung dincolo de clasica poveste vanduta de marketingul fiecarei destinatii. Eu sunt genul care prefer o destinatie cu multa natura, cu istorie, cu stradute mici si inguste pe care sa ma pierd, o destinatie care sa vibreze prin tot ceea ce are si sa ma faca sa revin iar si iar.

Dubai este cu mici exceptii o destinatie Indoor. De aceea au si creat atatea atractii Indoor, pentru ca afara este un mediu ostil. Mediu pe care insa au reusit sa il cucereasca, pe care l-au redefinit in proprii lor termeni, pe care l-au imbracat in cel mai stralucitor si mai atractiv ambalaj din momentul acesta de pe piata turistica si pe care il vand cu succes. Dar mergeti, da, mergeti daca puteti, voi oameni de turism, vedeti Dubaiul. Treceti dincolo de partea de shopping (este un mall ca oricare altul, doar mai mare, in care gasiti haine…ca oricare altele 🙂 ) si simtiti cu adevarat ce inseamna acum, ce a fost si ce a devenit.

Dubaiul viseaza sa castige EXPO 2020, iar targetul de turisti pentru acel an (adica doar peste 6 ani este de…..ta-daam! 20 MILIOANE DE TURISTI PE AN ). Adica asa, cam toata Romania sa mearga in vizita in 2020 in Dubai .Va dati seama ce inseamna asta ? Eu nu 🙂 Dar sunt sigura ca vor reusi, au un seic care coordoneaza cu inteligenta totul si pe care l-as lasa sa inchida articolul meu cu filosofia sa cu care a facut Dubaiul ce este el astazi, in doar 20 ani:

The word impossible is not in the leader’s dictionaries. No matter how big the challenges, strong faith, determination and solve will overcome them“. His Higness Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Credit foto: unsplash.com

Tags : Izabela Glomnicuspecialisti in turism
Izabela Glomnicu

The author Izabela Glomnicu

5 Comments

  1. Nu banul este cauza dezvoltării ci factorul care managerizează şi gestionează banul. Exemplul cu Dubai ne poate demonstra încă odată, nouă, românilor, eficienţa unui anume forme de guvernare, iar la români democraţia s-a arătat a fi ineficientă. E ca şi vând ai pune în mâinile unui puţoi de 16 ani un Kalaşnikov. Armă bună – ce-i drept, dar habar nu are să o managerizeze şi să o gestioneze…, deşi are vreo două mii de gloanţe. Articolul este încă o dovadă şi nicidecum o stare.

  2. O singura mentiune: flota flydubai chiar este nou nouta. Citat de pe site-ul lor "You’ll fly on the latest Boeing 737-800 aircraft, up to 189 seats and a flying range of just over 6 hours. flydubai aircraft are among the most environmentally-friendly planes in the sky today. A combination of CFM56-7B engines from CFM International and blended winglets from Aviation Partners Boeing mean our planes use less fuel, reduce emissions and make less noise." Sa nu uitam ca aceasta companie apartine seicului guvernator al Dubaiului, prim-ministrul Emiratelor, trebuie sa tina steagul sus 🙂

  3. Dubaiul este superb. Ambitia acelor oameni de a contrui fara sa lase deserul sau marea sa-i limiteze este de-a dreptul impresionat….

Leave a Response