Tocmai m-am intors de la workshopul cu tema “Polita de insolvabilitate a agentiei de turism. Unde, cat si cum?” si vreau sa iti spun pe scurt, cum a fost.
In primul rand am cunoscut si reintalnit oameni dragi mie si le multumesc pe aceasta cale pentru ca si-au facut putin timp sa vina sa dezbatem impreuna subiectul asigurarii de insolventa.
Asa cum stii deja, in acest moment polita de asigurare de insolventa a agentiei de turism este o “problema” reala in piata de turism, mai ales pentru agentiile mici de turism.
Daca acum cativa ani de zile aceasta asigurare era doar o “formalitate”, astazi s-a transformat intr-o problema majora in unele cazuri.
Functionarea unei agentii de turism depinde de licenta de turism, iar licenta la randul ei se poate obtine numai daca ai o polita de asigurare valabila. Si de aici problemele aparute in turism o data cu nevoia de reinnoire a politei de asigurare, anual.
Pe langa faptul ca astazi se verifica documentele agentiilor de turism care cer o astfel de asigurare (lucru care este foarte normal pana la urma, asiguratorul trebuie sa stie carui risc se supune), multe dintre companiile de asigurare refuza incheierea asigurarii in acele cazuri in care considera ca se supune unui risc prea mare.
Criza financiara din ultima perioada a dat peste cap activitatea agentiilor de turism, multi dintre turisti renuntand la a mai achizitiona vacante. Rezultatul a fost o scadere in vanzarile agentiilor de turism, iar in unele cazuri aceasta scadere a dus la faliment. Astfel, companiile de asigurari au devenit precaute si au schimbat modalitatea de acordare a politelor de insolventa.
La workshopul ce tocmai s-a incheiat am dezbatut problemele aparute pe marginea politei de asigurare de insolventa:
- companiile de asigurare nu mai vor sa incheie astfel de polite, considerandu-le prea riscante
- companiile care inca mai incheie acest tip de asigurare au crescut prima de asigurare foarte mult si au modificat regulile de acordare a acestor asigurari
- exista problema agentiilor de turism nou infiintate: in acest caz nu prea sunt optiuni pentru incheierea asigurarii (am retinut o singura companie care inca incheie asigurari agentiilor de turism nou infiintate)
- s-a pus problema diferentierii asigurarilor de insolventa in functie de tipul de agentie si de cifra de afaceri
- s-a pus problema schimbarii modalitatii de asigurare: sa se asigure fiecare pachet turistic in momentul achizitionarii sale de catre turisti (astfel, turistul respectiv sa plateasca un mic procent din suma totala a pachetului asigurat chiar in momentul achizitionarii serviciilor, astfel fiind asigurat direct la compania de asigurari pentru suma exacta a pachetului achizitionat)
- am aflat lucruri noi despre cum functioneaza agentiile de turism din afara Romaniei atunci cand vine vorba de deschiderea unei noi agentii de turism (conditiile sunt mult mai aspre decat la noi)
- am aflat mai multe lucruri despre propunerile facute de ANAT Organizatiei Mondiale a Turismului (sunt niste solutii interesante si viabile; asteptam cu mult interes raspunsul de la OMT). Ii multumim Elenei Miron pentru ca a fost alaturi de noi si pentru ca a impartasit putin din activitatile ANAT cu privire la sprijinirea agentiilor de turism in activitatea lor si a crearii conditiilor optime de lucru.
- am dezbatut impreuna cu Doina Grigoras de la Tez Tour problema agentiilor touroperatoare si a celor detailiste. Doina ne-a povestit foarte frumos despre solutiile care exista in legislatia europeana si pe aceasta cale am fost de acord cu totii ca este nevoie de o schimbare majora in piata de turism din Romania
- s-a discutat despre schimbarea legislatiei in turism care a devenit atat de necesara!
Dupa parerea mea workshopul s-a terminat mult prea repede. Mai erau atatea lucruri de discutat! Dar promitem sa revenim in 2013 cu un nou workshop legat de aceasta tema, workshop la care speram sa tragem mai multe concluzii concrete.
