Cum influenteaza Google strategiile de marketing online ale companiilor de turism

In ziua de astazi nu mai sunt companiile cele care decid daca sa fie sau nu prezente pe Internet, ci este o decizie a utilizatorilor de Internet si a lui Google. In orice moment serviciile si produsele tale pot aparea in conversatii ale utilizatorilor in retelele sociale, pe bloguri sau forumuri. Iar Google, prin algoritmul sau, decide cum aceasta informatie creata de utilizatori apare in rezultatele cautarilor.

Cum aceasta este un continut online pe care nu-l putem controla, ca si companie trebuie sa facem ceva pentru ca clientii nostri, utilizatori de Internet, sa primeasca informatia furnizata de noi, asupra caruia sa avem un anumit control. Si aici tot Google decide. Cum? Prin faptul ca in primele rezultate ale cautarilor pe Google, apar Google Maps, Google+, pagina de Facebook a companiilor, LinkedIn si apoi restul. Iar cum iti doresti ca o informatie corecta despre compania ta sa apara pe prima pagina a lui Google fara a investi masiv in publicitate, trebuie sa iti creezi conturi pe aceste platforme. Deci Google are un cuvant greu in alegerea canalelor pe care le vei utiliza in strategiile de marketing online.

Google a mers mai departe, pentru a deveni un intermediar indispensabil intre consumatori si companiile de turism, si a creat Google Flight Search si Google Hotel Finder, doua metasearch-uri specializate in doua produse foarte vandute din turism. Alte doua instrumente, pe care Google le lanseaza progresiv la nivel mondial si pe care companiile de turism vor trebui sa le monitorizeze si sa fie prezente.

Mai mult decat atat, Google Flight Search are un impact direct asupra agentiilor online de turism. Iar dupa cum spune Ovidiu Gherghel in articolul sau Revenue Management Focus in 2013 –partea 1, Google Hotel Finder va avea un impact in strategiile de distributie si pret ale hotelurilor.

Google se concentreaza pe industria hoteliera si in prezent testeaza un motor de cautare vizual de hoteluri. Este vorba de o banda de imagini care apare in cautarile de turism pentru anumite orase din Statele Unite. Daca acest test va avea succes probabil acest motor de cautare va fi integrat cu Google Hotel Finder. Dorinta lui Google de a arata rezultatelor cautarilor de hoteluri in imagini creste importanta acestui tip de continut, iar hotelurile vor trebui sa aiba si mai mare grija de calitatea imaginilor care apar atat pe site-ul lor, cat si pe retelele sociale si alte canale pe care sunt prezente. Ca sa nu uitam de importanta unei bune descrieri a imaginii, titlu, subtitlu si tags.

Dar influenta Google se extinde si in cautarile pe smatphone-uri, sistemul sau de operare Android avand 70% din piata globala, potrivit companiei de cercetare Gartner.

Chiar daca nu va ajunge sa vanda niciodata servicii turistice, Google isi mareste cu pasi siguri influenta in industria turismului.

Google ne poate influenta prezenta noastra pe Internet, dar controlul pe care il avem noi este asupra calitatii continutului digital pe care il furnizam utilizatorilor de Internet. Un continut digital care aduce o valoare adaugata consumatorilor va avea succes pe orice platforma si retea de Internet. Pentru aceasta putem utiliza strategii de Inbound Marketing, despre care am vorbit in articolul Inbound Marketing si strategii de continut.

Tags : marketing si comunicare in turismsocial media in turismspecialisti in turismVasilica Margalina

Leave a Response