De ce ne bat bulgarii?

Dupa cum bine stiti raportul pe turism furnizat de catre BCR, a concluzionat ceea ce stiam si noi in mare masura si anume ca inca suntem mult in spatele bulgarilor.

Acum, am intampinat mai multe feluri de reactii din partea celor cu care am discutat acest subiect iar majoritatea dintre ele acuza romanii ca isi petrec vacantele in Bulgaria.  “Vaiiiiiii dar cum sa te duci in Bulgaria, ai inebunit?”.

Ia uite ca anul asta am inebunit si profitand de faptul ca fi-mea in vara avea doar un an deci foarte mica pentru a ma departa foarte mult de casa, am ales sa merg in Bulgaria impreuna cu mai multi prieteni cu copii. Mai exact Hotel Melia in Nisipurile de aur.

Nu vreau sa fac din acest post o povestire a vacantei mele, ma rog a vacantei dedicate copilului ( cine are cunoaste:) ) insa am inteles foarte clar de ce prefera romanii Bulgaria in detrimentul litoralului romanesc. Diferenta intre noi si ei este aceea ca bulgarii au inteles ce nevoi are turistul roman, german, etc iar ai nostri, desi au inteles, cred eu, continua sa mearga pe principiul investii minime exploatare maxima iar daca turismul de week-end este inca profitabil atunci de ce am investi mai mult pentru a avea un grad de ocupare constant bun pe tot sezonul estival.

Consider deci, ca diferenta o face mentalitatea, seriozitatea si dorinta de a face turism cu adevarat si nu este privit doar ca un domeniu prin care se mai ruleaza niste bani. Trag  inca speranta ca putem sa-i egalam pe bulgari, turistic vorbind, pentru ca  desi sunt inca in fata, nu au luat un avans decisiv. In acelasi timp o sansa pentru noi ar fi aceea prin care Uniunea Europeana sa adopte legea prin care se interzice conceptul de All Inclusive iar atunci litoralul bulgaresc va cunoaste un declin important ce ne va readuce in lupta fara ca noi sa avem vreun merit, din pacate.

Oricum, noi ca si tara privind si in istorie suntem sortiti sa traim dupa cum ne dicteaza altii. Singuri reusim foarte putin sau nimic. Din pacate.

Credit foto: unsplash.com

Tags : companii de turismmadalin mancila
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

3 Comments

 1. De ce ne bat bulgarii in turism? In primul rand au parte de o sezonalitate mai redusa, avand un climat mai bun decat al nostru. In al doilea rand au o relatie foarte buna cu Spania, care a investit in turismul de acolo, exemplu lantul Melia. Deci si ei fac dupa cum dicteaza altii. In Spania traiesc un numar considerabil de evreii care au fost alungati din Spania in Evul Mediu si asta probabil ajuta la relatiile dintre cele doua tari. Asa cum la noi nemtii au investit in industrie in Transilvania pentru populatia de limba germana care locuieste acolo. Eu cred ca noi am avea o sansa sa concuram cu Bulgaria si alte tari daca am investi in turismul medical si cultural. De exemplu folosirea in promotie a poetului Ovidiu cred ca ar da rezultate bune. Sa vedem ce se va intampla cand se va interzice conceptul All Inclusive. E adevarat ca acest concept nu prea aduce beneficii populatiei locale ci marilor lanturi hoteliere, dar va putea astfel Europa concura cu destinatiile care vor continua sa vanda acest concept?

 2. Salut,

  Sunt Alexandra si mi-a placut subiectul vostru asa ca am decis sa scriu si eu cateva randuri. Se-ntampla sa fiu studenta la Administarea afacerilor in comert, turism, servicii, am lucrat vara asta (ce-i drept foarte putin) intr-o agentie de turism ce avea pachete pentru Bulgaria si am avut ocazia sa merg in mai la Nisipurile de Aur.
  Subiectul e vechi si are multe aspecte. Din punctul meu de vedere, este adevarat ca bulgarii ne sunt superiori in ceea ce priveste turismul de litoral si dovezile sunt multe in acest sens. De aceea cred ca mai intai ar trebui sa identificam cauzele care au dus la asta si mai apoi tratate efectele. Nu putem nega ajutorul pe care acestia il au din afara, si ma refer aici la investitiile nordicilor si nemtilor pe litoralul bulgaresc; in aceste conditii nu stiu cat ar fi meritul lor, al vecinilor de la sud.
  Un alt aspect la care m-am gandit este turistul in sine, adica atata timp cat la noi, si nu ma refer numai la turism, se accepta anumite practici, si evolutia e mai greoaie. Serviciile turistice de tot felul sunt asa cum sunt si la un asemenea pret in Romania pentru ca are si cine sa le cumpere. Daca la 2 stele conditiile sunt groaznice, dar tu platesti pentru ele, cei la hotel nu le vor imbunatati vreodata. Trebuie si turistul sa fie educat in sensul asta, sa stie ca are niste drepturi si niste obligatii. La fel si cu personalul si toti cei implicati.
  Nu mai vorbesc de infrastructura, strategii de promovare si-asa mai departe. Eu sincer cred ca ne lipseste curajul sa ne asumam niste responsabilitati si sa indreptam niste lucruri.
  Lucrurile nu vor mai fi niciodata la fel, de aceea nu putem decat spera ca vor sta si mai bine!

Leave a Response