Si totusi rezolvarea este simpla si tine de logica. Atat timp cat agentiile sunt OBLIGATE prin lege sa aiba incheiata o polita de asigurare este absolut normal si firesc ca si societatile de asigurari sa fie OBLIGATE prin lege sa comercializeze aceste produse. Vor stabili singure conditiile si tarifele, insa trebuie sa puna la dispozitia clientilor un produs absolut necesar.
Adrian, din pacate in urma falimentelor din ultimii ani companiile de asigurari nu prea mai sunt dispuse sa isi asume riscul insolventei agentiilor de turism. In acest moment se cauta o solutie si sper ca se va gasi curand
http://www.turismmarket.com/contact
da, am urmarit pagina dvs si pare destul de interesanta drept pentru care m-am abonat la news-letter
dar, doresc sa va pun o intrebare si anume, aveti cunostinta de un domn Mihai Gospodin? daca da, de ce nu il abordati pt a va arata care sunt problemele adevarate din turism? stiu ca are experienta de vreo 18 ani, a facut ceva pe propriile picioare si cu propriile puteri in strainatate, etc… eu m-as implica, dar in momentul asta am preluat de la el fraiele unui hotel din italia.
vad ca toata lumea din romania doreste sa faca ceva pt turism, dar nimeni in realitate nu face niciun pas, de frica guvernului?
oare asa sa fie?
abordati-l si o sa vedeti ce poate face!
Rodica Lascu,
Mira Hotels Rimini/Italy
ps: oare se poate comunica tuturor ce s-a cerut de catre ANAT, OMT-ului? daca vreti va dau eu datele de contact ale lui Mihai Gospodin. +40744433432, gospodinmihai@gmail.com
Ne bucura ca dezbateti astfel de aspecte, utile in special agentiilor mici sau la inceput de drum. Ar fi util sa precizati si singura companie care inca incheie asigurari agentiilor de turism nou infiintate (nu facem reclama:) )
Din cate am inteles este vorba de Omniasig. Nu am verificat toata piata insa si e posibil sa mai existe si alte companii de asigurari care sa doreasca sa incehei asigurari de insolventa agentiilor nou infiintate. Trebuie verificat punctual.
OMNIASIG SI CEA CARE ESTE PROPUSA PRIN TOATE DOCUMENTELE DE CATRE ANAT SAU ALTE FILIERE
Companiile de asigurari au in portofoliu aceste polite, dar conditiile sunt foarte dure si primele de asigurare foarte mari. Ce te faci cu o agentie de turism deschisa de curand, care isi propune sa atinga break even-ul in 3 ani si care nu-si poate reinnoi polita dupa primul an pentru ca e pe minus? Turismul e ca orice alt business, devinde profitabil de la un moment dat, dar cand ai bariere de genul asta nu esti scos pe nedrept din piata? Din punctul meu de vedere problema asigurarii de insolventa pe care o au in general agentiile mici ar trebui sa fie problema companiilor mari de turism, pentru ca altfel retelele noastre de distributie in loc sa se dezvolte, asa cum ne dorim, vor fi tot mai reduse numeric. Cei mari trebuie sa lupte pentru cei mici, altfel degeaba facem aliante peste aliante pentru a deveni tot mai mari si mai tari daca segmentul celor mici e tot mai slab reprezentat. Stiu ca la nivelul celor mari exista preocupari in sensul asta, dar piata asteapta finalitatea.
DRAGA ANDRA, ASTA SE SI DORESTE DE CATRE ANAT SI IN MOD SPECIAL DE CATRE CONDUCATOAREA EI DIN TOATE TIMPURILE, SA NU MAI EXISTE ALTE ENTITATI JURIDICE CARE SA LE FURE CLIENTII, VEZI COMENTARIUL DOAMNEI RESPECTIVE VIS-A-VIS DE PELERINAJUL ORGANIZAT DE PATRIARHIE(APROPOS, DOAMNA SE NUMESTE MARTIN CORINA, MISTRAL RESORT, TOUR, TRAVEL, MAREA NEAGRA, ANAT, ETC……..
