Ce fel de transport recomandam turistilor nostri?

Vacantele pe care le punem la dispozitia turistilor nostri sunt de mai multe feluri, insa daca ma gandesc la tipurile de transport pe care le putem oferi acestea sunt doar cateva: avionul si autocarul.

Bineinteles, masina personala este unul din transporturile preferate ale romanilor, iar noi, cei din domeniu nu le putem oferi decat ocazia de a alege vacante in destinatii accesibile cu masina (suficient de apropiate as putea spune).

Dupa masina personala, avionul este urmatoarea categorie de transport pe care o indrageste toata lumea. Prezent aproape peste tot, avionul ofera calatorii confortabile si rapide in orice colt al lumii. Pretul poate fi foarte bun (in cazul ofertelor speciale sau ale companiilor low cost), sau costisitor, in functie de destinatie si de momentul achizitionarii biletelor de avion. In cazul acestui tip d etransport, pretul este foarte dinamic.

Categoria a treia este reprezentata de autocar. Nu este la fel de confortabil ca si avionul, insa acesta are alte avantaje: pretul mult redus fata de cel al avionului si faptul ca daca vrei sa vizitezi mai multe locuri si nu doar sa mergi direct la destinatie, autocarul este potrivit (in cazul circuitelor, nu in cazul cureselor de linie unde singurul avantaj ramane cel al pretului).

In afara de vacante cu aceste tipuri de transport, ce altceva mai putem oferi turistilor nostri pentru ca ei sa se poata bucura din plin de vacanta?

Mai sunt croazierele! Ceva mai costisitoare (in majoritatea cazurilor) decat alte tipuri de vacante, croazierele sunt vacante de durata mica, medie sau mare in care marele avantaj este ca ai cazarea pe vasul de croaziera, calatoria fiind facuta de multe ori pe timpul noptii, astfel incat turistii nostri sa se poata bucura de o noua destinatie in fiecare zi.

Mereu m-am intrebat daca putem pe viitor sa oferim si alte tipuri de vacante. Cum ar fi vacanta cu trenul Orient Express. Acest tren vine cu o traditie de peste 100 de ani (prima cursa avand loc in 1883, punctul de plecare fiind Paris, iar itinerariul Muntii Alpi – Budapesta- Bucuresti- Constantinopol) iar astazi este una din calatoriile de lux pe care si le poate dori orice persoana. Putem noi sa oferim astfel de vacante inedite turistilor nostri?

Eu cred ca da! Mai ales daca suntem atenti la nevoile lor si venim cu idei noi de pachete de vacanta.

Calatoriile nu mai sunt demult o “necesitate” ci o placere si da, uneori raman si o “nevoie”, aceea de a cunoaste locuri si oameni noi, de a trai si de a experimenta. Lumea calatoreste intr-adevar si in timpul serviciului, dar cel putin o data pe an fiecare dintre noi isi ia cateva zile de concediu si vrea sa se bucure de aceste zile mergand undeva in vacanta. Cu cat putem oferi vacante inedite clientilor nostri cu atat putem sa le satisfacem nevoia de a cunoaste si de a experimenta.

Tu cand alegi o vacanta, ce iti doresti de la ea? Avand in vedere ca lucrezi in domeniul turismului, stii bine ce servicii poti oferi. Daca ar fi sa alegi un anumit serviciu de transport, care ar fi acesta? Te-ai gandit ca pot exista si altfel de sejururi decat cele cu avionul, cu autocarul sau cu masina? Sunt curioasa care este mijlocul tau de transport preferat si cat de mult conteaza in alegerea unei vacante.

Haide sa descoperim impreuna si alte tipuri de vacanta atunci cand vine vorba de alegerea transportului intr-o vacanta. Daca ne punem mintea la contributie mai multi pot iesi lucruri foarte frumoase. Lasa-mi un comentariu mai jos in care sa imi spui ce tip de transport recomanzi turistilor tai si de ce.

