Cat de sigura este Grecia. Rezumat dupa 3 saptamani

corfu1
Foto: Calin Stan- ClubulFoto.com

Grecia este una dintre cele mai sigure destinatii in care poti calatori.

Spun asta dupa ce timp de 3 saptamani m-am mutat, efectiv, in Grecia.

A fost cea de-a cincea oara cand am ajuns pe meleaguri grecesti si, ca de fiecare data, am simtit ca Grecia va ramane aceeasi ori de cate ori voi pune piciorul aici.

Asa cum spunea Madalin in articolul despre campania #GreciaSigura, “o destinatie precum Grecia nu merita sa piarda”. Si, zic eu, nu a pierdut. A devenit poate ceva mai “constienta” de importanta turismului si mai “corecta” in ceea ce priveste turistii.

Cat am fost in Grecia nu am simtit nici ca este criza, nici ca sunt probleme cu transportul local/cu carburantii/cu bancomatele si nici ca “ceva nu functioneaza acolo”. Dar sa o luam pe rand.

Am pornit spre Grecia la inceputul lunii august, in Insula Zakynthos. Am poposit aici timp de 8 zile, apoi m-am mutat pe continent, in Ioannina pentru alte cateva zile pentru ca intr-un final sa ajung si in Insula Corfu tot pentru 8 zile.

Pentru mine a fost atat o vacanta prelungita cat si o “vacanta de lucru”, timp in care am observat atat pe cei veniti in aceste destinatii in vacanta cat si pe localnici.

Transportul

De data aceasta am ales sa strabat Grecia in doua moduri: pe sosele si pe apa (ferry boat).

Imi aminteam cum la prima mea vizita in Grecia am prins o greva a transportatorilor si era haos in toata tara (prin 2008 daca nu ma insel). In cazul acela am pierdut ore bune stand in portul Killini pentru ca ferry boat-urile nu mergeau (mergea unul singur dimineata la ora 8 si unul dupa amiaza, la ora 17- si cand am ajuns acolo nu era sigur ca cel de ora 17 va pleca!). De data aceasta nici vorba de asa ceva. Ferry boat-urile mergeau conform programului, o data la o ora si ceva sau doua, in functie de cum era stabilit. De data asta “problema” a fost cu locurile pe ferry boat pentru ca, fiind mijloc de sezon, Grecia era efectiv asaltata de turisti.

M-am bucurat sa vad cand am ajuns la fata locului ca am gasit turisti de pretutindeni. Multi romani, dar si englezi, austrieci, germani si rusi.

Transportul pe Grecia Continentala a fost foarte usor si bine pus la punct in special pe ruta autostrazii Egnatia care strabate o buna parte a tarii.

In orase traficul era acelasi pe care il cunoastem cu totii: destul de haotic, iar orasele destul de aglomerate.

Transportul in insule a fost foarte diferit in functie de insula.

Daca in Zakynthos lucrurile pareau putin mai bine puse la punct atat din punct de vedere al transportului (al firmelor de rent a car/ rent a bike/rent a scooter), in Corfu parca lucrurile au stat putin diferit.

In Zakynthos am intalnit o multime de motoare/ATV-uri si scootere de inchiriat, pe langa masini. Fiind mijlocul sezonului, masinile le gaseai destul de greu la inchiriat asa ca cel mai bine era sa faci rezervari cu 2-3 zile inainte.

Trebuia sa fi foarte atent la cei cu ATV-uri si motoare inchiriate pentru ca majoritatea care le inchiriau pareau ca nu aveau experienta in a le conduce si le-au inchiriat pentru ca erau mai ieftine decat masinile. Si spun asta pentru ca pretul pentru inchirierea unui ATV era undeva la 20 euro/zi in timp ce inchirierea unei masini mici pornea de la 50 euro/zi. Cum Zakynthos este o insula pe care vrei sa o explorezi pe cont propriu (ai o multime de locuri in care sa mergi, locuri in care nu se fac neaparat excursii optionale), este cu adevarat necesar sa inchiriezi un mijloc de transport daca nu ai venit aici cu masina ta.

In Corfu am intalnit mai putine firme de rent a car si am observat ca aici nu prea erau ATV-uri/scootere. Sau, cel mult, vedeai cate un ATV pierdut pe undeva. Spre deosebire insa de Zakynthos, insula Corfu este mult mai intinsa, insa cu ceva mai putine locuri de explorat (contrar asteptarilor). In Corfu ai foarte multe plaje si daca tot ajungi acolo alegi statiunea si hotelul pe care il doresti si petreci vacanta in jurul acelei locatii. Mi-am explicat acest lucru vazand diferenta in ceea ce priveste modalitatile de miscare pe insula.