PAREREA MEA ESTE CA DIN TURISM, FIE EL HOTELIER, CABANIER, AGENTIE DE TURISM ETC, SE POATE FACE TREABA FOARTE BUNA SI SE POATE TRAI DECENT ATATA TIMP CAT EXISTA CONCURENTA.
Eu cred ca adevarata problema incepe de la tepele care s-au dat in turism si care au afectat intreaga piata. Daca esti furat cum s-a intamplat cu cazul Premium Holidays este normal sa ai o pierdere si nu tine de managementul agentiei mai mici ci de legislatia proasta care nu trage la raspundere hotii.Poti sa fii scos si de pe piata daca un partner dispare cu banii si declara falimentul. Aici e problema si pana cand noi agentii de turism cu ANAT sau fara nu vom semna si insista asupra schimbarii legii turismului suntem expusi.
Din pacate asigurarea de insolvabilitate chiar este o problema reala. Mi-am deschis de curand o agentie,si nu va puteti imagina cate probleme am intampinat din cauza acestei polite. Stiam din proprie experienta(si nu din turism), ca firmele de asigurari chiar pun foarte multe piedici atunci cand ajungi sa ai o problema de rezolvat, in conditiile in care tu ca si client al lor, platesti practic pentru acel serviciu. Dar revenind la polita de asigurare pentru agentii: am contactat x firme de asigurare,pe langa faptul ca pentru a primi un raspuns(chiar si negativ), trebuia sa trimiti la fiecare actele pe care le solicitau, formulare de completat,etc.,primeam un raspuns la o saptamana,bineinteles spunand ca ei nu mai incheie acest tip de polita,sau spunand ca este ok-ajungeai la sediu si surprinzator dar nu se mai puteai incheia nici la ei asigurarea. Ca sa nu mai mentionez si faptul ca la o anumita firma,sa nu-i dau si numele, ti se raspundea foarte sec-da,va facem,dar trebuie sa aduceti garantie cel putin echivalentul sumei asigurate(in cazul meu pt Tour Op), lucru ce mi s-a parut total deplasat,deoarece chiar n-am mai auzit aceasta “clauza” in randul asigurarilor. Ce va pot spune,din raspunsurile primite de la unele firme de asigurari, este faptul ca o agentie noua nu prezinta garantie. Pe de o parte atitudinea lor este de inteles,insa ar trebui clar schimbata legislatia,ar fi trebuit cautate rapid solutii/modificate clauze, pentru ca nu mi se pare normal ca o agentie nou infiintata sa intampine astfel de probleme din start,din cauza unora care au intrat in faliment sau care din start au stiut ca vor ajunge aici. Si intr-adevar, o singura firma am gasit-o pentru a incheia polita,si anume Gerroma(banuiesc si ca nu este vorba de reclama daca mentionez numele), pentru care am platit mai mult decat era pana in momentul respectiv, insa macar am rezolvat asa zisa problema. Dilema mea,si a multor altora cred, este: oare ce s-ar fi intamplat daca nu gaseam o firma de asigurare care sa-mi incheie aceasta polita? Practic nu puteam merge mai departe sa-mi obtin licenta,nu? Acest lucru pare cuiva normal? De ce noi care am lucrat in hoteluri,agentii,si ajungem sa ne infiintam propria agentie trebuie sa intampinam astfel de probleme? Daca am fi avut o legislatie in turism mult mai stricta, cu siguranta nu s-ar mai fi ajuns la falimentul a numeroase agentii, nu si-ar mai fi deschis agentie oricine, nu s-ar mai acorda credibilitate persoanelor care n-au habar de turism dar isi deschid agentii, firme cu obiecte de activitate total fara legatura cu turismul dar care peste noapte isi fac si agentii, daca diplomele de la toate cursurile de “perfectionare” nu s-ar mai acorda oricui si cu atata usurinta.. Si lista poate continua..
