Vine weekendul! Where to go?

ben-white-gEKMstKfZ6w-unsplash

Incepand cu ziua de miercuri a saptamanii, mintea fiecaruia dintre noi zboara la weekend, oaza de liniste si posibilitate de evadare din stresul cotidian.

Dar ce poti face in weekend cand ai un job in Cluj-Napoca al carui program iti solicita prezenta vineri pana la ora 18:00? Si in plus, tu ai vrea sa iesi din oras, dar sa ai suficient timp pentru a te odihni si a vizita un obiectiv turistic?

Orasul Cluj-Napoca, prin simpla pozitie geografica, ofera o serie de oportunitati de recreere si recreare locuitorilor sai. Daca vrei o plimbare linistita cu toata familia undeva in apropiere de Cluj, dar sa iei cu tine si bunicii si copiii, atunci zona Turda cu salina de la Turda si Cheile Turzii ar putea reprezenta o optiune. Copiii tai vor fi cu siguranta incantati sa treaca ai pe la parcul de ponei, de la Cheia, situat pe drumul de acces spre Cheile Turzii.

Dacă esti un tanar plin de energie si vrei sa faci o iesire cu gasca la munte, atunci zona masivului Vladeasa este una dintre cele mai bune optiuni. Posibilitatile de ascensiune pana pe varful Vladeasa, de 1836 m, al doilea ca altitudine din Muntii Apuseni, se poate face cu masina pana la cota 1400, pe ruta Cluj-Napoca – Huedin – Bologa – Sacuieu – Rogojel – Cabana Vladeasa, iar de acolo in 1,5 h esti pe varf.

Daca insa nu ai masina, poti ajunge cu trenul pana in Bologa, de acolo cu ocazie pana in Rogojel, iar din satul Rogojel te mai desparte doar o ora de mers lejer de cota 1400 la care este situată cabana turistica.

Insa zona ofera si alte oportunitati.

Dacă urmam directia sud-vest, din Huedin poti ajunge in satul Rachitele. Pe teritoriul acestuia se afla una dintre cele mai reprezentative caderi de apa din Muntii Apuseni, cascada Valul Miresei, impartita  in trei trepte si cu o inaltime totala de aproape 45 m. Exista acces auto pana la cascada, insa fiind situata in cadrul Parcului Natural Apuseni, recomand sa lasati masina la intrare in parc, la aproximativ 1,5 km de cascada si sa va plimbati pana acolo. Asa va puteti bucura de aerul proaspat al Vaii Stanciului, puteti admira impunatorii pereti verticali din cadrul Cheilor Stanciului, unul dintre locurile preferate al practicantilor de alpinism si escalada sau puteti chiar sa va prelungiti plimbarea pana pe Lespezi ori traseul Grotelor, cel de al doilea fiind accesibil in compania unui membru din cadrul Asociatiei Salvamont Salvaspeo Vladeasa Cluj, care se ocupa de siguranta turistilor in zona.

La cerere se pot organiza si alte activitati sportive, precum tiroliana, rapel, catarat sau caving. De la cascada Vslul Miresei, urmand drumul principal, puteti ajunge pana la Pietrele Albe, un impunator complex calcaros care ofera o viziune extraordinara asupra zonei.

Turismul de weekend poate fi o oportunitate deosebita pentru locuitorii orasului Cluj-Napoca, dar ma intreb de ce  oamenii din domeniul turismului nu pun mai mult accent pe aceasta categorie de turism? De ce nu incurajam Romania turistica sa se dezvolte si vindem city-break-uri in cele mai cunoscute orase ale Europei pentru un weekend?

Pana la gasirea pachetelor turistice dedicate voua, celor din marile companii, care vreti un weekend de relaxare departe de galagia din oras, va invit sa tineti aproape de noi si sa va faceti cel mai bun program pentru weekendul viitor!

Sa ne vedem cu bine pe carari de munte!

Credit foto: unsplash.com

Tags: Romaniaspecialisti in turism

2 Comentarii

Leave a Reply