Acest articol face parte din campania blogosferei romanesti turistice cu scopul de a prezenta mijloacele de transport pe care le ai la dispozitie atunci cand mergi in vacanta. Un mare numar de bloguri de calatorii au publicat astazi articole pe aceasta tema si va recomand sa le cititi: Travel with a SmileImperator TravelImperator Travel- limba englezaViajoaTravel GirlsIoana BudeanuPlacerea de a calatoriPrintre randuri, 1001 Calatorii,  Ciprian Caraba,  Cristian Francu, Airlines Travel, Bialog, Dia’s Blog,  Totul despre hostel, Slow ride, Alice Traveler, Paravion, Elena Ciric, Trans Ferro

Credit foto: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescuspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

24 Comments

  1. Croazierele nu sint mijloc de transport.
    Eu pledez pentru avion.E ieftin si rapid.Este o istorie ideea ca mergind cu autocarul,vezi mai mult.
    Nu vezi nimic,vezi doar autostrazi!
    Deci: avionul!

    1. Asa este, croazierele sunt tipuri de vacante mai degraba decat mijloace de transport. Ideea pe care vreau sa o subliniez aici este ca transportul in cazul croazierelor este diferit, acesta se face pe apa si de aceea l-am inclus la categoria “transport”.

  2. Vestea cea buna este ca in Europa sunt pe trend ascendent vacantele cu trenul. Nu o spun eu, o spune Raportul Euromonitor pentru trenduri globale in turism. Ceea ce inseamna ca transportul feroviar este mult imbunatatit, pe de o parte, iar pe de alta parte ca nu toti consumatorii sunt disperati sa ajunga la destinatie si sa consume acolo cat mai mult. Exista acea categorie pentru care si drumul in sine reprezinta o experienta.
    Prin urmare, haideti sa incepem sa ofertam si vacante cu trenul, haideti sa incepem sa cerem companiilor de transport feroviar deal-uri care sa stimuleze calatoria cu trenul.

    1. Andrada,

      vacantele cu trenul sunt de mult in oferta agentiilor de turism (vezi Raileurope) insa perceptia clientilor despre calatoriile feroviare este afectata de experienta lor cu trenul in Romania – una nu foarte placuta.
      Punem umarul la educatie

      1. Sorin, stiu ca voi ati fost pionieri pe piata de rail travel din Romania (la nivel de furnizor), dar stii la fel de bine ca si mine ca educatia inseamna timp si bani. Si, mai mult decat atat, inseamna si existenta unui canal specializat prin care sa educi in aceeasi masura si agentiile de turism/agentii de turism, care sa educe la randul lor consumatorul. Aminteste-ti cazul Rovaniemi: cata comunicare s-a facut, de pe urma careia e adevarat ca a beneficiat toata piata, dar si voi. S-a intamplat la fel si in cazul vacantelor cu trenul? Sunt convinsa ca o comunicare targetata in mediile clasice (daca targetul e acolo), combinata cu constientizare pe bloguri (de calatorii sau de industrie) vor avea un impact foarte bun.

        Pe de alta parte, pana nu sunt toate ingredientele cat de cat pregatite (educatie, servicii bune pe CFR, infrastructura la nivel de comunicare etc), produsul nu-si gaseste piata.

  3. Eu personal, prefer(in vacantele scurte) avionul, care, micsoreaza distantele si-ti da posibilitatea de a “pieptana” zona de destinatie (transport rapid). Poate datorita caracterului sunt o persoana curioasa si interesata de detalii, iar daca timpul nu reprezinta o problema, prefer o excursie cu autocarul(destinatii stabilite anterior=posibilitatea pregatirii unei liste cu obiective de vizitat).

  4. La raspunsul la tot este: depinde :). Depinde de destinatie, depinde de ce buget dipune turistul, de preferintele turistului, de calitatea serviciilor etc. Daca este vorba de o destinatie indepartata avionul poate fi singurul mijloc de transport convenabil. Putem face si o combinatie de mijloace de transport mai ales daca ii oferim clientului mai multe destinatii in acelasi pachet (cele in afara circuitelor). Plus ca diferitele mijloacele de transport existente intr-o destinatie ofera oportunitatea de a oferi clientului nostru servicii aditionale. De exemplu, daca trimitem clientul nostru intr-un arhipelag insular cu avionul ii putem oferi o excursie cu vaporul sau feribotul pe o insula vecina. Putem oferi alte excursii in interiorul destinatiilor sau spre destinatiile vecine cu trenul sau autocarul. Daca exista un segment de piata care cere astfel de servicii putem folosi, de asemenea, combinarea de mijloace de transport pentru a ne diferentia de concurenta.

Leave a Response