Asa este, Veronica. Este o problema la legislatie. Speram sa se rezolve acest lucru si sa nu mai existe piedici in obtinerea documentelor legale pentru functionarea agentiilor.
de ce?… de ce?… de ce?… iata posibile raspunsuri:
1. Pentru ca romanul se pricepe la ORICE!
2. Pentru ca Turismul este o Prioritate in Romania de 22 de ani!
3. Pentru ca ORICE este o prioritate in Romania, de 22 de ani!
4. Pentru ca Asiguratorii si Bancile fac Legi in Romania!
5. Pentru ca “s-a terminat si criza” (in ianuarie parca – zicea Poc!)
6. cel mai des raspuns la intrebare (si poate si cel mai aproape de adevar)… “uite d-aia!”
Insa, poate peste cateva luni dupa ce trec prioritatile de moment (gen Bruxelles, tricolorul, capitanu de nava, alegeri (iarasi?!?!), arestati, ascultati, intimidati, urmariti, etc) o sa si puna careva umaraul la facut si desfacut legi folositoare societatii romanesti a anului 2013 – asta daca nu ne loveste Finalul Mayas!
Bafta tuturor celor noi la gasit Asiguartor!
Mi se pare foarte interesant ca pentru a rezolva aceasta situatie agentiile cer o lege mai stricta. Eu cred tocmai invers, ca trebuie o lege care sa dea mai multa libertate si care sa elimine complet obligativitatea unei asigurari de suma X pentru a-ti deschide o agentie. Problema in Romania (si in mare parte din tarile Europene)este ca justitia este ineficienta. Poti sa ai o lege perfecta, nu serveste la nimic atat timp cat termenele de judecata au o durata de minim 1 an.
Daca se elimina aceasta obligativitate din lege, solutia ar putea veni din mediul privat prin crearea de companii care sa ofere certificate de calitate agentiilor de turism, achizitionate voluntar de catre acestea. Eu cred ca, in prezent, problema este lipsa de incredere din industrie, datorita, in parte falimentelor si tepelor. Aceste certificate ar putea rezolva problema pentru ca mecanismul de control al acestora este eficient. Daca o companie acorda un astfel de certificat unei agentii de turism care da faliment sau tepe, nu o sa mai aiba clienti si da faliment.
Celelalte tari care au legi mai stricte nu au scapat de tepe si falimente.
Un caz aparte este cel al Cataloniei,in Spania, care profitand de adaptarea legislatiei pe care trebuia sa o faca in conformitate cu directiva Boolkenstein a UE, a eliminat complet licenta si asigurarile obligatorii in trecut pentru agentiile de turism.
Licentele cerute agentiilor de turism in tarile din Europa au un efect destul de negativ asupra industriei. Vezi cazul Romaniei, unde este foarte greu sa deschizi o noua agentie. Sau faptul ca ceri studii in turism, care elimina alerta de calitate pentru institutiile de invatamant. Practic au asigurat numarul de studenti doar prin acest fapt indiferent de calitatea ofertei lor.
Ma bucur ca am participat aseara la workshop si ca v-am cunoscut! Si au fost destule lucruri noi despre care am auzit.
Din ce am discutat noi, pot spune ca problema nu este ca dau agentiile faliment, ci ca mai toate agentiile intrate in falimente trag niste tepe rasunatoare, oarecum intentionat.
