De ce calatorim?(partea 1)

Astazi avem placerea de a-l avea alaturi de noi pe Cristian Francu cu prima parte a articolului “De ce calatorim?”. Ii uram bun venit lui Cristi in echipa Turism Market.

*Atentie – contine revelatii ce va pot transforma stilul de viata
De ce alegem sa calatorim?

Intreb asta fiindca in cele mai multe situatii, in contexte diverse si diferite, calatoria ramane o chestiune de alegere in cele din urma. Pentru cei mai multi dintre noi a calatorii este placut. Ideea de a calatori ne duce cu gandul la vacanta, la relaxare, la momente unice si fericite. E la fel de adevarat ca nu toate motivele sau cauzele calatoriilor din viata noastra sunt fericite. Insa, sper sa nu gresesc, pentru cei mai multi dintre noi, calatoria e perceputa ca o experienta poztiva si e asteptata cu nerabdare si interes.

Turism Market este fara indoiala un proiect dedicat specialistilor in turism, oamenilor implicati in aceasta industrie. Asadar exista cu siguranta si printre cititorii acestui articol oameni care calatoresc indeosebi in interes de serviciu. « UP in the Air » unul din filmele de referinta din ultimii ani, pe care daca inca nu l-ati vazut, ar fi cazul sa-l urmariti, ne prezinta un George Clooney (Ryan Bingham) aflat 290 de zile intre aeroporturi si in avion, adica – sus in aer. Cazul lui Ryan Bingham este unul special, fiindca acest ‘concediator’ profesionist isi iubeste meseria in special pentru ca aceasta il tine pe drum, calatorind cu avionul 300 de zile pe an. Problema sa sunt tocmai acele 2 luni pe care le petrece nu ‘acasa’ – ci in apartamentul sau anost. Caci aeroporturile in care asteapta zborurile de conexiune si hotelurile in care isi petrece noptile de escala, dar poate mai ales avioanele cu care se inalta in aer, inseamna pentru el ‘acasa’. Ryan, personajul lui Clooney, este insa un ‘calator de profesie’, un cunoscator rafinat al serviciilor de top (de la compoaniile de rent a car, pana la hoteluri, linii aeriene sau restaurante exclusiviste) care are ca scop in viata sa adune ‘zece milioane de mile zburate’ si care are de gand sa se bucure de toate privilegiile pe care le poate primi un calator atat de frecvent si apreciat. Ryan, personajul lui Clooney, nu lucreaza in turism, insa este cu siguranta un expert in serviciile turistice pe care le foloseste.

Intorcandu-ne insa la realitate, pariez ca multi dintre voi cei ce calatoriti foarte mult in interes profesional (fie ca lucrati in turism, in vanzari, in marketing, fie ca sunteti artisti sau corporatisti de multinationala) abia asteptati sa ajungeti acasa. Inceputul unui alt film – “Love Actually” prezinta aproape perfect bucuria reintoarcerii si regasirii asa cum e vazuta ea la terminalul sosiri dintr-un aeroport… Si chiar daca nu sunteti mereu asteptati cu bratele deschise la aeroport, chiar daca si cei dragi s-au obisnuit cu stilul vostru de viata si de munca (sau poate tocmai de aceea) va doriti cu siguranta, de multe ori, o pauza. Calatoriile pentru voi pot sa insemne stress si obligatii, in loc sa fie legate de relaxare si vacanta.

Ei bine in oricare categorie de calator v-ati regasi, turist in vacanta sau turist de business, trebuie sa o recunoastem, multe aspecte ale calatoriilor noastre sunt adesea neplacute, frustrante si, dintr-un motiv sau altul, de ne-evitat. Poate alegem sa mergem cu autocarul in vacanta fiindca nu ne permitem o vacanta cu avionul. Poate alegem sa zburam cu un low cost pentru ca nu ne permitem o cursa directa de linie sau poate ca vara mergem la strand in oras fiindca nu avem timpul sau banii necesari sa plecam undeva in weekend sau in vacanta de vara. Poate alegem sa petrecem Craciunul in familie, acasa, insa Revelionul, chiar sau mai ales alaturi de prieteni, ar fi mai entuziasmant undeva departe de casa, insa nu intotdeauna si nu cu totii ne permitem mai multe vacante pe an. E criza, prioritatile noastre se schimba si bugetele ne determina adesea stilul de viata si ne influenteaza decisiv alegerile pe care le facem.

