Sa spunem ca tocmai ti-ai deschis un nou business sau esti pe cale de a deschide unul.
Poate fi despre orice (in turism sau in alt domeniu). Poate fi o afacere online sau offline. Poti avea un birou in care sa lucrezi cu clientii, poti lucra intr-un birou comun cu alti freelanceri, poti lucra dintr-o cafenea sau de acasa. Poti avea o idee de business mare pe care o implementezi sau poti lucra punctual, pe proiecte.
Oricare ar fi activitatea ta si oricat de mare sau mica ar fi compania ta, brandingul personal sta la baza succesului.
Ce este brandingul personal si cand apare?
Atunci cand tu te promovezi pe tine sau cariera ta ca si un brand se numeste ca faci branding personal.
Asta implica deschidere totala si o incredere in sine adecvata. Totodata implica faptul ca tu crezi din tot sufletul ceea ce faci si spui si altora despre activitatile tale.
A avea un branding personal inseamna sa pui cap la cap toate activitatile tale si sa le promovezi ca atare (ca fiind TU cel care le face).
Cum faci asta?
- pentru inceput e suficient sa faci cu pasiune ceea ce faci. Atunci cand faci asta te diferentiezi de ceilalti tocmai prin pasiunea pe care o depui pentru ca lucrurile ies cu totul altfel decat atunci cand “trebuie” sa faci ceva.
- gaseste-ti un stil al tau prin care sa transmiti ceea ce faci (sa arati si altora), pastreaza-l si fii constant in ceea ce faci
- poti avea un blog pe care sa faci toate aceste lucruri, adica un loc in care sa aduni toate activitatile tale si sa scrii despre acestea (sa scrii articole, sa postezi fotografii, videouri, interviuri, orice alte informatii relevante activitatii tale).
- activitate in social media (Facebook, Twitter, Instagram, Linked In, You Tube, Pinterest)
- pentru ca in Romania Facebook este reteaua care a prins cel mai bine vei avea o pagina de Facebook destul de transparenta si detaliata; aici vei tine legatura cu toti cei care vor sa iti cunoasca activitatile
- relationeaza cu cei din jur atat online cat si offline, gaseste-ti singur echilibrul intre cele 2 medii. In functie de activitatea pe care o ai e posibil sa trebuiasca sa relationezi mai mult online sau mai mult offline; important este sa mentii echilibrul aici in functie de activitatea pe care o ai si cui te adresezi
- fii prezent la cat mai multe evenimente de networking din domeniul ales de tine si lasa-i pe oameni sa te cunoasca asa cum esti tu.
- cunoaste si alti oameni de succes din domeniul tau si imprieteneste-te cu ei; ai multe de invatat de la acestia doar observandu-i
- vorbeste despre ce faci oriunde si ori de cate ori ai ocazia. Oamenii te vor cunoaste in acest fel si vor stii ca esti acolo cand au nevoie de tine.
De ce sa ai un branding personal?
Pentru ca tu esti unic in ceea ce faci.
Pentru ca iubesti ceea ce faci.
Pentru ca faci cu drag ce ai ales si faci bine. Si vrei ca si altii sa afle despre asta.
Nu iti fie teama sa te expui. Cu totii suntem oameni si avem voie sa gresim. Nu suntem perfecti. Iar daca vei incerca sa fii perfect vei ajunge sa iti faci o imagine falsa asupra ta. Apoi daca vei incerca sa iti pastrezi acea imagine vei vedea ca nu esti multumit, ca nu te simti bine in pielea ta. Asa ca cea mai buna solutie este sa fii deschis si sa fii TU.
Cu ce te ajuta bandingul personal in businesul tau?
Daca ar fi sa te gandesti la ce fel de oameni apelezi tu atunci cand ai nevoie de ceva ce ai prefera?