Concluzia pe care totusi am tras-o eu in urma acestei intalniri este ca indiferent de cate idei luminate si bune vom avea noi, cei din industrie, nu prea avem LEGISLATIE care sa ne ajute in acest sens. Si ca tocmai cei care ar fi trebuit sa se zbata cel mai mult pentru a mai ordona putin haosul de pe piata, si anume Ministerul Turismului, nu a facut nimic si nu face nimic. Nu avem autoritate in domeniu, decat scriptic, prin niste titulaturi si prin niste legi care nu s-au mai modificat de ani de zile sau ale caror modificari nu ajuta cu nimic in stoparea acestui val de tepe. Acesti domni sau doamne de la Minister ar fi trebuit sa fie primii care sa traga un semnal de alarma de pe acum 3 ani, cand a inceput valul de falimente rasunatoare care a lasat turistii si detailistii cu ochii in soare. Ei ar fi trebuit sa fie primii care bateau cu pumnul masa si sa spuna “Fratilor, avem o problema! Hai sa vedem cum facem sa o rezolvam!” Nu sa lasam sa se mai traga inca cateva zeci de tepe si sa dam din umeri. Dar ei nu au facut nimic. Ei trebuiau sa se intalneasca cu marii turoperatori de pe piata, cu companiile de asigurari, cu ANAT-ul, cu reprezentanti europeni din domeniu, astfel incat sa gaseasca cea mai buna solutie pentru industrie. Legislatia viitoare ar trebui sa faca intr-un fel sa il protejeze pe turist si pe detailist daca turoperatorul da faliment, pe turoperator si pe turist daca detailistul da faliment. Si sa se faca in asa fel incat sa se ajunga la un acord si cu companiile de asigurari, sa nu mai existe atata discrepanta intre primele de asigurare, sa existe niste bareme stabilite prin lege, functie de niste coordonate in care se incadreaza agentia asigurata.
Ceea ce se intampla acum pe piata este o metoda sinpla si rapida de eliminare a agentiilor mici, ori daca asta ne dorim, stau si ma gandesc: oare turoperatorii prin cine isi vor mai vinde produsele? Si mai consider, ca trebuie sa acordam tuturor sansa sa se dezvolte intr-un domeniu pentru ca poate chiar are niste idei bune.
Totodata, eu nu as acorda nimanui brevet de manager in activitatea de turism, cu atat mai mult licenta de turism, daca nu are cel 3-5 ani vechime in domeniu. Stai, toceste-ti coatele pe biroul unei agentii de turism sau formeaza-te ca ghid si dupa aia sa ai pretentia sa iti deschizi agentie de turism. E o discrepanta mult prea mare la acest nivel. Adica asa cum domnul Alin Burcea are brevet, asa poate avea si o pipita care e proaspat iesita de pe bancile facultatii brevet.
Pe viitor, primul pas care trebuie facut este o intalnire cu autoritatea in domeniu si sa incercam sa facem presiuni pentru schimbarea legislatiei. Asta e punctul slab!
Cam atat am de spus deocamdata. Daca voi avea de completat, o voi face!
O solutie ar fi sa scoatem de tot aceasta asigurare de insolvabilitate. Ce ziceti?
POATE CA E CEA MAI BUNA, SAU SA NU NE MAI CAUTE IN TOATE HARTIUTELE OFICIALE DOMNII DE LA ASIGURARE, SA IA BANII SI SA EMITA POLITA….
pare foarte logica propunerea ca pentru fiecare pachet turistic in sa se incheie o asigurare achitata de turist odata cu achizitionarea; la prima vedere are vreo trei-patru avantaje:
(1) rezolva problema agentiilor nou infiintate privind incheierea asigurarii, din moment ce in asigurare nu va mai conta agentia, ci pachetul achizitionat;
(2) ofera o solutie autentica turistilor nevoiti sa utilizeze asigurarea, din moment ce nu vor mai concura cu nimeni pentru incasarea daunelor din asigurare;
(3) starea financiara a agentiei de turism (solventa / insolventa etc) nu va mai putea influenta raportul dintre turist si asigurator; in toate situatiile turistul isi va lua banii daca se produce riscul asigurat; iar companiile de asigurare nu mai au motive sa considere aceste asigurari prea riscante, riscul fiind disipat;
(4) asigurarea incheiata de fiecare turist pentru pachetul achizitionat poate fi customizata potrivit optiunilor sale, spre deosebire de asigurarea pentru agentie.
ma rog, foarte probabil toate acestea au fost luate in discutie deja la intalnirea voastra, dar din moment ce nu am fost la ea (acum imi pare putin rau…) banuiesc ca nu va fi suparatoare repetarea lor aici.