Atentie insa: nu toate problemele unei calatorii sunt cauzate de lipsa de bani. Chiar si atunci cand lasati masina acasa si evitati calatoriile lungi cu autocarul, chiar si atunci cand zburati cu companii aeriene de prestigiu, exista destule aspecte neplacute pe parcursul calatoriei voastre. Si sper sa nu ma intelegeti gresit: nu imi displace zborul cu avionul in sine, insa restul calatoriei poate parea uneori destul de frustrana – de la scanarile si controalele de securitate, la intarzierea zborului, sau la pierderea bagajelor pana la miile de suveniruri scumpe ce asteapta sa fie cumparate si tenteaza calatorii din aeroporturi. Lumea a devenit tot mai mica, atat datorita internetului cat si prin evolutia tehnologiei ce ne permite astazi sa calatorim distante pe care in urma cu zeci de ani le-am fi parcurs in zile intregi sau numai in vis. Si desi putem calatorii liberi si oriunde in lume, iata ca societatea moderna ne pune altfel de mici obstacole in drum…

Si totusi, sau poate tocmai din cauza acestor obstacole si intarzieri procedurale, ne ingramadim din ce in ce mai multi in aeroporturi care isi schimba prea rar dimensiunile. Spre exemplu, micutul nostru Aeroport Baneasa, un aeroport in oras care se prezinta practic ca o adevarata « halta aeriana », dupa cum se exprima foarte plastic un amic.

Cateodata calatorim pentru ca trebuie. Pentru ca in aceasta era digitala, social media-ul si internetul nu pot inlocui comunicarea directa, fata in fata. O strangere vie de mana nu se compara, nici ca senzatie si nici ca efect, cu o imprietenire pe Facebook, un comentariu pe blog sau un reply pe Twitter sau mai nou, pe Google Plus.

Mai mult decat atat, inteleg de ce trebuie sa calatoresti de acolo de unde te afli pana acolo unde inseamna ‘acasa’ pentru tine, fie si numai pentru a te bucura de specialitatile de Craciun sau de Paste. Sau de ce nu, putem accepta ca ‘trebuie’ sa calatoresti si pentru a-ti vedea prietenul sau prietena, in vacanta, in weekend sau de Valentines Day. Trebuie si pana la urma, chiar iti doresti asta.

In orice caz majoritatea calatoriilor pot fi amanate sau ‘negociate’. Cu toate acestea cifrele si statisticienii ‘vorbesc’: in ultimii ani, doar 30%-35% din calatoriile de peste 80 de km au fost facute in interes de serviciu. In schimb, calatorim pentru ca vrem asta!

Si sa fim cinstiti: ‘chinurile’ la care suntem supusi in aeroporturi sunt contrabalansate de incantarea de a ne afla acolo unde ne dorim – fie ca e vorba de un loc nou sau de un loc in care ne-am reintors cu placere. Calatorim pentru ca munca este stresanta, pentru ca tensiunea e cam mare (si la propriu si la figurat) si tocmai de aceea, mai ales in vreme de criza, avem nevoie de o vacanta. De ce ? Tocmai pentru ca la munca e stresant si cateodata si viata noastra de dupa «servici » e fie la fel de stresanta sau doar plictisitore.

Calatorim si pentru ca erau zborurile la reduceri sau pentru ca discounturile de early booking sau last minute sunt de nerefuzat. Unii ar spune ca nu exista destinatie prea scumpa ci important este momentul in care te-ai decis sa faci rezervarea…

Credit foto: unsplash.com

Tags : Cristian Francu
Cristian Francu

The author Cristian Francu

Cristian C. Francu a lucrat și lucrează în industria ospitalității – are experiență practică în turism și evenimente, precum și în consultanță, training, coaching și resurse umane. În ultimii 15 ani a deținut și condus o Agenție de Turism & Evenimente și a oferit servicii de consultanță, training & turism clienților din mai multe industrii & sectoare de activitate. Se prezintă ca și Arhitect de Poduri între Oameni, Idei și Destinații de Vis. A fost și va rămâne și un Arhitect de Soluții, precum și un Alchimist care transformă dificultățile în oportunități și visele în realitate.

Leave a Response