- sa apelezi la o persoana de care ai auzit ca face “X” lucru, care crede din tot sufletul in ceea ce face, care este transparenta, pe care stii de unde sa o iei si stii ca va face serviciul respectiv cu drag si ca va depune tot efortul sa iasa bine
- sa apelezi la o persoana la care nu stii exact ce face si cum este dar ai nevoie de serviciul respectiv si nu ai alta optiune (esti fortat de imprejurari sa apelezi la oricine)
Oamenii buni in ceea ce fac sunt mandri de activitatea lor. Si lasa sa se vada lucrul asta. Cred din tot sufletul in ceea ce fac si sunt gata sa te ajute si pe tine in orice fel pot.
Atunci cand esti transparent in ceea ce faci esti TU. Cu bune si cu rele. Dar mai ales cu bune pentru ca a fi transparent inseamna a avea curaj sa te arati lumii asa cum esti, sa spui ce faci si sa fii la un anumit nivel.
De-a lungul timpului am intalnit multe persoane cu un brand personal puternic insa am intalnit si oameni care se ascundeau in spatele unor activitati oarecare. Acesti oameni nu erau fericiti cu ceea ce faceau si abia daca doreau sa se stie care este activitatea lor. Ba chiar ascundeau de multe ori ceea ce fac spunand ca “nu e important” sau ” e treaba mea, nu trebuie sa stie nimeni”. Acesti oameni isi neaga identitatea si se inchid intr-o cutie din care nu vor sa iasa afara.
Nu am inteles oamenii din a doua categorie insa mi-am dat seama ca sunt oameni care se multumesc cu ceea ce li se ofera si atat. Nu sunt oameni de actiune, nu isi doresc mai mult si nu cauta motivare pentru a dori altceva. Acestia se pierd in multime si nu vor performa niciodata. Insa este alegerea lor.
Am un prieten, Gratian Sonu, care spune mereu la cursurile sale de business: “cand deschizi o afacere da-i un nume si lauda-te cu ea”.
Cand am auzit pentru prima oara aceste cuvinte am zambit. Nu am inteles de fapt ce insemna acel “lauda-te”. In timp, mi-am explicat.
Chiar daca nu esti cel mai bun pe domeniul tau de activitate atunci cand incepi ceva e bine sa crezi in ceea ce faci si sa spui celorlalti, sa fii transparent si sa te misti in directia in care ti-ai propus. Acest lucru nu iti va aduce decat succes in sensul ca tu vei fi cunoscut pentru ceea ce faci cu pasiune, vei invata si vei performa in domeniul respectiv. Iar cei din jur vor auzi de tine si de ceea ce faci. Si vor apela la tine. Iar acest lucru se va transforma in branding personal.
Credit foto: unsplash.com
Foarte bun articolul, iti dau dreptate in tot ceea ce spui. De cativa ani sunt pasionat de acest branding personal, desi la inceput nu aveam nici cea mai mica idee ce inseamna. Doar intuiam. Insa cu mult timp “pierdut” in activitati in afara serviciului am pornit pe acest drum. Pot sa spun ca necesita un efort deosebit, insa merita. Rezultatele nu apar imediat, trebuie multa rabdare, perseverenta si perfectionare continua… niciodata nu ai un brand suficient de puternic, trebuie sa-l dezvolti continuu… asta se vede si la brandurile consacrate, care au momente de stagnare sau regres. La brandurile personale lucrurile acestea sunt mult mai dure, mai ales avand in vedere concurenta mult mai mare (opinia mea!)… desi lucrurile pot fi mai simple, pentru ca daca nu dezvolti un bussines propriu, poti lucra pentru afacerea altcuiva.
Asa este, trebuie sa ai rabdare insa efortul merita.
Totodata ai sansa sa cresti si sa te dezvolti foarte mult. Si uite asa te diferentiezi de altii.
Carmina,Eu iti spun ca e important..
Asa am zis si eu 🙂
Un articol foarte bun, felicitări!