Lucian, multumesc pentru completari. Da, am discutat aceste lucruri aseara insa neavand o baza legala care sa le mentioneze am preferat sa nu enumar exact tot ceea ce s-a discutat.
Este important de stiut ca ANAT a facut demersuri si acum se asteapta un raspuns de la OMT legat de propunerile facute.
In momentul in care voi avea mai multe informatii voi anunta pe Turism Market. Pana atunci sper doar sa nu mai dureze mult.
Buna ziua,
Dau cam tarziu un reply la acest subiect, insa acum m-am lovit si eu de el. Am o agentie de turism detailista de 2 ani de zile. Anul trecut am facut polita fara probleme la City Insurance si m-a costat undeva la 150 USD si pot spune ca am obtinut polita relativ simplu si repede. Anul acesta polita a expirat si am sunat evident tot la ei pentru o noua polita. De la 150 USD am fost surprins sa aflu ca polita pentru anul asta ma costa 3000 USD, in conditiile in care firma nu a avut datorii in anul anterior si toate datoriile catre stat au fost platite la timp. Acum ma confrunt cu o problema destul de grea, respectiv sun la toti asiguratorii si nu reusesc sa obtin o noua polita. Cei de la omniasig nu au vrut sa imi dea polita, si nu au putut nici sa imi spuna de ce. Mai am sa incerc la gerroma dar mi-am cam pierdut orice sperata sincer sa fiu. Ce ar fi de facut? aveti vreo idee? va multumesc anticipat si va sunt recunosacator.
Din pacate situatia nu este roz. Pana la schimbarea legii cu totii ne vom confrunta cu aceleasi probleme. Nu am vreo noutate despre acest lucru. Singurul lucru pe care ti-l pot spune este sa cauti la toti asiguratorii si sa vezi daca gasesti unul potrivit pentru tine.
3414 agentii x 150$/polita = 512100 $. De aici porneste discutia, fiind suma minima varsata anual catre asiguratori. Exita lobby puternic ca acesti bani sa nu fie trimisi catre un fond de garantare, pentru ca ar fi o suma frumoasa la dispozitia politicului (vezi cine conduce fondul), basca ei nu mai intra la “privat”. Plus altele cu clientela la despagubiri, etc.
Ce se intampla acum: 3414 agentii : 42 judete (41+Bucuresti)= 81,..
deci in medie 81 de agentii pe judet. Mult prea mult, chiar daca nici 1/4 nu functioneaza cu adevarat, sau functioneaza cu 1-2 angajati. Ministerul nu poate sa-i desfiinteze, pentru ca oamenii au platit taxe si dupa lege sunt in regula. Mai putin polita! Si uite asa se desfiinteaza singuri, ba mai are si statul bani din amenzi.
La ANAT cine conduce? Marii turioperatori, ca doar ei sunt contribuabili cei mai importanti. Nu vor face ei legi celor mici, ca numai ii incurca. Mai toti au sucursale in orasele capitale de judet, care vand cu 5-15% sub amaratii care vand pentru ei, ca doar si sucursalele au target.
Tunuri au dat cei mari si au tras dupa ei pe cei mici. Este una din metodele de tepuit cele mai consistente, ca suma acumulata usor, in timp scurt.
Asigurarea per pachet: v-ati intrebat daca convine asiguratorilor, pentru ca s-ar putea sa ceara pachete bine definite si toti furnizorii din spatele pachetului, altfel nu il asigura. Pana faci asa ceva imbatranesti si este nerealist sa obtii aprobare de asigurare pe pachet, ca doar nici asiguratorii nu joaca “blind”, cu o asigurare generica, facuta indiferent de furnizor.
Solutie: legi europene si la autorizare si la asigurare, pentru ca cel mai pagubos este sa te crezi atoatestiutor si sa inventezi legile tale. Ce este bun in UE este bun si la noi, cu adaptari cat mai putine sau de loc.