In ceea ce priveste transportul in comun (autobuze intre statiuni), in ambele insule lucrurile au stat la fel: existau autobuze intre statiunile principale, insa acestea erau destul de rare si nu respectau programul anuntat. Din cate imi dau seama acesta este un lucru obisnuit in insule; am vorbit cu mai multe persoane care au fost in diverse insule grecesti in diverse perioade si am primit acelasi feedback de la ei.

In toate locurile in care am fost am gasit suficiente benzinarii si nu au fost probleme. Ce-i drept, in insule, atunci cand ai de facut un drum mai lung (daca vrei sa strabati insula de la un capat la altul, de exemplu, prin munti – pentru ca ambele insule au munti) este bine sa iei in calcul sa ai rezervorul plin. In zonele mai putin locuite nu gasesti benzinarii peste tot, insa daca mergi pregatit nu ai de ce sa iti faci probleme.

Orasele si statiunile

Chiar daca mare parte din timp am stat in insule, asta nu inseamna ca nu am stat si prin orase. Imi plac orasele foarte mult, imi place forfota pe care o gasesti la tot pasul asa ca nu am stat departe de ele.

In principal, in cele 3 saptamani am vizitat mai mult 3 orase: Ioannina (in zona continentala), Zante Town si Corfu Town.

In Corfu Town am fost pentru a doua oara anul acesta, prima oara vizitandu-l pentru numai jumatate de zi in luna aprilie in cadrul info-turului #GreekExplorer. Orasul parea neschimbat si totusi foarte schimbat. De data aceasta era mult mai plin de viata, fiind asaltat de turisti in unele zile. Am mers aici de cel putin 3 ori in luna august, in diverse zile si perioade ale zilei. Cel mai aglomerat era vineri seara si chiar m-am gandit ca il putem asemana cu centrul vechi al Bucurestiului in ceea ce priveste atmosfera. Asa ca m-am simtit “ca acasa” 🙂

Zante Town: mai mic decat Corfu Town, este tot un oras plin de viata insa in cazul insulei Zakynthos, nu acesta a fost cel mai aglomerat loc. Laganas este cea mai cunoscuta statiune de pe insula si, pe buna dreptate, este destinatie de clubbing. Asa ca daca vrei petreceri si agitatie, aici este locul!

Ioannina: la polul opus fata de celelalte doua orase mentionate mai sus, este un oras foarte mare pe care l-am regasit acum in vara cu aceeasi liniste si pace cu care m-a primit si in luna aprilie. Ioannina nu este neaparat o destinatie turistica si, din acest motiv, este putin cunoscut de majoritatea turistilor. Merita insa sa iti rupi macar o zi sa il vizitezi. Este un fost oras-cetate cu un centrul vechi micut dar pitoresc. In mijlocul orasului gasesti lacul Pamvotida, lac pe care se afla o insula cu acelasi nume. Insula poate fi vizitata mergand cu vaporasul pret de 10-15 minute. Despre Ioannina am mai scris aici insa voi reveni cu un articol nou cat de curand.

Am observat o singura mare diferenta intre Ioannina(oras aflat pe continent) si Corfu Town sau Zante Town: in ceea ce priveste preturile de aici se vede clar ca Ioannina nu este neaparat o destinatie turistica pe cand celelalte doua sunt. Ce-i drept, si in Ioannina gasesti zone turistice – cum este cea din centrul vechi dar si insula Pamvotida aflata pe lacul din oras, dar, nefiind atat de cunoscuta, preturile sunt usor mai mici (ma refer in special la preturi in restaurante).

In afara de orase, statiunile pe care le-am vizitat in cele doua insule sunt destul de multe si nu le voi numi aici. Am o singura observatie insa: turismul sta la loc de cinste peste tot si grecii au fost foarte bine pregatiti pentru turisti. Au fost aprovizionati cu tot ce aveai nevoie si la fel de primitori. Spre deosebire de alti ani, am observat de data aceasta ca primeai bon la aproape tot ce cumparai. Pentru mine a fost surprinzator insa a fost o surpriza placuta.

Pe tot parcursul celor 3 saptamani in Grecia nu mi-a lipsit nimic si nu am vazut ceva in neregula. Ma gandesc acum la discutiile care s-au tot vehiculat vara aceasta in turism:

  • probleme cu bancile – nici vorba de asa ceva. Puteai plati cu cardul, puteai scoate bani din bancomate fara probleme
  • probleme cu alimentarea cu carburanti: benzinariile erau foarte bine puse la punct (singura “problema” era ca unele dintre ele se inchideau devreme)

Ca si concluzie, m-as mai muta odata in Grecia pentru o luna. Mi-a placut acolo si intentionez sa revin pentru explorarea unor noi zone anul viitor.

Credit foto: Calin Stan – ClubulFoto.com

Tags : Carmina Nitescuspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

1 Comment

Leave a Response