Descopera gastronomia saseasca la Saptamana Haferland 9-14.08.2017

sdr

De “Saptamana Haferland” am auzit acum 2 ani. Anul trecut am si reusit sa ajung la Festival iar astazi ma bucur sa iti dau de veste ca festivalul a ajuns la editia a cincea.

Saptamana Haferland are loc in perioada 9-14 august 2017 iar tema acestui an este gastronomia saseasca. La ce trenduri exista in zona de food atat in Romania cat si in intreaga lume, tema aleasa este mai mult decat inspirata! In plus, un astfel de eveniment merita atentia noastra a tuturor: calatori, agentii de turism si orice alte tipuri de companii de turism. Si asta pentru ca evenimentul este legat de traditii si obiceiuri demult uitate din tara noastra, prin aceasta actiune incercandu-se readucerea acestora in atentia publicului.

Ce inseamna “Haferland”? Regiunea saseasca din Transilvania a fost denumita „Țara Ovăzului” sau Haferland, deoarece localnicii obisnuiau sa cultive ovaz in aceasta zona din cauza climatului mai aspru.

Povestea festivalului incepe in 2012 cand Michael Schmidt, presedintele Automobile Bavaria si al Fundatiei Michael Schmidt si Peter Maffay, fondatorul Fundatiei Tabaluga, au initiat proiectul “Săptămâna Haferland″, avand ca scop promovarea valorilor culturale si de a reinvia obiceiuri si meserii stravechi.

Intentia lor a fost de a promova cultura saseasca, dar si turismul in zona cuprinsa intre Rupea si Sighisoara, denumită “Țara Ovăzului” sau Haferland. Si, de 5 ani incoace, au reusit!

De la an la an festivalul a crescut atat ca si numar de activitati, de sate participante la festival, cat si ca numar de vizitatori: la editia de anul acesta sunt asteptate 5000 de persoane.

Fata de anul trecut cand la festival au participat 7 sate din zona numita “Haferland”, anul acesta festivalul s-a imbogatit cu participarea a inca 3 sate. Astfel, lista completa a satelor participante este urmatoarea: Crit, Saschiz, Viscri, Cloasterf, Mesendorf, Rupea, Roades, Archita, Bunesti si Homorod.

Tematica editiei din acest an a festivalului, gastronomia locala, a fost prezentata in cadrul unei conferinte de presa sustinute saptamana trecuta la casa sasească de la Muzeul Satului (Bucuresti).

Avand ca slogan “Traditii sasesti in bucate de poveste!”, editia din 2017 a Săptămânii Haferland isi propune sa deschida apetitul turistilor pentru mancarea traditionala saseasca. Astfel, cei prezenti se vor putea bucura de zeci de feluri de mancare, pregatite atat de localnici din zona, cat si de chefi experimentati. Printre preparatele care vor putea fi degustate in cele 6 zile de festival se numara ciorba de borboane, supa de gaina cu taitei de casa, rulada de fașirt, lichiul si prajitura cu rubarba.

In cadrul festivalului, turistii romani si straini vor putea asista la brunch-uri cu preparate sasesti, concerte in bisericile fortificate, piese de teatru, proiectii de film in aer liber, demonstratii de traditii populare, precum si la traditionalul bal sasesc. In plus, cei mici vor putea participa la activitati pregatite special pentru ei, inspirate din istoria satelor sasesti.

Organizatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept, Fundatia Mihai Eminescu Trust si Asociatia Sasilor Transilvaneni in Germania, isi propun sa impulsioneze turismul in zona, nu doar pe perioada festivalului, ci pe tot parcursul anului, astfel ca initiativele de promovare nu se opresc aici, acestia organizand constant concerte, evenimente sportive si gastronomice, precum si alte activitati care ofera participantilor experiente autentice in satele sasesti din Haferland.

Mai multe detalii despre festival gasesti pe siteul evenimentului si pe pagina lor de Facebook.

Daca vrei sa iti faci o idee despre eveniment gasesti impresiile mele de anul trecut aici.

Ne vedem acolo?

Tags : Carmina Nitescueveniment in turismRomaniaspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response